“Sübvansiyonlar enerji verimliliğini etkiliyor”

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından “Enerji Sektöründe Teşvik, Destek ve Sübvansiyonların Etkisi” paneli bugün düzenlendi.

Toplantıda Türkiye’de teşvik, destek ve sübvansiyonların düşük karbonlu enerjiye geçişi nasıl etkilediği tartışıldı. Toplantının açılış konuşmalarını gerçekleştiren SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Başkanı Selahattin Hakman enerji dönüşümünün önemini anlattı.

SHURA Kıdemli Enerji Analisti Yael Taranto ise toplantıda yaptığı sunumda yeryüzü sıcaklığında yaşanan artışa dikkat çekerek “Yeryüzü sıcaklığının ortalama 1 derece arttığını görüyoruz ve böyle giderse 2 derece artış göreceğiz. Bu ekosistemde ciddi risklere yol açıyor. Türkiye enerjisinin yüzde 88’ini fosil yakıtlardan sağlıyor ve hava kirliliğine maruz kalıyoruz. Yenilenebilir enerjinin ise son zamanlarda yatırım ve üretim maliyetleri hızla düşüyor. Ulaştırma ve ısıtmadaki payın artması için çözümlere ihtiyaç var. Enerji verimliliği hariç desteklerin yüzde 55’i fosil yakıt üretimi ve tüketimi için harcanıyor. Enerji verimliliğinin sağlanması için destekler yetersiz kaldı” dedi.

Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği “Enerji Sektöründe Teşvik, Destek ve Sübvansiyonların Etkisi” panelinde Enerjisa Üretim CEO Danışmanı Cem Aşık, Schneider Elektrik Satış Operasyonları ve Stratejik İlişkiler Direktörü Cihan Karamık, Petrol Doğal Gaz Platformu Derneği Genel Sekreteri Eser Özdil ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Acar konuşmacı olarak yer aldı.

Enerjisa Üretim CEO Danışmanı Cem Aşık panelde yaptığı konuşmada sübvansiyonu serbest piyasanın katili olarak gördüğünü belirterek “Bizim doğru maliyetleri yansıtıp kim katma değer yaratıyor kim yaratmıyor görmemiz lazım. Piyasa bazı bir doğal gaz olsaydı maliyetlerimiz daha az olacaktı. Sübvansiyonlar verimlilik yatırımlarını da engelliyor. Doğrudan hedefe yönelik destekler verilmesi lazım” diye konuştu.

Schneider Elektrik Satış Operasyonları ve Stratejik İlişkiler Direktörü Cihan Karamık, “Enerji sektörü karbon emisyonları için büyük risk. Yenilenebilir enerji güzel ama enerji verimliliği daha güzel. Enerji verimliliğinin daha iyi olması gerek. Ama enerji veriminin daha iyi olmamasının en büyük sebepleri, sübvansiyonlar destekler ve yaptırımlardır” dedi.

Petrol Doğal Gaz Platformu Derneği Genel Sekreteri Eser Özdil de konuşmasında sübvansiyonların temel nedenlerinden birinin konutlar olduğuna dikkat çekerek “Konut satışlarında sübvansiyonlar olduğunu görüyoruz. Sübvansiyonlu enerji satıldığında konut tüketicisi enerjiyi verimli kullanma taraftarı olmuyor. Enerji verimliliğinde ciddi artışlar görmüyoruz. Çünkü maliyetleri yansıtmıyor. Konut tüketicisine sübvansiyon yapılmasını ortadan kaldırmalıyız” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Acar ise düşük karbonlu ekonomiye geçilmesi halinde var olan vergi ve teşvik mekanizmalarının yeniden kurgulanması gerektiğini ifade etti.