“Nükleer enerjide oyunu kuralına göre oynamak gerekiyor”

MÜSİAD-Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteğiyle düzenlenen “Nükleer Enerji Santralleri Ürün ve Hizmet Tedariğinde Türk Sanayi için Yeterlilikler ve Belgelendirme Şartları” konulu seminer Ankara’da gerçekleştirildi.

Sibel ACAR-ANKARA/ Nükleer Enerji Santralleri ve Nükleer Enerji Güvenliği alanlarında personel eğitim ve firma uygunluk değerlendirme-belgelendirme çalışmaları yapmak amacıyla yetki alan NET IC Nükleer A.Ş. tarafından Rusya Federasyonu Yetkili Devlet Şirketi olan Joint-Stock Company “VO”Safety” ile birlikte düzenlenen programa ilgili diğer kurum ve kuruluşlar, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

Düzenlenen seminerde, ülkemiz sanayisine birçok fırsatlar barındıran nükleer enerji santrali yapım sürecinde firmaların ihtiyaç duyduğu standartlar, nükleer enerji santrallerinde firma gereklilikleri, bu sektörde çalışacak personellerin ve firmaların belgelendirilmesi, ekipman tedariklerinde Türk firmaların yer alabilmesi konularının görüşülmesinin yanı sıra sektörde çalışacak firmaların ülkemize kazandırılması ve nükleer enerji sanayi için gerekli yüksek kalitede sanayi üretimi teknolojisinin de ülkemize kavuşması için yeni adımlar atılması hedeflendi.

“OYUNU KURALINA GÖRE OYNAMAK GEREKİYOR”

Seminere katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, Türkiye’nin nükleere yeni başlayan ülkeler grubunda iken Akkuyu NGS’nin temellerini atarak nükleer santral inşa etmekte olan ülkeler grubuna dahil olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin aynı zamanda bölgesinde diğer ülkeler için tedarikçi olabilecek potansiyele sahip, son derece istekli yetenekli sanayi kuruluşlarına sahip ve bölgesinde cazip bir ülke olduğunu ifade eden Dere, Akkuyu NGS’nin firmalar için iyi bir fırsat kapısı araladığını ifade etti.

Oyunu kuralına göre oynamanın nükleer sektörün birinci prensibi olduğuna vurgu yapan Dere; “Nükleer santrallere ürün verebilmek hem çok büyük bir imkan ve ekonomik getirinin yanında firmalara kalite yükseltmesi sınıf atlama gibi pozitif dışsallıklara da sahip. Bu sebeple nükleer santral, son derece sıkı düzenlenmiş bir sektör. Bu alana ürün sağlamak gerekli kriterlere uygun olmayı gerektiriyor. Firmaların son derece rekabetçi, yetenekli, istekli olması bir yere kadar ifade ediyor. Oyunu kuralına göre oynamak nükleer sektörün birinci prensibi. Bu sektörün önemi, hassasiyeti, karmaşıklığı çok sayıda etkinliği yapmayı gerekli kılıyor. İşlerin yavaş ilerliyor gibi görünme reaksiyonu bu sektörün tabiatında olan bir hissiyat olsa da bu projeler çok uzun soluklu projelerdir. Nükleer enerji sektöründe, çok katmanlı seminerlerle, çalışma kültürü oluşturarak başarıya ulaşabiliriz. Bu alan doğası gereği; bir grup insanın mental, insan gücü ve mali kapasitesiyle yönetilecek bir alan asla değil. Diliyorum ki ülkemiz bu dönüşüme ve gelişme hızlı bir şekilde adapte olur ve bu konudaki olumlu sonuçları en kısa sürede alırız. Türk sanayicisi bir şeyi isterse, onu yapar; yeter ki farkındalık olsun” dedi.