“Son kaynak tedarik tarifesi ile ilgili bir limit çalışmamız var”

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, 9. Türkiye Enerji Zirvesi’nde enerji piyasalarına ilişkin soruları yanıtladı.

EPDK Başkanı Yılmaz, “Bizim tarife metodolojimizin temelinde maliyet bazlı tarife yapma metodolojimiz söz konusu. Eğer maliyet bazlı tarifeden vazgeçtiğimiz taktirde sektördeki şirketler nasıl yatırım yapacak? Yatırım yaptığı taktirde bunu tarife yoluyla alacak. Yatırım yapmadığı taktirde alamayacak. Dolayısıyla maliyet bazlı tarife bizim tarife metodolojimizin olmazsa olmazıdır” ifadelerini kullandı.

Başkan Yılmaz, “Elektrikle ilgili üretim şirketlerindeki tarifelere karışmıyoruz, tamamen serbest piyasa. Herhangi bir tarife belirleme durumumuz söz konusu değil. Onunla ilgili olarak piyasada arz-talep dengesinin oluşturduğu bir borsa fiyatı var. Tamamen doğalgaz üretim santralleri eğer kendi maliyetlerini kurtarıyorlarsa, kurtardığı fiyatları borsada teklif yoluyla alıcı buluyorlar veya bulamıyorlar. Yani üretim şirketlerinin tarifelerine karışmıyoruz. Elbette şirketlere danışmak yapmaktayız. EPDK olarak şirketlere diyoruz ki; gidin piyasadan alışınızı yapın biz piyasanın derinleşmesini istiyoruz.  Gelecekte bunların kendileri lehlerine de olacağını düşünüyoruz. Ama sözleşmenin içeriğine mümkün oldukça müdahale etmiyoruz, etmememiz de lazım. Ama görevli tedarik şirketlerin sözleşmelerine müdahale ediyoruz” diye konuştu.

Kısa süre içerisinde sonuçlanması bekleniyor

Başkan Yılmaz, “Son kaynak tedarik tarifesi ile ilgili bir limit çalışmamız var. Piyasa açısından belki önümüzdeki en önemli kararlarımızdan bir tanesi olacak. Türkiye şartlarını da dikkate alarak, bu düşürmenin ne kadar olacağı hususunda da önümüzdeki günlerde karar verilecek. Rakamla ilgili bir çalışmamız var. Ekim ayı içerisinde sonuçlandırmayı düşünüyoruz. Limitin ne kadar olacağı konusunda rakam söylemem çok doğru olmaz” şeklinde konuştu.

Yatırımların döviz bazlı teşvike bağlı olmadığına işaret eden Yılmaz, “Teknolojinin gelişmesiyle bu fizibilitenin daha da olumlu yönde değişeceğini düşünüyorum. Artık döviz bazlı teşviklerin olacağını düşünmüyorum. Yatırımcının şimdiden önünü görebilmesi açısından detayların belirlenmesinin piyasaya ve yatırımcıya olumlu etki edeceğini düşünüyorum. Bununla ilgili de zaten ilgili kurum ve kuruluşlarımız çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, “Aşırı rekabetten dolayı veya beklemedikleri döviz artışı ve ekonomik şartlardaki değişikliklerin önceki yapmış oldukları satışların, sağlıklı satışlar olmadığını maalesef sonradan anlaşılıyor. Tabii bu akaryakıt şirketleri bizden karar almamızı istiyorlar. Müdahil olamayacağımız bir hususta müdahale etmemizi istiyorlar. Yapmış oldukları yanlıştan dönemiyorlar. Dönmek için kamusal desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Bir takım toplu satışlar yaptılar, otomasyon satışları gibi ve aşırı derecede indirim yaptılar. Bir de bayilerle olan ihtilaflar çıktı. Şimdi bayi o satışlardan hiç kazanamıyor” dedi.