Türkiye genelinde 52 HES’in açılışı yapıldı

Ülke genelinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından işletmeye alınan 52 HES’in açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da video konferansla katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yerli ve yenilenebilir kaynakların enerji üretimindeki payının artırılması hedefi doğrultusunda işletmeye alınan 52 Hidroelektrik Santralin (HES) açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katıldığı törende Bakan Fatih Dönmez, Bakan Yardımcıları Alparslan Bayraktar ve Abdullah Tancan ile EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise yapımı tamamlanan projelerin bulunduğu farklı şehirlerde hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış törenine İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nden video konferans yöntemiyle katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in AYDEM tarafından Tokat’a yapılan Akıncı HES’te hazır bulunduğu açılış töreninde üretim kapasitesi en yüksek 5 baraja video konferansla bağlantı sağlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Ünal İnşaat tarafından Ardahan’a yapılan Köroğlu Barajı ve Kotanlı HES’ten; Abdullah Tancan ise Cengiz – Özaltın tarafından Bingöl’e yapılan Yukarı Kaleköy ve Aşağı Kaleköy Barajı ve HES’ten törene katıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise açılış törenine Limak tarafından Siirt’e yapılan Çetin Barajı ve HES’ten bağlandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “ENERJİSİ OLMAYAN ÜLKE, MEDENİYETTEN BAHSEDEMEZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Santraller bizler için medeni olmanın adeta sıçrama tahtalarıdır. Enerjisi olmayan bir ülkenin medeni olmaktan bahsetmesi mümkün değildir.” dedi.

“Türkiye olarak bugüne kadar mücadelesiz hiçbir kazanım elde etmedik.” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Tüm dünyanın kendi içine kapandığı bir dönemde yatırımı, üretimi ve istihdamı destekleyerek sergilediğimiz olumlu yöndeki ayrışma ile salgına teslim olmadığımızı gösterdik.

Salgın döneminde sağlık hizmetleri yanında hemen her alandaki yatırımlarını devam ettiren Türkiye, 2023 hedeflerine ulaşmaktaki kararlılığını ortaya koymuştur.

Özel sektörümüz sadece OSB’lerde son 6 ayda 10 milyar liralık yatırımla 583 yeni fabrikayı tamamlayarak üretime geçirdi.”

ENERJİYE 100 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM

“Sağlıktan ekonomiye, diplomasiden güvenliğe kadar her konuda kendimize güveniyoruz.” diyen Erdoğan, “Büyük mücadeleler ve çabalar sonucunda sağladığımız güven ortamı, enerji yatırımlarına olumlu yönde yansımıştır.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemize karşı Doğu Akdeniz’de kurulmaya çalışılan oyunları ve tuzakları yerle bir ettik.” diye konuştu.

Erdoğan, “Son 18 yılda kamu ve özel sektör eliyle enerjiye 100 milyar doların üzerinde yatırım yapılmasını temin ettik.” dedi.

“MADENLERİMİZİN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye’nin ilk yerli entegre güneş paneli fabrikasının açılışının ağustos ayında gerçekleştirileceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Madenlerimizin gün yüzüne çıkarılması için yoğun çalışmalar içerisindeyiz.

Çevrecilik ve benzeri kisveler altında koparılan yaygaraların amacı, bu yatırımları sekteye uğratarak Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılığa mahkum etmektir.

2020 yılının ilk 5 ayında yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimizi yüzde 66’ya yükselttik.

Geçtiğimiz yıl yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik enerjisi üretiminde Avrupa’da ikinci sırada yer aldık.”

BAKAN DÖNMEZ: “ENERJİMİZİ VE GÜCÜMÜZÜ ÜÇE KATLADIK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Hidrolik kurulu güç açısından Avrupa’da ikinci sıradayız. Adım adım orada da liderliğe ilerliyoruz.” dedi.

Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katıldığı Tokat Niksar Akıncı Hidroelektrik Santrali Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, son iki yılda 26 farklı şehirde devreye giren 52 hidroelektrik santralinin millete ve ülkeye hayırlar getirmesini diledi.

Toplam 11,3 milyar liraya mal olan 1439 megavat (MW) gücündeki hidroelektrik santrallerinin üreten ve büyüyen Türkiye’ye hayat suyu olacağını vurgulayan Dönmez, “1,85 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Son 18 yılda gerçekleştirdiğimiz atılımlarla enerjide dünyada eşine az rastlanır bir başarı hikayesi ortaya koyduk. 2002’de 31 bin MW düzeyinde olan kurulu gücümüzü bugün 91 bin MW’ın üzerine çıkardık. Enerjimizi ve gücümüzü üçe katladık.” diye konuştu.

Her yıl ortalama yüzde 6’nın üzerinde kurulu güç artışıyla OECD ülkeleri arasında ilk sırada yer aldıklarına işaret eden Dönmez, şöyle devam etti:

“Bir başka deyişle, OECD’nin en enerjik ülkesi, gücünü en fazla katlayan üyesiyiz. Bu büyük artışın en önemli bölümünü ise yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız oluşturuyor. Güneşten rüzgara, jeotermalden hidroelektriğe kadar her alanda enerjimizi her geçen gün daha fazla yeniliyoruz. Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payı 2002 yılında yüzde 26,3 iken, Haziran 2020 itibarıyla yüzde 50,7 seviyesine ulaştık. Milli enerji ve maden politikamızı ilan ettiğimiz 2017’den bu yana yenilenebilir enerji kapasite artışında Avrupa’da üçüncü sıraya yükseldik. Yerli ve yenilenebilir enerjiye yaptığımız yoğun yatırımların karşılığını yeni rekorlarla alıyoruz. 2020’nin ilk yarısında elektriğimizin yüzde 65’ini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ettik. Nisan ayında bu kaynakların payını yüzde 80’e yükselterek aylık bazda önemli bir rekor kırdık. 24 Mayıs’ta ise yüzde 90’lık yerli ve yenilenebilir oranıyla günlük bazda yeni bir başarıya daha imza attık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben, “Güçlü siyasi iradeniz, milletimizin inancı ve desteğiyle ‘Bağımsız enerji, güçlü Türkiye’ idealimizi gerçeğe dönüştürecek yatırımlarımızı devreye alıyoruz.” diyen Dönmez, “2002’de 11 bin MW olan hidrolik kurulu gücümüz, Mayıs 2020 sonu itibarıyla 29 bin MW’ı aştı. Bir başka deyişle, ülkemizin bugünkü hidrolik kurulu gücü, 2002 yılındaki toplam kurulu gücümüze neredeyse eşdeğer. Hidrolik kurulu güç açısından Avrupa’da ikinci sıradayız. Adım adım orada da liderliğe ilerliyoruz. Bu rakamlar zatıalinizin dediği, ‘Su akar Türk yapar’ sözünün vücut bulmuş halidir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, “Mini YEKA” yarışmalarını ekim ayında gerçekleştireceklerini, 1000 MW gücündeki Mini YEKA’larla yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacaklarını anlattı.

“TÜRKİYE’NİN İLK ENTEGRE GÜNEŞ PANELİ FABRİKASINI DEVREYE ALACAĞIZ”

Güneş enerjisine dayalı 36 il için 10, 15, 20 MW arasında değişen 74 yarışma düzenleyeceklerini dile getiren Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böylece ülkemizin dört bir yanındaki küçük ve orta ölçekli daha fazla yatırımcının yenilenebilir enerji üretimine dahil olmasını sağlayacağız. İnşallah önümüzdeki ağustos ayında da zatıalilerinizin katılımıyla Türkiye’nin ilk entegre güneş paneli üreten fabrikasını devreye alacağız. Kendi kaynaklarımızı, kendi teknolojimiz ve kendi insan kaynağımızla en iyi şekilde değerlendirmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanım, vizyoner liderliğiniz, Türkiye’nin tarihinden ve medeniyet değerlerinden aldığımız güç ve milletimizin inancı bizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize taşıyacak.”

Akıncı HES hakkında da bilgi veren Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

“Birazdan talimatlarınızla devreye alacağımız Akıncı HES, 99 MW’lık toplam kurulu güce sahip. Yıllık üreteceği 448 milyon kilovatsaat elektrikle 231 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Yıllık 230 bin tonun üzerinde karbondioksit salınımını engelleyerek doğaya 436 bin ağacın saldığı temiz havaya eş değer katkıda bulunacak. Santralimizin inşasında büyük çoğunluğu bölgemizden olmak üzere 600 işçimiz istihdam edildi. Santrallerimiz bölgenin sosyal ve ekonomik hayatının canlanmasına da önemli katkılar sundu. Bu büyük projelerin hayata geçmesinde öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza, AYDEM Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ’ye, barajın ete kemiğe bürünmesini sağlayan mühendis ve işçi kardeşlerimize milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Santrallerimiz ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun.”

ÇETİN BARAJI VE HES HİZMETE GİRDİ

Limak Şirketler Grubu’nun 600 milyon dolar yatırımla inşaatını tamamladığı ve silindirle sıkıştırılmış beton (RCC) tipine göre Avrupa’nın en büyük barajı olan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali faaliyete başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferansla katıldığı “Hidroelektrik Üretim Tesislerinin Toplu Açılış Töreni”nde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, barajla ilgili bilgi verdi.

Son yıllarda Türkiye’de yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımlardan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin 165 metre gövde yüksekliği, 490 metre genişliği ve yaklaşık 4,8 milyon metreküplük gövde hacmiyle silindirle sıkıştırılmış beton tipine göre Türkiye ve Avrupa’nın en büyük barajı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

“Hidroelektrik santrali 420 megavat kurulu gücünde ve yıllık ortalama 1,5 milyar kilovatsaatlik enerji üretme kapasitesine sahiptir. Bu, sadece Siirt’in üç yıllık enerji tüketimine tekabül eden bir yatırım değil, aynı zamanda bölgemizdeki üç şehrin, Şırnak, Hakkari ve Batman’ın yılık toplam enerji tüketimine denk geliyor. Ayrıca bu 1,5 milyar kilovatsaat enerji demek, 1 milyon hanenin yıllık elektrik enerji ihtiyacını karşılıyor demektir. Bu rakamlar bile sanırım 2,5 yıl gibi rekor sürede tamamlanan Çetin Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin bölgemiz için değerini anlatmaya yeterlidir.”

Törene Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Siirt Milletvekili Osman Ören, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, AK Parti İl Başkanı Ekrem Olğaç, MHP İl Başkanı Fatih Cantürk, kaymakamlar ve ilçe belediye başkanları katıldı.

AA