Maden Sahaları İhale Yönetmeliği yayımladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yönetmeliğin amacı maden sahalarının veya alanlarının ihale edilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildi.

 

İhaleler, açık ihale usulü ile yapılacak. Teklifler kapalı olarak alınacak. Geçerli kapalı tekliflerin aritmetik ortalamasının yüzde 50’sinin üzerinde kalanlar arasında açık artırma ihale usulü ile ihaleye devam edilecek. Aritmetik ortalamanın yüzde 50’sinin üzerinde tek teklifin kalması halinde, bu teklife göre ihale sonuçlandırılacak.

 

İhaleye açılan sahaların ihalelerine medeni hakları kullanmaya ehil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, madencilik yapabileceği statüsünde yazılı Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiliği haiz şirketler, bu hususta yetkisi bulunan kamu iktisadi teşebbüsleri, müesseseleri, bağlı ortaklıkları, iştirakleri ile diğer kamu kurum, kuruluş ve idareleri ihaleye katılmak için ihalenin yapılacağı gün ve saatte usulüne uygun olarak başvuruda bulunulması zorunlu olacak.

 

Müracaatçı, katılacağı her bir ihale için ikinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz olarak, ihale teklif zarfı kapalı olarak, Genel Müdürlüğün internet sayfasında ilan edilen saat aralığında, yer ve tarihte sıra numarası karşılığında ihale komisyonuna teslim edecek. İhale teklif zarfının üzerine sahanın ili, erişim numarası ve teklif sahibinin ismi/unvanı yazılacak. Komisyon tarafından, ihale teklif zarfının üzerine sıra numarası kaydedilir. Eksik bilgi ve belgeler ile yapılan müracaatlar değerlendirmeye alınamayacak.

 

Müracaatçı bu maddenin ikinci fıkrasındaki bilgi ve belgeleri her bir teklif için ayrı ayrı olarak vermek zorunda olacak. Bu belge ve bilgiler iade edilemeyecek, başka bir müracaat için kullanılamayacak.

 

İhale şartnamesi, ihale konusu işlerin özelliğini belirtecek şekilde Genel Müdürlükçe hazırlanır ve internet sayfasında yayımlanacak. Müracaatçılar, ihale şartname bedelini Genel Müdürlükçe belirlenen banka hesabına yatırılacak.

 

Maden ruhsat sahasının cinsi, rezervi, bulunduğu bölge, tenörü, istihdam, yatırım, ülke ihtiyaçları ve benzeri hususlar dikkate alınarak ihale şartnamesinde açıkça belirtilmek kaydıyla enerji, ara ve uç ürün üretme şartını içeren ihaleler yapılabilecek. Bu ihalelerde ihaleye katılma şartları, taban ihale bedeli, ihale bedelini ödeme şekli ve süresi, üretim süreleri veya tesislerin yatırım süreleri ve diğer hususlar ihale şartnamesi ile belirlenebilecek.

 

Grup olarak ruhsatlandırılmamış alanların, II. Grup (a) ve (c) bendi madenler kapsamında ihaleye çıkarılması, Kanunun 16 ncı maddesindeki alan sınırlaması dahilinde koordinatları belirtilerek ve işletme ruhsat taban bedeli yatırılarak, Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilenler tarafından talep edilebilecek. İhaleye çıkartılması talep edilen alanlar Genel Müdürlükçe değerlendirilerek uygun görülenler talep tarihi itibarıyla II. Grup ihalelik saha haline getirilecek.

 

İhalelik saha konumunda bulunan II. Grup (a), (b) ve (c) bendi maden sahalarının ihalesi II. Grup veya II. Grup (a), (b) ve (c) bendi olarak yapılacak. II. Grup maden sahalarının alt bent belirtilmeksizin ihale edilmesi halinde, bu sahaların ihalesini kazanan kişi yükümlülüklerini yerine getirmesi şartıyla II. Grupta yer alan herhangi bir bent yönünde tercihini yaparak almak istediği ruhsatı belirleyecek.

 

Birinci fıkra kapsamında bir alanın ihale edilmesini talep edenlerden, bu sahaların ilk ihalesinde ayrıca işletme ruhsat taban bedeli alınmayacak. İhaleye katılmayanların yatırmış olduğu işletme ruhsat taban bedeli iade edilmeyecek. Ancak müracaat edilen alan Genel Müdürlükçe değerlendirildikten sonra ihale edilemeyecek alan olması durumunda, yatırılan işletme ruhsat taban bedeli iade edilecek.

 

Birinci fıkra dışındaki alanların ihale edilmesi Genel Müdürlükten koordinatlı veya erişim numarası belirtilerek dilekçe ile talep edilebilecek. Talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek uygun görülenler talep tarihi itibarıyla ihalelik saha haline getirilir. Bu taleplerde işletme ruhsat taban bedeli alınmayacak.

 

Genel Müdürlük, ruhsatlandırılmamış boş alanları talep olmaksızın değerlendirerek ruhsatlandırmaya uygun olan alanları ihalelik saha olarak belirleyerek, tek başına veya mücavirindeki ihalelik alanlarla birlikte tek saha olarak ihaleye çıkarabilecek.

 

Yürürlükteki ruhsat sahaları arasında bulunan; birbirine yakın ya da karşılıklı iki kenar arasındaki mesafenin yüz metreden az olması veya tek başına madencilik faaliyeti yapılamayacak kadar küçük alan olması durumunda, bu alanın ihalesi madencilik yapılabilecek konumda ve belirlenen alana bitişik en az iki ortak noktası bulunan ruhsatların sahipleri arasında yapılacak. Bu ihaleye ilişkin ilgili ruhsat sahiplerine tebligat gönderilecek. Ayrıca Resmî Gazete’de ve Genel Müdürlük internet sitesinde Genel Müdürlükçe belirlenen taban ihale bedeli ve ihale tarihi belirtilerek ilan edilecek. Bu alan, ihale bedeli yatırıldıktan sonra ruhsat safhasına bakılmaksızın ihaleyi kazananın ruhsatına ilave edilecek. Mesafeler, madenin cinsi, maden işletme yöntemi ve benzeri hususlar dikkate alınarak Genel Müdürlükçe artırılabilir veya azaltılabilecek. Mesafeler yatay olarak hesaplanacak.

 

Yürürlükteki ruhsat sahası veya sahaları arasında bulunan; birbirine yakın ya da karşılıklı iki kenar arasındaki mesafenin yüz metreden az olması veya tek başına madencilik faaliyeti yapılamayacak kadar küçük alan olması ve belirlenen alana bitişik en az iki ortak noktası bulunan ruhsat veya ruhsatların sahiplerinin aynı olması halinde, bu alan ihale yapılmaksızın işletme ruhsat taban bedeli ve Genel Müdürlükçe belirlenen taban ihale bedeli yatırılarak talep edenin ruhsatına, ruhsat safhasına bakılmaksızın ilave edilecek. Mesafeler, madenin cinsi, maden işletme yöntemi ve benzeri hususlar dikkate alınarak Genel Müdürlükçe artırılabilir veya azaltılabilir. Mesafeler yatay olarak hesaplanacak.

 

İhalelik durumda olan ve madencilik yapılabilmesi için uygun büyüklükte olmayan sahalar, mücavirinde ruhsatlandırılmamış boş alanlar veya diğer ihalelik sahalarla birleştirilerek ihale edilebilecek.

 

İhalelik sahalardan; jeolojik yapısı, konumu, rezervi, işletmecilik yöntemi, madenciliğe dayalı tesislerin hammadde ihtiyacı, madenin bulunduğu bölgenin ihtiyaçları gibi hususları göz önüne alınarak madenlerin ekonomik olarak işletilebilmesine yönelik aynı gruptaki birden fazla saha için alan sınırlamasına bakılmaksızın tek teklif alınarak veya bir saha birden fazla sahaya bölünerek ihale işlemi gerçekleştirilebilecek. İhale sonucunda bu sahalar ruhsat gruplarına göre Kanunun 16’ncı maddesindeki alan sınırlamasına uygun olarak ruhsatlandırılacak.

 

Havza madenciliğini geliştirmek ve jeolojik yapıyı aydınlatmak amacıyla yeni oluşturulan alanlar ile herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş sahalar alan sınırlamasına bakılmaksızın birleştirilerek ihale edilebilecek. Bu şekilde ihale edilen sahaların ruhsatlandırılmasında Kanunun 16 ncı maddesindeki alan sınırlaması aranmayacak.

 

İhaleye müracaat olmaması veya ihale sonuçlandıktan sonra ihale bedelinin yatırılmaması halinde, bu sahalar yeniden ihale programına alınacak.

 

Maden ruhsat sahasının cinsi, rezervi, bulunduğu bölge, tenörü, kalitesi, istihdam, yatırım, ülke ihtiyaçları ve benzeri hususlar dikkate alınarak ihale şartnamesinde açıkça belirtmek kaydıyla ara ve uç ürün üretme şartını içeren ihaleler yapılabilecek. Bu ihalelerde rezervin özellikleri dikkate alınarak ihaleye katılma şartları, taban ihale bedeli, ihale bedelini ödeme şekli ve süresi, üretim süreleri veya tesislerin yatırım süreleri ve diğer hususlar ihale şartnamesi ile belirlenebilecek.

 

En az ortak iki noktası bulunan ihalelik sahalar, alan sınırlamasına bakılmaksızın tek saha olarak tesis şartına bağlı ihale edilebilecek ve Kanunun 16’ncı maddesindeki alan sınırlamasına bakılmaksızın tek ruhsat sahası olarak ruhsatlandırılabilecek.

 

İhalelik durumda olan sahaların çevresindeki ruhsatlandırılmamış boş alanlar veya diğer ihalelik sahalar, alan sınırlamasına bakılmaksızın tek saha olarak tesis şartına bağlı ihale edilebilecek ve Kanunun 16’ncı maddesindeki alan sınırlamasına bakılmaksızın tek ruhsat sahası olarak ruhsatlandırılabilecek.

 

Birbirine mücavir olmayan ve rezervi bir bütünlük teşkil etmeyen ihalelik sahalar, alan sınırlamasına bakılmaksızın birlikte tesis şartına bağlı ihale edilebilecek, bu sahalar ayrı ayrı ruhsatlandırılabilecek.

 

Bu Yönetmeliğin 9’uncu maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları kapsamındaki sahalar, tesis şartına bağlı ihale edilebilecek ve ruhsatlandırılabilecek.

 

Bu maddenin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları kapsamı dışındaki ihalelik sahalar ve boş alanlar, tesis şartına bağlı ihale edilebilecek ve ruhsatlandırılabilecek.

 

Mülga 6309 sayılı Maden Kanunu hükümleri uyarınca verilmiş olan ve 3213 sayılı Maden Kanununa göre ruhsat hukuku devam eden çakışmalı işletme ruhsat sahalarında yeni bir maden bulunması hâlinde, çakışmalı alandaki maden hakkı bu ruhsat sahipleri arasında, bu Yönetmelik hükümlerine göre ihale edilerek, ihaleyi kazananın ihale yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde söz konusu maden hakkı ihaleyi kazananın ruhsatına dâhil edilecek. Bu ihaleye ilişkin ilgili ruhsat sahiplerine tebligat gönderilecek. Ayrıca Resmî Gazete’de ve Genel Müdürlük internet sitesinde Genel Müdürlükçe belirlenen taban ihale bedeli ve ihale tarihi belirtilerek ilan edilecek.

İhalelik durumdaki ruhsat sahalarının ilgili kurumlar tarafından Genel Müdürlüğe bildirilen özel alanlar ile çakıştığının tespit edilmesi halinde, bu sahalar ihaleye çıkarılmadan önce Genel Müdürlükçe ilgili kurumların görüşü alınarak ihale edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

 

İhale komisyonu, Genel Müdürlükçe görevlendirilecek bir Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, daire başkanları ve konusunda uzman personelden olmak üzere beş asil ve beş yedek üyeden oluşacak.

 

İhtiyaç olması halinde birden fazla ihale komisyonları oluşturulabilecek.

 

İhale komisyonu eksiksiz toplanır ve kararlar çoğunlukla alınacak. Mazereti nedeni ile ihale komisyonuna katılamayan asil üye yerine yedek üye katılacak. Kararlarda çekimser kalınamayacak. Karara katılmayan üye karşı oy gerekçesini karar altına yazarak imzalamak zorunda olacak.

 

İhale ilanı Resmî Gazete’de yayımlanacak. Ayrıca ihaleye açılan her bir saha için açıklayıcı ihale bilgileri Genel Müdürlük internet sayfasında ihale tarihinden en az on beş gün önce ilan edilecek.

 

İhaleye çıkarılacak sahalarla ilgili her ihale için Genel Müdürlükçe komisyon başkan ve üyelerine verilmek üzere; ihale şartnamesi ve ihalesi yapılacak sahaya ait bilgilerin yer aldığı bir dosya hazırlanacak.

 

Her ihaleyle ilgili bütün belge ve bilgiler, oluşturulan ihale işlem dosyasında muhafaza edilecek.

 

Taban ihale bedeli, işletme ruhsat taban bedelinden az olmamak kaydıyla Genel Müdürlükçe sahanın ruhsat safhası, konumu, rezerv bilgileri ve piyasa şartları dikkate alınarak belirlenecek.

 

İhalelerde ihale şartnamesinde belirtilen banka hesabına Türk Lirası cinsinden yatırılan nakit para veya bankalardan alınacak geçici ve süresiz teminat mektubu ihale teminatı olarak kabul edilecek.

 

İhale teminatı; işletme ruhsat taban bedelinden ve Genel Müdürlükçe belirlenerek Genel Müdürlüğün internet sayfasında ilan edilen taban ihale bedelinden az olmamak kaydıyla, müracaatçı tarafından verilen kapalı teklifin yüzde 20’sinden az olamayacak. Aksi takdirde teklif geçersiz sayılacak.

 

Açık artırma için ek bir ihale teminatı alınmayacak.

 

Genel Müdürlük gerekli gördüğü hallerde, ihale şartnamesinde belirtilmek kaydıyla teminat miktarını ve oranını değiştirebilecek.

 

Kanun kapsamında ihaleye açılan ve ihalesine müracaat edilmeyen sahalar yeniden ihale programına alınacak. Yapılacak yeni ihalede, taban ihale bedeli yeniden belirlenebilecek.

 

İhale komisyonu, ihale komisyonuna kapalı olarak teslim edilen ihale teklif zarfı, ihale salonunda komisyon üyeleri ve müracaatçılar önünde açılacak.

 

İhale komisyonu, ihalesi yapılacak sahaya ait müracaat sahiplerinin belgelerini inceleyecek. Evrakları eksik olanların teklifleri geçersiz sayılacak.

 

Aynı erişim numaralı sahaya; Aynı gerçek veya tüzel kişi tarafından birden fazla, aynı gerçek kişi hem kendi, hem de başka gerçek ve/veya tüzel kişi adına asaleten/vekâleten ve aynı gerçek kişi birden fazla vekâleten müracaatta bulunamaz. Aksine hareket edenlerin teklifleri geçersiz sayılacak. Şirket adına müracaat edilmesi durumunda, şirketin yönetim kurulu üyeleri ve şirket yetkilileri kendi adına veya vekâleten aynı sahaya müracaatta bulunamayacak. Aksi durumda sadece tüzel kişinin müracaatı kabul edilecek.

 

İhale komisyonunca; Kapalı teklifler, müracaatçılar önünde açılır ve okunacak. Kapalı teklife göre teminat miktarları yeterli olmayanların teklifleri geçersiz sayılacak. Teklifleri uygun olmayan müracaatçılar bir tutanakla tespit edilecek. İhaleye katılmak için müracaatta bulunmasına rağmen tekliflerin açılması esnasında salonda bulunmayan ve açık artırmaya katılmayanların kapalı teklifi geçerli sayılacak. İlana çıkarılan sahanın ihalesine tek müracaatçının katılması veya geçerli tek teklifin olması halinde bu teklife göre ihale tamamlanacak.

Birden fazla geçerli kapalı teklifin olması halinde, aritmetik ortalamanın yüzde 50’sinin üstünde olanlar açık artırmaya katılma hakkı elde edecek. İhalede verilen geçerli tüm kapalı tekliflerin aritmetik ortalamasının yüzde 50’sinin altında kalan teklifler değerlendirmeye alınmayacak ve açık artırmaya katılamayacak.

 

Açık artırmaya, kapalı teklifte verilen en yüksek bedel üzerinden ve açık artırmaya hak kazanan kapalı teklifte en düşük teklifi veren müracaatçıdan başlananacak. Açık artırmaya her defasında en düşük teklifi veren müracaatçıdan başlanarak ihale sonuçlanıncaya kadar devam edilecek. Açık artırmada sırası gelen ve teklifi artırmayan müracaatçı açık artırma dışında kalacak..

 

Açık artırmada artırım oranlarının üst ve alt sınırları ihale şartnamesinde belirtilecek.

 

Müracaatçıların geçerli kapalı teklifleri ve açık artırmada yaptıkları teklifleri, her müracaatçı için kapalı veya açık artırmada yaptığı en yüksek teklif esas alınarak, bütün teklifler en yüksek tekliften başlamak üzere sıralanarak ihale bedeli yatırma takip çizelgesi oluşturulacak.

 

İhale bedelleri yatırma takip çizelgesi ve ihale tutanağı ihaleye katılanlar ve komisyon üyeleri tarafından da imzalanacak..

 

İhale komisyonu, teklif edilen ihale bedelini uygun görmesi halinde; ihaleyi kazanan ilgiliye, ihale bedelini yatırması için on iş günü, ihaleye birden fazla kişinin katılması halinde ikinci ve sonraki teklif sahiplerine beşer iş günü süre verecek. İhale bedeli yatırma takip çizelgesi sıralamasında kendisinden önceki müracaatçının yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, ihale bedelini yatırma sırası gelen müracaatçı, teklif ettiği ihale bedelini beş iş günü içinde ilgili yerlere yatırmak zorunda olacak.

 

İhale bedeli yatırma takip çizelgesi, müracaatçıların takip etmeleri için Genel Müdürlük internet sayfasında yayınlanacak. Müracaatçıya, ayrıca tebligat yapılamaycak.

 

İhaleyi kazananın ve sırası gelenin süresi içerisinde ihale bedelini yatırması zorunlu olacak. Aksi halde müracaatçı hakkını kaybeder ve ihale teminatı irat kaydedilecek.

 

İhaleyi kazananlar ihale bedelini yatırıncaya kadar sıralamadaki diğer müracaatçıların ihale teminatları iade edilmeyerek bekletilecek. Sırası gelen müracaatçının ihale bedelini yatırması halinde ihale süreci son bulur ve sıralamada sonra gelen müracaatçıların ihale teminatları iade edilecek.

 

İhale işlemi sonucunda değerlendirme dışı kalan teklif sahiplerinin ihale teminatları, ihaleden sonra iade edilecek.

 

İhale, Genel Müdürlük Makamının onayı ile kesinleşecek.

 

Sahaların ihalesinden elde edilen gelirler genel bütçeye gelir kaydedilecek.

 

Bu Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemler için ihtiyaç duyulan harcamalar Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

 

Genel Müdürlük gerekli gördüğü hallerde ihaleyi erteleyebilecek. Teklif zarfları açılmadan ihalenin ertelenmesi durumunda, ertelenen ihaleye sadece daha önce başvuruda bulunanlar katılacak.

 

Genel Müdürlük gerekli gördüğü hallerde ihaleyi iptal edebilecek. İhalenin iptal edilmesi durumunda müracaatçılar bir hak talep edemeyecek. Ancak, yatırılan işletme ruhsat taban bedeli ve teminatlar iade edilecek.

 

İhale teklif zarfının kapalı olarak teslim edilmesi için tespit olunan tarih, daha önce öngörülemeyen tatil gününe rastlamışsa, ihale teklif zarfı kapalı olarak tatili takip eden ilk iş gününde aynı saat aralığı ve yerde teslim edilecek.

 

İhale için tespit olunan tarih, daha önce öngörülemeyen tatil gününe rastlamışsa, ihale tekrar ilana gerek kalmaksızın tatili takip eden ilk iş gününde aynı yer ve saatte yapılacak.

 

Kapalı teklif vermesine rağmen ihale salonunda hazır bulunmayan veya ihalede hazır bulunup da ihale komisyonu tarafından hazırlanan ihale tutanağı ve ihale bedeli yatırma takip çizelgesini imzalamayan müracaatçılar ve ihaleye teklif verenler de ihale tutanağını ve ihale bedeli yatırma takip çizelgesini imzalamış sayılacak.

 

İhale tutanağı ve ihale bedeli yatırma takip çizelgesi tebligat yerine geçecek.

İhale sonuçları, Genel Müdürlük internet sayfasında ilan edilecek.

 

Bu Yönetmelik kapsamındaki ihale sonuçları ile ilgili ayrıca bir tebligat yapılmayacak.

 

İhale bedelinin yatırıldığı tarihten itibaren ihaleyi kazanan ilgiliye, arama veya işletme ruhsatı düzenlenmesi için Maden Yönetmeliğinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmesi için iki ay süre verilecek. Bu süre içerisinde yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda talep sahibi ruhsat hakkını kaybeder, yatırılan işletme ruhsat taban bedeli ve ihale bedeli iade edilmez, saha yeniden ihalelik saha durumuna getirilecek.

 

Bu Yönetmelik kapsamında yapılan ihalelerde; İhale neticesinde ruhsat alma hakkını kazandığı halde yükümlülüklerini yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişiler, bir yıl süre ile kendi adına veya vekâleten Genel Müdürlük tarafından yapılan ihalelere katılamayacak.

 

Müracaatçılar, Kanunun 7’nci maddesinde belirtilen izinler ile ilgili araştırmayı ihaleden önce yapmaları zorunlu olacak. Kanunun 7’nci maddesinde belirtilen izinler ile ilgili sorumluluk müracaatçıya aittir. İhaleden sonra, ruhsat düzenlenmeden önce veya ruhsat düzenlendikten sonra Kanunun 7’nci maddesinde belirtilen izinlerin alınamaması ve/veya ruhsatın herhangi bir neden ile iptal edilmesi durumunda işletme ruhsat taban bedeli, ihale bedeli ve ruhsat bedeli iade edilmeyecek. Ancak, bu sahaların Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen özel alanlardan birisi ile çakıştığının tespit edilmesi durumunda ve müracaatçının talebi halinde ruhsat düzenlenmeden önce ihale bedeli iade edilecek, işletme ruhsat taban bedeli iade edilmeyecek, ruhsat düzenlendikten sonra ise işletme ruhsat taban bedeli, ihale bedeli ve ruhsat bedeli iade edilmeecek.

 

Hile, tehdit, nüfuz kullanma ve çıkar sağlama suretiyle ya da başka yollarla ihaleye fesat karıştıran veya sahte belge kullananlar ile bu fiillere teşebbüs edenler ile ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu kişiler ile bu kişilerin adına hareket ettikleri gerçek ve tüzel kişiler, iki yıl süre ile kendi adına veya vekâleten, Genel Müdürlük tarafından yapılan ihalelere katılamayacak.

 

İhaleden sonra sahte belge kullanılarak ihalenin kazanıldığının tespit edilmesi halinde müracaatçının teminatı irat kaydedilerek ruhsat/sertifikası iptal edilir. İhale bedeli iade edilmeyecek. Bu durum diğer müracaatçılara bir hak sağlamaz. Ayrıca sahte belge kullananlar veya kullanmaya teşebbüs edenler hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

 

Bu Yönetmelik kapsamındaki ihalelere; Devlet memurları, diğer kamu görevlileri, Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan yevmiyeli ve mukaveleli personel katılamayacak.