“Vanalar asla kapanmayacak”

Zirvenin açılışında sektör temsilcilerine seslenen Bakan Dönmez; “TANAP ve TürkAkım’ı enerjide merkez ülke olma yolunda attığımız en stratejik adımlar oldu. TANAP ve TürkAkım ile ülkemize ilk etapta yıllık 21,75 milyar metreküp doğal gaz getireceğiz.  Türkiye’nin artık doğal gaz arz güvenliği sorunu kalmamıştır. Vanalar asla kapanmayacak. Üretim sorunsuz sürecek” ifadelerini kullandı.

Sibel ACAR-ANKARA/ “Enerji Verimliliği” teması ile bu yıl yedincisi düzenlenen OSB Enerji Zirvesi sektör temsilcilerinin katılımıyla birlikte Ankara’da gerçekleştirildi.

Sayıları 333’e ulaşan ve 1 milyon 900 bin kişinin istihdam edildiği 50 binden fazla işletmeye sahip OSB’lerin enerji ihtiyacı düzenlenen zirvede enine boyuna ele alındı. Zirvede masaya yatırılan konular arasında, mevzuat ve destekler, sanayide enerji verimliliği, OSB’lerde elektrik ve doğal gaz faaliyetleri ve GES uygulamaları ve finans ve destekler konuları yer aldı.

  1. OSB Enerji Zirvesi’nin açılış konuşmaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Başkanı Murat Kalsın tarafından gerçekleştirildi.

“TÜRK SANAYİSİ, HER GEÇEN GÜN KÜRESEL REKABETTEKİ YERİNİ DAHA DA SAĞLAMLAŞTIRIYOR”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, zirvede yaptığı konuşmada; “Cumhuriyetimizin ilk yıllarında sınırlı sermaye ve insan kaynağı gücüne rağmen Türk sanayisinin ilk tohumlarını attık. Bu tohumlar zamanla pek çoğu günümüze kadar uzanan sanayi kuruluşlarımız olarak meyvesini verdi. Neredeyse sıfırdan çıktığımız bu yolda her türlü zorluğa rağmen pek çok ürüne “Made in Türkiye” damgasıyla can verdik. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapar hale geldik. Yerli ve milli bir anlayışla temelleri atılan Türk sanayisi, her geçen gün küresel rekabetteki yerini daha da sağlamlaştırıyor. Bugün savunma sanayimiz başta olmak üzere pek çok sektörde örnek ve özgün projelerle artık kendi teknoloji hikâyemizi yazıyoruz. Son yıllarda elde ettiğimiz bu kazanımların temelinde güven ve istikrar yatıyor. Ülkesine güvenen Türk müteşebbislerinin ve Türk sanayicilerinin cesareti ve azmi yatıyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN ARTIK DOĞAL GAZ ARZ GÜVENLİĞİ SORUNU KALMAMIŞTIR”

Katılımcılığı ve sektörel ihtiyaçları temel alarak oluşturulan temel felsefenin arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasalar üzerine temellendirildiğine vurgu yapan Bakan Dönmez;  “Bu gayede vatandaşlarımıza ve sanayicilerimize kesintisiz enerji arzı sağlamayı temel ilke kabul ettik. Bu amaçla sadece ulusal değil birçok uluslararası projeyi de hayata geçirdik. TANAP ve TürkAkım’ı enerjide merkez ülke olma yolunda attığımız en stratejik adımlar oldu. TANAP ve TürkAkım ile ülkemize ilk etapta yıllık 21,75 milyar metreküp doğal gaz getireceğiz.  Böylece, Türkiye’de doğal gaz kesilecek ya da sanayinin dişlileri duracak gibi eski moda gazete manşetlerine kalın bir çizgi attık. Öncelikle ülkemiz adına gurur duyarak söylüyorum ki Türkiye’nin artık doğal gaz arz güvenliği sorunu kalmamıştır. Vanalar asla kapanmayacak. Üretim sorunsuz sürecek”dedi.

“OSB’LERİMİZE ENERJİ ARZINDA CİDDİ BİR AŞAMA KAYDETTİK”

OSB’lerin Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine lokomotiflik yaptığını belirten Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde hâlihazırda 241 OSB faaliyetlerini sürdürüyor. 80 şehrimizdeki OSB’lerde 50 bine yakın fabrikada 2 milyon vatandaşımız istihdam ediliyor. Bu bölgelerde durmaksızın devam eden üretim ve yenilikler de ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine lokomotiflik yapıyor. Biz de OSB’lerimizin enerjisi her zaman yüksek, üreten Türkiye’nin dişlileri her zaman güçlü olsun diye OSB’lerimize enerji arzında ciddi bir aşama kaydettik. Bugün itibariyle ülkemizde 163 OSB’miz doğal gaz kullanıyor. Sanayide kullanılan yıllık 12 milyar metreküp doğal gazın 5,2 milyar metreküpü yani yüzde 43’ü OSB’lerimizde üretime dönüşüyor. Ülkemizde sanayinin tükettiği 140 milyar kWh elektriğin, 42 milyar kWh’i yani yüzde 30’u OSB’lerimizde emekle birleşti ve katma değere dönüştü. Bu sayıların da gösterdiği gibi OSB’lerimizi büyük tüketiciler olmaları hasebiyle tüketici portföyümüzde ayrıcalıklı bir yere oturttuk. OSB’lerimize istediği tedarik şirketinde ve anlaştığı koşullarda elektrik almalarının önünü açtık. OSB’lerimiz kendi anlaşmasını, kendi şartlarına göre hayata geçirebilir. “

“SANAYİ BÜYÜYÜP GELİŞTİKÇE, ENERJİYE OLAN TALEP DE ARTIYOR”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise bugüne kadar tüzel kişilik kazandırılan 315 OSB’de, yaklaşık 2 milyon kişinin istihdam edildiğini, OSB’lerin sürdürülebilir kalkınmada önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Enerjinin talebinin giderek arttığına dikkati çeken Varank; “Sanayi büyüyüp geliştikçe, enerjiye olan talep de artıyor. Tabii enerjiyi ne denli verimli kullanıyorsanız, bu talep artışını da o derece efektif karşılayabiliyorsunuz. Bakın geçtiğimiz 17 senede, Türk sanayisinin enerji talebi 2 kattan fazla arttı. Bu artış gelecekte de hızlı bir şekilde devam edecek. Dolayısıyla, enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sanayi kollarında iyileştirmeler yapmak önem kazanıyor. İşte biz de Bakanlık olarak; sanayinin daha düşük karbon oranlarında ve kaynakları daha verimli kullanacak şekilde büyümesini sağlayacak stratejik adımlar atıyoruz. Sanayicilerimize yalın üretimi ve dijital dönüşümü, uygulamalı olarak öğretmek için Model Fabrikalar kuruyoruz. Hali hazırda Ankara ve Bursa’da faaliyet gösteren model fabrikalarımız var.Bu sene Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri’de yeni merkezlerimizi açacağız” diye konuştu.

Sanayinin teknolojik dönüşümü kadar çevreci dönüşümünü de önemsediklerinin altını çizen Bakan Varank; “Türkiye, endüstriyel çıktı başına malzeme, enerji ve kirlilik yoğunluklarını azaltmak için önemli bir potansiyele sahip. Bu konudaki çalışmaları Yeşil OSB vizyonumuzla sürdürüyoruz. OSB’leri, çıktıların girdiye dönüştüğü, enerjisini kendi karşılayan, kaynak verimliliği yüksek, eko-endüstriyel parklara dönüştürmek istiyoruz. Bu proje kapsamında Dünya Bankasıyla beraber çalışıyoruz.İlk aşamada; Adana, Ankara, Bursa ve İzmir’den birer OSB ile başladık.Kaynak verimliliği, endüstriyel simbiyoz ve yeşil altyapı konularında analiz çalışmaları gerçekleştirdik.Temel eksiklikleri belirleyip, her bir OSB için Eylem Planları hazırladık.Ayrıca tüm Türkiye geneli için de bir Yeşil OSB Çerçevesi oluşturduk. Şu an projenin ikinci aşaması, yani uygulama safhasını yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“OSB’LER İÇİN MAYIS AYINDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, enerji verimliliğine dikkat çekerek; “Enerjinin her noktada verimliliği kaçınılmazdır. Enerji oyuncularını her noktada bu alana yönlendiriyoruz. 2011 yılından bu yana verimli yer altı şebeke yatırımlarını arttırdık. Mayıs ayında yayınlanan lisansız elektrik üretimi ile ilgili yönetmelik OSB’ler için de yeni bir ortamın başlangıcı oldu. Bugünün teknolojisi enerji verimliliği imkanlarını daha kolay hale getiriyor. O yüzden enerji verimliliğine önce kendimizden başlamamız gerekiyor. OSB’lerdeki doğal gaz yatırımlarımız sürüyor. 49 tane OSB için kurul kararımızı aldık.  Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“YENİ FİNANSMAN MODELLERİ GELİŞTİRİLMELİ”

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, enerjinin en yoğun tüketildiği sektörler arasında yer alan sanayide verimliliğin sağlanmasının sanayiciler açısından büyük önem taşıdığına işaret etti. “Ürettiğimiz her birim başına harcadığımız enerjiyi ne kadar düşürebilirsek maliyetimizi de o kadar düşürmüş olacağız” diyen Kalsın, sanayide verimlilik projeleri için yeni finansman modellerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek kamunun bu yatırımlardaki faizleri sübvanse etmesini önerdi.

Kalsın, enerji verimliliğini memleket meselesi haline getirmeye çalıştıklarının altını çizerken ; OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü  ise artık tüm dünyanın enerji tasarrufunu yeni bir enerji kaynağı olarak gördüğünün altını çizdi.

Tören, plaket takdiminin ardından sona erdi.