“Doğal gazın yaygınlaştırılması milli bir projedir”

INGAS 2017-7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı ikinci günü açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez sektöre ilişkin önemli açıklamalar yaptı:

Dönmez, 7. Uluslarası Doğalgaz Kongre ve Fuarı’nın (INGAS 2017) ikinci gününde yaptığı konuşmada, doğalgazın yaygınlaştırılması için doğalgaz dağıtım şirketlerinin çalıştığını, artık ilçelere ve belki de köylere kadar doğalgaz taşınabileceğini dile getirdi.

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, doğalgazın çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Dönmez, elektrik üretiminde doğalgazın payı düşerken konutlarda ve sanayide doğalgaz kullanımının arttığına dikkati çekti.

Dönmez, doğalgazın yaygınlaşmasını sonuna kadar desteklediklerini vurgulayarak, “Hükümet politikalarının doğalgaz ekonomik olduğu sürece başarılı olacağını da unutmamak lazım. Bu sebeple rekabetçi bir piyasa için kaynak ülke çeşitliliğini başarmamız çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de şu anda elektrik dağıtımında 21, doğalgaz dağıtımında ise 72 doğalgaz lisansı bulunduğunu anımsatan Dönmez, “Doğalgaz abone sayımız 13 milyon iken, elektrikte 38 milyon. Elektrikte ölçek ekonomisi ile verimli işletmecilik sağlanabilirken, doğalgaz da çok daha parçalı bir yapıyı görüyoruz. Bu noktada sektörün ölçek ekonomisinin getirdiği verimliliği de değerlendirmesi önemlidir. 220 yeni yerleşim birimine daha doğalgaz götüreceğiz. Bu yeni yerleşim birimlerinden bir talebimiz oldu ki bu da kaplama giderlerinin yerel yönetimler tarafından karşılanmasıydı. Bu talebimiz çok olumlu karşılandı. Böylece, doğalgaz götürebildiğimiz yerleşim birimi yüzde 25 daha arttı çünkü kaynaklarımız sınırlı.” şeklinde konuştu.

Piyasayı alıcılar belirleyecek

Türkiye’nin sisteme verilebilen doğalgaz kapasitesinin de giderek arttığını ifade eden Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişte kış aylarında yaşadığımız sıkıntılı dönemleri bu kıştan itibaren yaşamamış olacağız. Elektrik Piyasaları İşletme AŞ’deki piyasa yapısı, yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz santrali (FSRU) altyapısı, depolama altyapısı ile biz bunları destekliyoruz. Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisi’nde ilk fazı devreye aldık, kapasitesini 1,2 milyar metreküpten 5 milyar metreküpe çıkarıyoruz. Silivri Doğalgaz Depolama tesisinin kapasitesini de 2,5 milyar metreküpten 5 milyar metreküpe yükseltiyoruz. Bu altyapılar bizlere esneklik kazandıracak, bu da kaliteli, ekonomik, sürdürülebilir bir gaz arzı sağlayacaktır. En önemlisi seçim şansı tanıyacaktır. Tedarikçiler ve tüketiciler de böylece ciddi bir esnekliğe kavuşmuş olacak. Boru gazıyla yapılan anlaşmalar neredeyse katolik nikahı gibi.”

Dönmez, küresel gaz gelişmelerine bakıldığında 2021-2023’e kadar sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fazlasının devam edeceğini belirtti.

Aynı şekilde kömürde Çin kaynaklı yüksek fiyatların devam ettirilebilirliğinin de sorgulanması gerektiğini vurgulayan Dönmez, “Yenilenebilir kaynaklarda yakalanan fiyatlar ise tüm bir sistemi etkiliyor. Bu dengede, satıcı ülkelerin fiyat dikte ettirme imkanı bir süre zor olacak. Artık satıcıların belirleyeceği bir piyasa yapısından alıcıların belirleyeceği bir pazara doğru ilerliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.