UMREK hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ‘Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, yönetmeliğin amacı; madenlerin aranması, araştırılması ve üretilmesi ile ilgili açık, güvenilir, uygulanabilir kaynak ve rezerv bilgilerini oluşturmak, bunlarla ilgili raporlama standartlarını ve kriterleri belirlemek, sistem kurmak, uygulamak, geliştirmek ve yayımlamak, yetkin kişi veya yetkilendirilmiş tüzel kişilerde aranan nitelikleri belirlemek, bunlara eğitim vermek, sertifikalandırmak, sicil ve sicil kayıtlarını tutmak, denetlemek, ihtar vermek, belgeleri askıya almak veya iptal etmek, uluslararası benzeri kuruluşlara üye olmak veya bunlarla işbirliği yapmak, görev alanına giren konularda eğitim, araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetler ile ilgili düzenlemeleri yapmak ve yayımlamak amacıyla kurulan UMREK’in teşkili, yönetimi, görevleri, çalışma esasları ile üyelerin atanmasında aranan nitelikler, görev süreleri ve üyeliğin sona ermesi ile ilgili usul ve esaslar olarak belirlendi.

 

Komisyon üyeleri, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7), (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartları taşımak kaydıyla jeoloji, maden ve ilgili diğer meslek grubu mühendislik bölümleri, iktisadi ve idari bilimler fakültesi ile işletme fakültesi, maliye, siyasal bilgiler, kamu yönetimi ve hukuk mezunlarından, mesleğinde en az on yıllık deneyim sahibi kişilerden atanacak.

 

Komisyon üyeleri üç yıllık süreler için önerilen üyeler arasından; MİGEM ve MTA Genel Müdürlüklerinin her birinden önerilecek iki aday arasından seçilecek birer üyeden toplam iki üye, BDDK ve TBB tarafından önerilecek birer aday arasından seçilecek bir üye, SPK ve BİST tarafından önerilecek birer aday arasından seçilecek bir üye, Maden, Jeoloji, Jeofizik, Harita, Metalürji mühendisi olup Komisyona üye olmak isteyenlerin MİGEM’de oluşturulan yeterlilik ve seçim komitesine başvuru yapması halinde bu komite tarafından önerilecek meslek odasına kayıtlı dört aday arasından seçilecek iki üye, TOBB tarafından önerilecek iki aday arasından seçilecek bir üye olmak üzere Bakanın seçtiği ve atadığı toplam yedi üyeden oluşacak. Bir üye en fazla iki defa atanabilir. Komisyona aday gösterilmemesi halinde o pozisyona Bakan tarafından doğrudan üye ataması yapılacak.

 

Komisyon toplantılarına üst üste üç kez veya bir takvim yılı içinde toplam dört kez mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği sona erecek.

 

UMREK üyelerinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (1), (4), (5), (6), (7) ve (8) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartlar ile Komisyonun amaçlarının gerektirdiği nitelikler aranacak.

 

Başkan ve üyelerin bu Yönetmelik tarafından kendilerine verilen görevleri ile ilgili olarak işlediği suçlardan dolayı haklarında mahkumiyet kararı kesinleşen Komisyon Başkanı ve üyelerin, ikinci fıkrada aranan şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi ya da üç aydan fazla süre ile hastalık, kaza veya başka bir nedenle görevini yapamaz durumda olan veya görev süresinin kalan kısmında görevine devam edemeyeceği, üç aylık süre beklenmeksizin tam teşekküllü bir hastaneden alınacak heyet raporu ile belgelendirilmesi hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda Komisyon Başkan ve üyelerinin görevleri kesin olarak sona erdirilir. Başkan ve Komisyon üyeleri atandıkları usule göre görevlerinden alınacak.

 

Üyelerin önerildikleri kurumlarla ilişiklerinin kesilmesi halinde o kişinin UMREK üyeliği sona erecek. Herhangi bir nedenle boşalan Komisyon üyeliği ve başkanlık için önerilen diğer adaylar arasından aynı usul ile bir ay içerisinde atama yapılır, atanan üye önceki üyenin kalan görev süresini tamamlayacak.

 

Bakan, Komisyon Başkanını Komisyon üyeleri arasından atanacak. Komisyon kendi üyeleri arasından bir başkan yardımcısını seçer. Komisyon başkanının yokluğunda, Komisyona başkan yardımcısı başkanlık edecek.

 

Komisyon olağan olarak ayda en az bir defa düzenli olarak toplanacak. Başkanın talebi doğrultusunda gerekli hallerde toplanabilecek. Komisyonun toplantı ve karar yeter sayısı dörttür. Kararlar, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınacak.

 

Komisyon karar yeter sayısının eşit olması halinde Komisyon Başkanının olduğu taraf yönünde karar alınacak. Toplantıda çekimser oy kullanılamayacak. Üyelere önceden bildirmek kaydı ile toplantı yeri günü ve saati Komisyon Başkanınca belirlenecek.

 

Toplantıya katılan Başkan ve üyelerine, bu görevleri nedeniyle Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun onayı ile belirlenen tutarda huzur hakkı ödenecek.

 

Komisyonun mali işleri MİGEM tarafından yürütülecek.

 

Komisyonun faaliyetleri ile ilgili ihtiyaç duyulan altyapı, destek hizmetleri, yazışma gibi sekretarya hizmetleri MİGEM tarafından yürütülür. MİGEM, Komisyon Başkanı ile gerekli koordinasyonu sağlayacak.

 

Komisyon faaliyetleri için kamu kurum ve kuruluşlarından geçici görevlendirme yapılabilir veya hizmet alımı ile personel çalıştırılabilecek.

 

UMREK tarafından her türlü yeterlilik şartları, hizmet sözleşmeleri ile ilgili esaslar, tarifeler, bedeller, sözleşmenin feshi, kuruma tevdi etme usul ve esasları, belgelerin kimler tarafından imzalanacağı, yönetmelik gereği hazırlanan belgeler ve onay yerleri uygulamalarına ilişkin usul ve esaslar çıkarılacak tebliğlerle belirlenecek.

 

Bakan gerekli hallerde UMREK hesaplarını ve faaliyetlerini denetlemeye ve tahkik etmeye yetkili olacak

 

Komisyon, faaliyetleri ile ilgili konular için gerekli gördüğü her türlü bilgi ve belgeyi kamu kurum ve kuruşları ile meslek odası, vakıf ve derneklerden istemeye yetkili olacak. Bunlar, söz konusu isteğe cevap vermek ve gereken kolaylığı göstermekle yükümlü olacak.

 

Komisyon üyeleri ve diğer tüm personeli; gizlilik taşıyan belgeleri açıklayamaz, kendilerinin veya başkalarının menfaatine kullanamayacak.

 

Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde Komisyon üyeleri, UMREK sekretaryasına bildirilecek. Komisyon üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek.

 

Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde Komisyon sekretaryası tarafından, Komisyon ve çalışma grupları için yeterli sayıda karar defteri hazırlanacak.