9. Türkiye Enerji Zirvesi’nin ardından

Antalya’da gerçekleştirilen ve 1450’nin üzerinde rekor sayıda kayıtlı delegenin katıldığı zirvede düzenlenen 18 oturum ve 3 yuvarlak masa toplantısıyla iki gün boyunca 70’e yakın konuşmacı ve moderatör tarafından enerji piyasalarında yaşanan dönüşüm sürecinin Türkiye ve global enerji piyasalarına etkileri, gelecek trendleri, Türkiye enerji piyasalarının bu süreçteki beklenti ve gereksinimleri, enerji sektöründe her geçen gün giderek artan dijitalleşmenin sektörde yarattığı değişimler, enerji finansman koşullarındaki değişim, yenilenebilir enerji dönüşümü, Türkiye’de doğal gaz ticareti, elektrik üretim sektörünün beklentileri, Türkiye’nin yeni petrol arama ve üretim stratejisi gibi bir çok önemli başlık yerli ve yabancı birçok üst düzey yönetici, kanaat önderi ve uzman tarafından derinlemesine ele alınarak gelecek perspektifleri paylaşıldı.

9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında düzenlenen özel oturumda Enerji Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komsuoğlu ile TRT Haber Spikeri ve Ekonomi Editörü Gülçin Üstün Can’ın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez oturumda enerji sektörünü yakından ilgilendiren birçok konu ve güncel gelişmelere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl alınan Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisinin üzerinde gerekli bakım, test çalışmaları yapıldığını ve sondaj lokasyonuna ulaştığını ifade eden Bakan Dönmez, “Genel Müdürümüzden de aldığımız teyide göre Ekim ayı sonunda inşallah matkabı çalıştırmaya başlıyoruz. Bu gemiyi aldığımız için Antalya açıklarındaki bu çalışma gündeme geldiyse de aslında sığ denizde eş zamanlı yürüyen bir başka çalışmamız daha var. O da Mersin açıklarında olacak, çalışmaları ve hazırlıkları büyük oranda tamamlandı. Kasım ayında da ilk sığ deniz sondajını yapmış olacağız. Antalya açıklarında yapacağımız derin deniz çalışması, lokasyonda deniz derinliği yaklaşık 2.000-2.500 metre ve deniz tabanından itibaren de 5.000-6.000 bin metre aralığında bir sondaj derinliğimiz söz konusu olacak. Son derece modern ve teknolojik bir gemi 6-7 knot kuvvetinde bir deniz dalgasına karşı en fazla 30-40 cm yerinden oynayabilecek esneklikte ve performansta bir gemimiz var. Biz bilimsel olarak yapılması gereken tüm çalışmaları yaptık. İnşallah milletimizin de duasıyla ilk kazımızda bu gaz veya petrolü yakalarız. Doğu Akdeniz formasyon olarak baktığımızda zengin bir potansiyele sahip. İsrail ve Mısır buldu, Kıbrıs Rum Kesimi’nin çalışmaları da devam ediyor. İnşallah biz de ilk çalışmada doğal gaz ve petrole rastlarız” dedi.

“SERBESTLEŞME STRATEJİMİZDE DEĞİŞİKLİK YOK”

Serbestleşme stratejilerinde bir değişiklik olmadığının alını çizen Bakan Dönmez;

“Biz kamu tarafı olarak küçük tüketicileri koruma yönünde bir program uygulayacaksak biz onu kendi üzerimize alıyoruz ama büyük tüketicilerin tedarikçilerini kendilerinin seçmesini, ikili anlaşmalarla kendi lehlerine olan bu anlaşmaları yapmalarını arzu ediyoruz. Tabi bu geçişlerde bir takım sancılar yaşanmadı değil. Özellikle bazı OSB’lerde çalışan sanayicilerimiz bu yeni sisteme adaptasyonda zorlandılar ama zamanla onlar da alışıyorlar. Nasıl hammadde tedariki yapıyorsa, orada stratejik akılcı bir yöntemle tedarik ediyorsa, elektriğini de doğal gazını da aynı mantıkla ucuz kaynakla alacak şekilde bir strateji izlemesinde fayda var. Bildiğim kadarıyla EPDK limitin düşürülmesi ile alakalı bir çalışma yürütüyor. Bu 50 milyon kilovatsaat düşecek diye düşünüyorum. Muhtemelen EPDK yakında yeni tebliğ taslağını da kamuoyuyla paylaşmış olacaktır. Orta ölçekli ve büyük tüketiciler artık kendi elektriklerini serbest piyasa koşullarında, rekabetçi ortamda kendileri tedarik etmek durumunda kalacaklar” şeklinde konuştu.

Bakan Dönmez’in Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yapacağı ilk sondajdan ikili anlaşmalara, yeni YEKA ihalelerinden Üçüncü Nükleer Santrale, OTSP’den her ilde kurulması planlanan 40-50 MW’lık güneş enerji santrallerine kadar birçok başlıkta önemli açıklamalarını Gas&Power’ın zirveye özel hazırladığımız bu sayısında okuyabileceksiniz.

ERRA KONFERANSIYLA BÜYÜK SİNERJİ

Bölgesel Enerji Global Sinerji parolası ile 9. Türkiye Enerji Zirvesi ile birlikte eş zamanlı olarak Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) tarafından düzenlenen 17. Enerji Yatırım ve Düzenleme Konferansı Türkiye ve diğer ERRA üyesi ülkelerin bulunduğu Avrupa, Asya, Afrika, Orta Doğu ve Amerika’dan düzenleyici kurumları, hükümet yetkililerini, enerji şirketlerini, profesyonelleri, yatırımcıları ve sektör derneklerini bir araya getirdi. Yeni işbirliği ve pazarlara kapı aralayan bu iki prestijli etkinliğin eş zamanlı olarak birlikte düzenlenmesi, örnek bir bölgelerarası işbirliği olmasının yanı sıra Türkiye enerji piyasalarına olan ilgiyi de yansıttı.

Zirvenin ve oturumların tüm detaylarına yer verdiğimiz ve ilgiyle okuyacağınızı düşündüğümüz Gas&Power özel sayısını beğeneceğinizi umut ediyoruz.

Gelecek yıl 10. Türkiye Enerji Zirvesi’nde buluşmak dileğiyle…

Keyifli okumalar…