UEDAŞ'tan SCADA sistemiyle elektrik kesintilerine hızlı çözüm

UEDAŞ’tan SCADA sistemiyle elektrik kesintilerine hızlı çözüm

Limak Enerji bünyesinde elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ, SCADA sistemi ile elektrik kesintilerine uzaktan anında müdahale edebiliyor. Bu sayede elektrik kesintileri 5-10 saniye içerisinde giderilirken,  kesinti süreleri de azalarak müşteri memnuniyetinin artması sağlanıyor.

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da 5 milyonun üzerinde kişiye elektrik dağıtım hizmeti veren UEDAŞ, müşteri memnuniyetine yönelik yatırımlarına devam ettiriyor. Elektrik kesinti sürelerini en aza indirmek amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında geliştirilen SCADA sistemi, elektrik kesintilerine uzaktan anında müdahale edilip, arızaların kontrol edilmesini sağlıyor.

Şirketten konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre UEDAŞ aboneleri, bu sistemle kesinti sürelerinin kısa sürede çözülmesi sayesinde mağduriyet yaşamıyor. UEDAŞ Genel Müdürü Gökay Fatih Danacı, SCADA sistemine yapılan yatırımlar sayesinde oluşan arızaların yüzde 37’sinin uzaktan çözüldüğünü belirtti. Genel Müdür Danacı, “2018 yılına göre, 2019 yılı sonu verilerimize baktığımızda toplam kesinti adedinde yüzde 24, toplam kesinti süresi ise yüzde 41 azalma görüyoruz. Şebekede oluşan arıza adedi yüzde 24 azalarak, her üç arızadan biri uzaktan müdahele ile çözüme ulaşmış oldu. Bununla birlikte UEDAŞ’ın çağrı merkezi 186’ya gelen çağrı sayısı da yüzde 16 azaldı” dedi.

SCADA’YA 40 MİLYON TL’LİK YATIRIM

UEDAŞ Entegre Bilişim Sistemleri Projesi kapsamında, 2016 itibariyle SCADA projesinin birinci fazı ile 4 ildeki kritik noktalarda yer alan 290 dağıtım merkezi devreye alındı. SCADA Yaygınlaştırma Projesi kapsamında 2019 itibariyle gelinen noktada devreye alınmış olan istasyon sayısı 413’e ulaştı.

Danacı, “OG dağıtım merkezleri dikkate alındığında, şebekenin yüzde 48’i SCADA’ya alındı ve dağıtılan enerjinin tamamı uzaktan kontrol edilebilir hale geldi. Bu yatırımımızla hizmet bölgesi iller kapsamında SCADA sisteminden sorumlu bir yönetici, iki mühendis, beş operatör ve on beş teknik saha personeli olmak üzere toplamda yirmi üç personel istihdam ettik. Sistem; tüm ölçüm, izleme ve kumanda faaliyetlerini 24 saat kesintisiz izlemeye ve arızalara uzaktan müdahaleye olanak sağlıyor. 40 milyon TL yatırım yapılması planlanan sistemde, 500 istasyon sayısına ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

UEDAŞ, Marmara Adası’nı yeniden elektriğe kavuşturdu