Potansiyel Büyük

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından  hazırlanan rapora göre, Türkiye’de elektrikli araç sayısının 2030’da 2,5 milyona ve şarj istasyonu sayısının da 1 milyona ulaşabileceği öngörülüyor.

ENERJİ MALİYETLERİNDE 8 – 8.8 MİLYAR TL TASARRUF

2,5 milyon elektrikli aracın toplam elektrik tüketimi yılda 4,3 milyar kWh olacak. Evlerde veya ticari/sanayi alanlarda şarj edilmelerine bağlı olarak şarj için gereken toplam elektrik maliyetinin 2,7 milyar ile 3,6 milyar TL arasında olabileceği öngörülüyor. Bu da enerji maliyetlerinde yılda 8 – 8,8 milyar TL tasarruf sağlayacak.

Türkiye’de şu anda her bin kişiden 154’ünün aracı bulunuyor. 2030’a kadar Türkiye’nin nüfusunun 90 milyonun üzerine çıkacağı ve her bin kişiden 300’ünün araç sahibi olacağı hesaplanıyor. Ülkemizde şu an yaklaşık bin civarında elektrikli araç bulunuyor.

İlave şebeke yatırımı olmadan 2,5 milyon elektrikli araç şebekeye entegre olabilir

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından “Türkiye Ulaştırma Sektörünün Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım Şebekesine Etkileri Raporu”na göre, Türkiye’de elektrikli araç sayısının 2030’da 2,5 milyona ve şarj istasyonu sayısının da 1 milyona ulaşabileceği öngörülüyor.

ENERJİ MALİYETLERİNDE YILDA 8,8 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANACAK

Ayrıca, ikinci el elektrikli araç piyasası hızlı bir biçimde büyüdüğünden ve araç fiyatları dengeli bir hale geldikçe filolarda daha hızlı bir yenilenme beklenebilir. Daha geniş çaplı kullanıcı grupları için elektrikli araç şarj altyapısının kısıtlı olması vehala yüksek seviyede devam eden araç fiyatları, şarj altyapısı yatırımları için asgari şartlar getirmenin yanı sıra destekleyici bir politik çerçeve ile de ele alınmaları gereken piyasa gelişmesinin karşılaştığı ana sorunlar. 2,5 milyon elektrikli aracın toplam elektrik tüketimi yılda 4,3 milyar kWh olacak ve evlerde veya ticari/sanayi alanlarda şarj edilmelerine bağlı olarak şarj için gereken toplam elektriğin maliyeti 2,7 milyar ile 3,6 milyar TL arasında olacağı öngörülüyor. Bu da enerji maliyetlerinde yılda 8 – 8,8 milyar TL tasarruf sağlayacak. Elektrikli araçlara daha çok dayanan şehir içi ulaşım, yerel hava kirliliğini azaltacak ve şarj için gereken elektrik talebi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanırsa enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonları ve hava kirliliği de azalacak.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından “Türkiye Ulaştırma Sektörünün Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım Şebekesine Etkileri Raporu” yayınlandı.

Rapora göre, Türkiye’deki toplam 12,5 milyon binek aracın içerisinde bin kadar elektrikli araç mevcut. Bu araçların yıllık toplam elektrik talebi 1,5 gigawattsaat civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu talebi karşılamak için toplam 1 megawatt kapasiteli küçük ölçekli bir güneş enerjisi tesisi yeterli oluyor.

Türkiye’de şu anda her bin kişiden 154’ünün aracı bulunuyor. 2030’a kadar Türkiye’nin nüfusunun 90 milyonun üzerine çıkacağı ve her bin kişiden 300’ünün araç sahibi olacağı hesaplanıyor. Türkiye’de şu an yaklaşık bin civarında elektrikli araç ve binin üzerinde şarj istasyonu bulunuyor.

Türkiye’de elektrikli araç sayısının 2030’da 2,5 milyona ve şarj istasyonu sayısının da 1 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Dünyada ise 2030’a kadar elektrikli araç sayısının 250 milyona kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 5 büyüyeceğinin beklendiği bu dönemde, öngörülen yatırımların gerçekleştirilmesi durumunda elektrik dağıtım şebekesinin sorunsuz bir şekilde elektrikli araçları kaldırabilecek kapasiteye ulaşacağı tahmin ediliyor.

İLAVE YATIRIM YAPMADAN 2,5 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞEBEKEYE ENTEGRE OLABİLİR

Türkiye’nin toplam nüfusunun ve elektrik talebinin yaklaşık üçte birini temsil eden dört şebekeden elde edilen verilerin doğrultusunda bir modellemenin sonuçlarına dayanarak, değerlendirilen şebekelerin işletimine sınırlı bir etkiyle ve neredeyse hiçbir ilave şebeke yatırımı gerekmeksizin 2,5 milyon elektrikli aracın Türkiye’nin dağıtım şebekesine entegre edilebileceği gösteriliyor. Bu analiz, Türkiye’de 2030 yılı itibariyle 1 milyon ila 2,5 milyon arasında elektrikli aracın ve buna mukabil toplamda 1 milyon şarj noktası olan şarj altyapısının uygulamaya konmasını öngörüyor. Türkiye’nin hem elektrikli araçların sayısı hem de şarj altyapısı bakımında oldukça düşük bir seviyede olduğu göz önünde alındığında bu sayıların gerçekleştirmesi güç hedefler olduğu düşünülebilir. 2030 yılı itibariyle 120 ila 250 milyon arasında olacağı tahmin edilen küresel elektrikli araç stokuyla karşılaştırıldığında Türkiye için modellenmiş stok, toplam küresel stokun yaklaşık yüzde 1’ini temsil ediyor. Bu oran, Türkiye’nin ulaştırma sektörünün toplam enerji kullanım payının toplam küresel enerji kullanımıyla karşılaştırılmasıyla elde edilen oranla paralel. Dolayısıyla, bu çalışmanın varsayımları dünyanın geri kalanıyla ilgili tahminlerle aynı doğrultuda. Dahası, Türkiye’deki otomobil sahipliğinin, önümüzdeki yıllarda yükselerek gelişmiş ülkelere yakın bir seviyeye gelmesi ve bunun da araç stokunun elektrifikasyonunu hızlandırmak için önemli bir fırsat yaratması bekleniyor.

2030’DA HER 10 ELEKTRİKLİ ARAÇ İÇİN BİR ŞARJ NOKTASI OLACAK

Elektrikli araçları desteklemek ve şarj altyapısını yaygınlaştırmak yönündeki politikaların sonucunda küresel elektrikli araç piyasasında hızlı bir büyüme yaşanıyor. 2018 yılı sonu itibariyle, kullanımda olan toplam elektrikli araçların sayısı 5,1 milyona ulaştı. Bir sonraki 1 milyon elektrikli aracı stoka eklemek için 6 aydan daha az bir süre gerekiyor.

Kullanılmakta olan elektrikli araçların neredeyse yarısı dünyanın 25 farklı şehrinde bulunuyor. Çin bu ülkeler içerisinde başı çekiyor. Dünya çapında kullanılmakta olan yaklaşık 5,1 milyon elektrikli araç stokuna neredeyse eşit sayıda şarj noktası hizmet veriyor.

2030 yılı için küresel elektrikli araç stokunun 120-250 milyon olması öngörülüyor. Bu aralığın üst sınırına ulaşılması, yıllık toplam binek araç satışlarında yaklaşık yüzde 40’lık bir payı gerektirir ki bu da 2030 yılı itibariyle yaklaşık 90 milyon olarak hesap edildi. 2030 yılı itibariyle ise her 10 elektrikli araç için bir şarj noktası olacağı varsayılıyor.