2. İş Sağlığı Kongresi’nde İSG kültürü masaya yatırıldı

Raşit Kırkağaç/Antalya

Elektrik Dağıtım Sektöründe 2. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi’nin son gününde İSG kültürü ve alınacak önlemler masaya yatırıldı.

Elder İSG Çalışma Grubu Temsilcisi Savaş Eroğlu, “Amacımız önce ölümlü kazaları önlemek sonra kritik kazaları önlemek. Büyük fotoğraf içinde tüm organizasyonun İSG departmanları yön bildirmeli. İş kazaları önlensin istiyoruz ama bu sadece istemekle olmuyor. Sorumluluk alan bir mühendis ve yönetim anlayışı olması gerekiyor. İşçiyi suçlamak en kolayı ama örnek olmanız gerekiyor. Öncelikle kendimiz örnek olmamız gerekiyor. Samimi bir öz eleştiri yapıp bir şeyleri değiştirmemiz gerekiyor. Değişime önce kendimizden başlamalıyız” dedi

TES-İŞ Sendikası Eğitim Müdürü Resul Limon, “Sadece mevzuatla ilgili bir yere varamayız. Burada katkı anlamında interaktif olmamız gerekiyor. Paylaşımların hepsi yapıcı şeyler. En küçük kazanın bile raporlanması gerekiyor. Bu insana değer verildiğini gösteriyor. İSG konusundaki kuralları benimsetemiyorsaniz burada bir sorun var demektir. Maddi olarak tam uygulansa İSG mevzuatı firmalar batabilir ben buna inanıyorum. Baskı büyük iş kazalarına sebebiyet verir. İSG ile ilgili her türlü eğitimin verilmesi ve organizasyonunun verilmesinde birlikte koordine olabiliriz. Ölçülebilir eğitimler olması gerekiyor. Fakat katılımlar yüzde 40’ın altında kalıyor. Bunu anlatmak büyük mesele. İşçiler de bir paydaş önemli olan sendikalı olması ya da olmaması önemli değil. Burada bir aile gibiyiz. Yapıcı olmak demek herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor” diye konuştu.

EÜAŞ Mustafa Alış, “Personel ile iş veren işletme müdürü ile köprü kurmaya çalışıyoruz ama bazen eksik kalıyor. Tepeden tırnağa güvenlik kültürümüz yok. Herkesin birbirini suçluyor ve bunları üzerinden atmayı deniyor. Madencilik ölümlü iş kazalarının en fazla olduğu sektörlerden birisi. İlk adım güvenlik kültürü hepimizde olduğu zaman her şey düzelecek. Çünkü dünyada İSG’yi çok analitik ve sistemli hala getiren ülkeler var. Bu insanların bize ilk söylediği şey güvenlik kültürünün getirilmesi ve geliştirilmesi. Güvenlik Kültürü, Risk Yönetimi gibi kavramlar önemli bunların altını cizmek istiyorum. Risk değerlendirme mevzuatı iki senede bir yenilenir eğer bir kaza mevcut ise o kazadan sonra yine yenilenir. Deneye yanıla gitmeyelim ben herkesin araştırma yapmasını isterim. EÜAŞ olarak proaktif yaklaşımlardan ve çalışmalardan çok faydalı geri dönüşüm oluyor” ifadelerini kullandı.

TEİAŞ İSG Müdürü Murat Bozan, “Problem geldiğinde önce problemi teşhis etmemiz gerekiyor. Çözmek istiyorsak bunu oturup konuşmalıyız. Dağıtım şirketleri ayrı olsa da sistem entegre bir sistem. Kadere karşı söyleyecek bir şeyim yok ama proaktif olarak bir şeyler yapıp sonra tevekkül etmemiz lazım. Kader diyip kenara çekilmemeliyiz. Kendi personelimiz açısından en son ölümlü kazamız en son 2015 yılında gerçekleşti. Yöneticilerimiz bize tam destek veriyorlar. İş kazalarına maruz kalan arkadaşlarımız hep sahada çalışan arkadaşlar. Bizim sahada olan iş kazalarını önlememiz gerekiyor. İş Güvenliği kültürü anaokullarından başlamalı. Çalışanlarımıza iş güvenliği tiyatrosu yaptık. Bunu tüm bölgelerimize yaymayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

TEDAŞ Sedat Külahlı, “İSG kültürünü oluşturma misyonumuz zor. Mevzuatta ki zorunluluklar olmasa hangi şirket ve iş yeri güvenlik uzmanlarını görevlendirecekti bunu sormak lazım. İş kazalarında 2013 itibari ile azalma oldu daha sonra tekrar yükseldi. Çalışanlar iş güvenliğini ne kadar görüyor ve biliyorlar. Siz 22 yaşına kadar iş güvenliğini bilmeyen bir insana hiç duymamış birine ne anlatabilirsiniz. Burada milli eğitime çok iş düşüyor. Geçen yıl 34 ölümden çoğu kontrol edilmediğinden dolayı çarpılma ve yüksekten düşme şeklinde gerçekleşti. Tehlike aslında güzeldir ama bunu görememek kötüdür. Çünkü bunu görürsünüz ve orada önlem alırsınız. Bizdeki sıkıntı tehlikeyi görememek. İSG’yi Türkiye’de emekleme aşamasında olarak görüyorum. Bunu hızlandırmamız gerekiyor” dedi.