Türkiye’nin enerji sektöründeki Ar-Ge vizyonu masaya yatırıldı

ELDER ve GAZBİR iş birliğinde düzenlenen “4. Enerjide Ar-Ge Çalıştayı” kapsamında “Türkiye’nin enerji sektöründeki Ar-Ge vizyonu” paneli gerçekleştirildi.

Sibel ACAR-ANKARA/ Panelde konuşma yapan ELDER Koordinatörü İstemi Mavi, yaptığı sunumda elektrik dağıtım sektörü Ar-Ge hedeflerine değindi.

YOL HARİTASI

Mavi, sektör hedeflerini; “Karbon ayak izini mümkün olduğunca hızlı azaltmak, hızla gelişen yenilenebilir enerji, iletişim ve siber güvenlik teknolojilerine ayak uydurmak, dağıtım şebekelerini insana ve çevreye duyarlı enerji verimliliği odaklı işletime sokmak ve yerli kaynaklara daha fazla dayalı bir sistem oluşturmak” başlıkları altında özetledi.

Elektrik dağıtım sektörüne özel olarak Ar-Ge yol haritasının hazırlanması konusuna da vurgu yapan Mavi; global bakış ile belirlenen amaçlar doğrultusunda kaynakların etkin kullanımı için sektörün çözüm ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesi ve ihtiyaçların öncelik sırasına göre sınıflandırılarak bu ihtiyaçlara yönelik Ar-Ge fonlarının konu başlıklarının oluşturulması ve ilgili kuruluşlarca kamu otoriteleri ile ilgili ortak çalışmalar planlanması konusuna dikkat çekti.

Mavi, son olarak ELDER bünyesinde kurulması planlanan Ar-Ge İnovasyon Proje Merkezi’nin de müjdesini verdi.

“ELEKTRİK SEKTÖRÜ EVRİLECEK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Danışmanı Barış Sanlı ise, Ar-Ge’de kurum içi destek ve mentorun önemine değindiği konuşmasında Ar-Ge’nin tek bir kurumun dışında çok katmanlı bir yapıya sahip olduğunu belirterek; “Biz her şeyi tek kuruma yaptırmaya calışıyoruz. Fakat inovatif enerji sektörü çok katmanlı bir yapıya sahip ve bu katmanlar Ar-Ge ile başlıyor” dedi.

Elektrik sektörünün yeni bir süreç içerisinde bulunduğuna dikkati çeken Sanlı; “Elektrik sektörü inşaat sektörünün aksine teknolojinin söz sahibi olduğu bir sektör. Kısacası elektrik sektörü inşaat işi asla değil. Bu sebeple sektör kendi içerisinde bir evrilme yaşamak zorunda. Global ölçekte tüm sektörün bir evrilme yaşadığını çok net olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK’tan Çağrı Yıldırım da ‘Avrupa Birliği Ar-Ge Programları’ hakkında bir sunum gerçekleştirerek fırsatlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.