Bakan Dönmez: “Çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz”

Sibel ACAR-ANKARA

Arama – Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez enerjide bağımsızlığın güçlü bir ekonominin temeli olduğuna vurgu yaparak; “Enerjide bağımsızlık güçlü bir diplomasi ve ulusal güvenlik politikalarının anahtarı demek. Biz hep şunu dedik: Varsa bulacağız. Daha fazla arama ve sondaj yapacağız. Buradan hareketle hidrokarbon arama ve üretiminin artırılması için son dönemde önemli adımlar attık. Bu oyunun rengini, kaderini değiştirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

PETFORM (Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği) tarafından gerçekleştirilen Arama – Üretim Sektörü İstişare Toplantısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez başta olmak üzere sektör paydaşlarının katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Konuşmasında önemli mesajlar veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez toplantının petrol ve doğal gaz üretiminin artırılması için sorunların ortaya konduğu ve birlikte çözüm önerilerinin tartışıldığı önemli bir platform olarak öne çıkmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı.

“Konjonktürel gelişmelere göre hareket edemeyiz”

“Petrol ve doğal gazda kaynak zengini bir ülke değiliz” diyerek konuşmasına devam eden Bakan Dönmez;  “Dünyadaki jeopolitik gerilimler ve ekonomik gel-gitlerden doğrudan etkilenen bu sektörde, konjonktürel gelişmelere göre hareket edemeyiz.  Petrol ve doğal gaz bugün enerji ithalatımızın büyük bir kısmını oluşturuyor. Sağlam bir ekonomi ve bağımsız politikalar için enerjide yerli üretimi artırarak dışa bağımlı olduğumuz kaynaklarda kontrol edilebilir bir seviyeye gelmek zorundayız. Bütün gayretimiz yerli üretimi artırarak cari açığı mümkün olduğunca en aşağıya çekmek. Enerjinin gelecek vizyonu olan Milli Enerji ve Maden Politikası bu anlayışla doğdu. Her zaman şu hususu dile getirdik: Enerjide bağımsızlık güçlü bir ekonominin temeli demek. Enerjide bağımsızlık güçlü bir diplomasi ve ulusal güvenlik politikalarının anahtarı demek. Biz hep şunu dedik: Varsa bulacağız. Daha fazla arama ve sondaj yapacağız. Buradan hareketle hidrokarbon arama ve üretiminin artırılması için son dönemde önemli adımlar attık. Bu oyunun rengini, kaderini değiştirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. ” diye konuştu.

Petrol arama çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dönmez bu yıl içerisinde kuzey ve güney sınır bölgelerimizde 35 yıl aradan sonra ilk defa petrol arama çalışmalarına yeniden başlandığının müjdesini verdi.

“Hiçbir projenin oldu-bittiye getirilmesine izin vermeyeceğiz”

Doğu Akdeniz’deki projelere ilişkin önemli mesajlar veren Bakan Dönmez “Türkiye’nin onay vermediği, rızasının olmadığı hiçbir projenin oldu-bittiye getirilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek;  “Tek taraflı, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarının yok sayıldığı, adadaki tarafların eşit ve adil pay almadığı bir sisteme geçit vermeyeceğiz. Türkiye’nin bu konudaki tavrı ve duruşu nettir. Fatih, önümüzdeki birkaç ay içerisinde ilk sondajını gerçekleştirmek için Akdeniz’de göreve başlayacak. İkinci sondaj gemimizin alımı için de çalışmalara başladık. Onu da inşallah en kısa sürede envanterimize katarak denizlerimizdeki varlıklarımızı ülke ekonomisine kazandırıp, milletimizin hizmetine sunacağız. Uluslararası hukuktan kaynaklı hak ve menfaatlerimizi sonuna kadar koruyacağız” dedi.

“Kamu-özel sektör sinerjisini daha ileri boyuta çıkarmalıyız”

Son 16 yılda petrol arama ve üretim faaliyetlerine 10 milyar dolar harcandığının bilgisini veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; “ Bunun yüzde 50’si, Türkiye Petrolleri’nden, yüzde 50’si ise yerli ve yabancı yatırımcılarımızdan geldi. Bu yatırımlar karşılığında 20 milyar doların üzerinde ithalatı önledik. Ancak yine de istediğimiz noktada değiliz. Türkiye’de üretilen petrolün tüketimi karşılama oranı sadece yüzde 5. Doğal gazda ise bu oran yüzde 1. Son dönemde yurt içi hidrokarbon arama ve üretiminde bariz bir artış söz konusu olsa da bizleri hedeflediğimiz noktaya götürecek yeterlilikten henüz uzak bir yerde. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de, birincil enerji arzının yüzde 50’sinden fazlasını hidrokarbon kaynaklardan karşılıyor. Kamu-özel sektör sinerjisini daha ileri boyuta çıkarmalıyız. Özel sektörün bu alana daha fazla yatırım yaparak riskin paylaşılması konusunda daha cesur davranması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yerli üretim vurgusu

Yerli üretimin yurt dışı kaynaklı kriz ve dalgalanmalardan korunmak, arz ve fiyat güvenliği sağlamak için önem taşıdığının altını çizen Bakan Dönmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Uzun vadeli projeksiyonlarla Türkiye’yi enerjide bölgeye taşıyacak somut adımları hayata geçiriyoruz. Enerjinin gelecekte evrileceği noktayı yakından güvenli takip ediyoruz. Bütün eylem planlarımızı bugünün gerçekleri ve yarının gerekleri üzerine kurguluyoruz. Bu nedenle dengeli bir enerji portföyü oluşturmak için kaynak, ülke ve güzergâh çeşitliliğine büyük önem veriyoruz. Türkiye’yi dış kaynaklı iktisadi-siyasi etkenler karşısında korumak için enerji kaynaklarımızı mümkün olduğunca çeşitlendiriyoruz. Yapılan projeksiyonlara göre 2040 yılına kadar küresel enerjinin yarısını petrol ve doğal gaz karşılayacak. Bu gerçeği göz ardı edemeyiz.  Ancak bu durumun kısır döngüye dönüşerek dışa bağımlılık sarmalı oluşturmaması için yerli ve yenilenebilir kaynaklara ayrı bir önem atfediyoruz. Diğer yandan enerjinin üretimi kadar verimli kullanılması da bizim gibi kaynak zengini olmayan ülkeler için her zaman ilave arz kaynağı olacaktır. Diğer alanlarda olduğu gibi petrol ve doğal gaz endüstrisinde ortaya koyduğumuz yerlileştirme hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Arama ve üretim sektörü desteklediği yan endüstrilerle birlikte bugün 5 milyar dolarlık bir değer üretmektedir. Potansiyelimiz bu rakamın daha da üzerinde. Petrol ve doğal gaz aramacılığının artmasıyla birlikte yan sektörlere sağladığı katma değer, önümüzdeki dönem daha da artış gösterecektir. Petrol ve doğal gaz sektöründe yerli makine ve teçhizat üretimi sadece bu alandaki yerlilik oranımızı artırmayacak, aynı zamanda kaynak zengini çevre ülkelere ihracatımıza da pozitif etki sağlayacaktır.”

“Teşviklerden yararlanması halinde yatırımların artacağına inanıyoruz”

PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Camcı da, arama- üretim sektörünün yatırım teşviklerinden yararlanması halinde sektördeki yatırımların artacağına inandıklarının vurgusunu yaptı. Camcı konuşmasında;   “Arama-üretim şirketlerinin yatırım miktarlarının yukarılara çekilmesi gerekiyor. Ülkemizin potansiyelini tam olarak ortaya çıkaracak adımları fevkalade önemsiyoruz. Yerli kaynakların dönüşümü hepimizin ortak paydası.  Arama- üretim sektörünün de yatırım teşviklerinden yararlanması halinde yatırımların artacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.