KÖMÜRDE AKILLI DÖNEM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada “Kömürün tüm süreçlerinde ‘akıl’ ve ‘akılcı’ stratejiler ile hareket etmeyi temel düstur edindik. Artık Türk kömür madenciliğinde ‘akıllı kömür’ dönemini başlatıyoruz” dedi.

ÖNCELİĞİMİZ ‘İNSAN’ OLACAK

Akıllı kömür stratejisinin üç önemli yaklaşım üzerine inşa edildiği söyleyen Bakan Albayrak, “Bu yaklaşımın temelini insan odaklılık oluşturuyor. Attığımız her adımda, hayata geçirdiğimiz her stratejide, her uygulamada önceliğimiz ‘insan’ olacak” dedi.

GÜVENLİ MADENCİLİK KÜLTÜRÜ

Bakan Albayrak, stratejinin önemli ayaklarından biri olarak nitelendirdiği ‘yeni güvenlik’ anlayışı kapsamında Türkiye’de de artık ‘güvenli madencilik kültürünün’ oluşturulması gerektiğini ifade ederek “Madenlerde risk yönetimini hayata geçirdik ve artık her maden kendi risk grubuna göre denetlenecek” diye konuştu.

 

HABERİN TAMAMI

 

‘Elektrik enerjisindeki yatırımlar hız kesmeden devam edecek’

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu ve özel sektör tarafından inşa edilen ve bu yıl yapımı tamamlanarak hizmete alınan elektrik santrallerinin toplu açılış törenine katıldı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, kamu kurum ve kuruluşları ile enerji sektörünün paydaşları katıldı.

Kamu ve özel sektör tarafından inşa edilen ve bu yıl yapımı tamamlanarak hizmete alınan Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, santrallerin ülke ve millet için hayırlı olması temennisinde bulurken, projelerin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenlere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ve yatırımcılara teşekkür etti.

 

‘BÜYÜMEYLE ENERJİ ARASINDA DOĞRUDAN İLİŞKİ VAR’

 

Törenle birlikte 6 bin 90 megavat kurulu güce sahip bin 583 tesisin hizmete alındığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılsonuna kadar bin 191 tane, toplam 2 bin 132 megavatlık elektrik üretim tesisinin daha devreye alınacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılı içinde toplam 2 bin 774 adet ve 8 bin 222 megavatlık tesisin, Türkiye’ye kazandırılmış olacağını ifade etti. Bir yılda devreye giren üretim santralleri açısından yeni bir rekora imza attıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik enerjisi alanındaki yatırımlara bundan sonra da hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. Ülkelerin büyüme ve refah oranlarıyla enerji tüketimleri arasında doğrudan bir ilişki olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 15 senedir yılda ortalama yüzde 5,7 oranında büyüyen Türkiye’nin enerji talebinin hızlı bir şekilde artığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002’de 132,3 milyar kilovatsaat olan elektrik enerjisi tüketiminin 2016’da 278,3 milyar kilovatsaate ulaşarak tüketimin iki kattan fazla yükseldiğini kaydetti.

 

‘TOPLAM KURULU GÜCÜMÜZÜ 32 BİN MEGAVATTAN 83 BİN MEGAVATA ÇIKARDIK’

 

Artan bu talebi karşılamak için son 15 yılda birçok yatırımı hayata geçirdiklerini, enerji alt yapısını yenilerken yeni yatırımlar da gerçekleştirerek toplam kurulu gücü 32 bin megavattan 83 bin megavata çıkardıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde ise yüzde 31’lik bir artış sağladıklarını söyledi. Yerli kömürün elektrik üretimindeki payını yüzde 16’ya yükselttiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yılların yükselen ekonomileri olan Çin ve Hindistan’ın bu başarılarını önemli oranda elektrik üretiminde kömür kullanmaya borçlu olduğunu dile getirdi.

“BÜTÜN KÖMÜR REZERVLERIMIZI EN BATIDAN EN DOĞUYA KULLANMAK DURUMUNDAYIZ”

Polonya’nın yüzde 84, Almanya’nın yüzde 42, İngiltere’nin yüzde 39 ve Danimarka’nın yüzde 34 oranında elektrik ihtiyacını kömürden karşıladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Durum bu kadar açık bir şekilde ortadayken ülkemizde sayıları az, fakat sesleri çok çıkan belli kesimlerin enerji hamlelerimizi baltalamak için özel çaba harcadıklarını görüyoruz. Boşuna çaba harcamayın. Bu kervan gidiyor, böyle de gidecek” diye konuştu.

Bu kesimlerin Türkiye’de bir dikili ağaçlarının ve bu alanlarda attıkları en ufak bir adımın olmadığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu ülkede karanlık bir köy görmek istemiyoruz. Bütün tesislerimizin makinelerinin takır takır çalıştığı bir Türkiye’yi yaşamak istiyoruz. Ve bütün kömür rezervlerimizi en batıdan en doğuya kullanmak durumundayız ve bunu da başaracağız” dedi. Yerli kömür rezervlerinin hayata geçirildiği oranda cari açığın da azaltılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, birtakım marjinal örgütlerin, Türkiye’nin farklı yerlerinde bu sabotaj girişimlerinin sancaktarlığını yaparak milletin kafasında istifhamlar oluşturmaya çalıştığını söyledi.

“BİZ NÜKLEER ENERJİYİ YAPACAĞIZ”

Bir dönem hidroelektrik santrallerinin, enerji ihtiyaçlarının karşılanması için değil, bölücü terör örgütüyle mücadele için inşa edildiği yalanının ortaya atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün bu santrallerin enerji üretiminin yanında, içme ve sulama suyunun sağlanmasından göletlerin oluşturulmasına kadar pek çok kazanım sağladığının görüldüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yine bu dönemde hidroelektrik santrallerinin yanısıra rüzgâr ve güneş enerjisi ile termik santrallerde, Cumhuriyet tarihinde rekorlara imza atıldığına dikkat çekti ve “Şimdi nükleere giriyoruz, tabi nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da, olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız. Çünkü derdimiz ne? Derdimiz bu enerjiyi kilovatsaatte ne kadar daha ucuza halkımıza ulaştırırız, bunun derdi içindeyiz” dedi.

‘GERÇEK MANADA ÇEVRECİ OLMAYANLARI İFŞA ETMEYİ VAZİFE BİLİRİM’

Benzer tavırlara çukur eylemlerinde de şahit olunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öyle ki, kim gerçekten samimi çevreci, kim bu işleri başka amaçlar için kullanan istismarcı, inanın ayırt edemez hâle geldik. Eğer mesele gerçekten çevreyse, bu ülkenin orman varlığını yaklaşık 21 milyon hektardan 22,5 milyon hektara çıkartan bir iktidar partisinin lideri olarak, kimse kusura bakmasın, çevreci sıfatını ben bunlara bırakmam. İşte bu hassasiyetle gerçek manada çevreci olmayanları ifşa etmeyi de vazife bilirim” dedi.

Türkiye’de bu tür istismarları yapanların genellikle kendilerini ‘sol ve sosyalist’ gibi sıfatlarla tanımladığına işaret ederek, “Hâlbuki Türk solunun tarlası, sözüm ona karşı oldukları emperyalistler tarafından çok önceden sürülmüştür” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu grupların Türkiye tarihinin önemli bir bölümünde ülkenin büyümesini sabote etmenin, ülkeyi kaos ve çatışma ortamına sürüklemenin en kullanışlı araçları olduklarını, ‘kahrolsun’ dedikleri tüm güçlerin bilerek ya da bilmeyerek taşeronluğunu yaptıklarını belirtti.

‘EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞI SAVUNANLAR ENERJİ YATIRIMLARINA KARŞI ÇIKMAZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti, “Dün darbecilere, vesayetçilere gönüllü hizmetkârlık edenler, bugün de Türkiye’nin enerji yatırımlarını baltalamak isteyenlere piyonluk yapıyor. Kimse aksini iddia etmesin, herkes kullanırken bu ülkede kömüre karşı çıkmak demek, ‘Türkiye kendi kaynaklarını değerlendirmesin’ demek değil midir? Nükleer güç santrallerine karşı çıkmak, ‘Türkiye enerjide dışa bağımlı olmaya devam etsin’ demek değil midir? Barajlara karşı çıkmak, her yıl milyarca dolarımızın dışarıya akıtılmasına aracılık etmek değil midir?”

Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığını savunan, böyle bir iddiası ve hassasiyeti olan hiç kimsenin enerji yatırımlarına karşı çıkmasının mümkün olmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların derdi gerçekten çevre olsa, mesela Avrupa Birliği’nin 2024 ve sonrası için belirlediği emisyon kriterlerinin de altında bir teknolojiyle üretim yapacak olan Çayırhan Termik Santrali ihalesine karşı çıkmazlar. Ama böyle bir dertleri yok. Ecdadımız ne diyor? ‘Göz nereye bakarsa gönül oraya akar. Gönül nereye akarsa ayak oraya koşar.’ Bunların da gözleri husumete baktığı için gönülleri de kin ve nefrete akıyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE YOLUNDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Sürdürülebilir büyümeyi temin etmek için enerjide dışa bağımlılığın en aza indirilmesi, bunun için de yerli kaynakların daha fazla kullanılması gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Allah’ın bize bir emaneti olan tabiata saygı duymadan sürdürülebilir büyümeden zaten söz edemeyiz. Biz bu ikisini birlikte yapacak anlayışa ve imkâna sahip olduğumuza inanıyoruz. Yerli kaynakları harekete geçirme kararı aldığımızda, açıkçası bu derece başarılı bir ivme yakalayacağımızı ummuyorduk, ama hamdolsun çok iyi gidiyoruz. Mesela daha önce güneş enerjisindeki rakam 19 doların üzerindeydi, son ihalede güneşte kilovat/saat başına 6,99 dolar fiyat verildi. Aynı şekilde rüzgârda verilen 3,48 dolarlık teklif de yine bir rekordur. Türkiye bugün yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yüzde 32’lik payla Fransa, Almanya, Belçika, Avusturalya, Güney Kore, Hindistan, Çin, Rusya ve Japonya gibi ülkelerin de önüne geçti.”

“ENERJİ TEKNOLOJİLERİNİN YERELLEŞMESİ ANLAMINDA CİDDİ BİR DEVRİME İMZA ATIYORUZ”

Yerli kaynakları harekete geçirme modelinin sadece enerji maliyetlerini düşürmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı zamanda enerji teknolojilerinin yerelleşmesi anlamında da ciddi bir devrime imza atıyoruz. Türkiye bu alanda teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelme yolunda ilerliyor” dedi.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgâr enerjisini devreye almak istediklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bakanlığımızın yerli kömüre daha fazla teşvik sağlanması konusunda çalıştığını da biliyorum. Bu hususta önümüzdeki yılın ilk aylarında inşallah bir müjde açıklanacak, millî enerji ve maden politikası Türkiye’nin gelecek yıllardaki hedeflerine ulaşmasında önemli bir itici güç olacaktır” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE SON 15 YILDA BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ ORTAYA  KOYDU’

Türkiye’nin son 15 yılda büyük bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu, bunun güçlü liderlik ve siyasi iktidarla ortaya çıktığını anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, “Her türlü ekonomik, sosyal ve siyasi provokasyona rağmen Türkiye, yüksek ideallerinden vazgeçmeyecek. Cumhurbaşkanımızın daha önce ifade ettiği gibi ‘büyük milletlerin büyük dertleri olur’. Aynı zamanda ‘büyük güç ve büyük hedefleri de olur’. Bu büyük hedeflere ulaşmak için önümüzde uzun ve engellerle dolu bir yolun olduğunu gayet açık ve net bir şekilde biliyoruz. Sizin liderliğinizde bu hedeflere ulaşmak ve bu engelleri aşmak için gece gündüz demeden var gücümüzle çalışıyoruz.” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK YIL YATIRIMINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Albayrak, 2017 boyunca devreye alınan enerji yatırımlarının, üretim, iletim ve dağıtım, hepsinin toplu açılışı için bir araya gelindiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bugün toplamda 6 bin 90 megavat güç büyüklüğünün yanında bin 583 tesisi devreye aldık. Bugün devam edenlerle birlikte toplam 9 milyar dolar yatırımla yıl sonunda kapasiteye eklenecek 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle, tarihimizdeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştireceğiz. Bu kapasite tarihimizde rakamsal olarak da sadece kurulu güç değil 9 milyar dolarlık boyutuyla bir Türkiye rekoru. Kesintisiz ve kaliteli enerji hizmeti için iletim ve dağıtım altyapısına da bu yıl 7,7 milyar liralık yatırımı devreye almış oluyoruz. Türkiye sadece üretim yatırımı yapmıyor aynı zamanda, yaşlı şebekeler ve altyapı iyileştirmeleri için de yatırımlar sürüyor. Tesislerin tamamının devreye alınmasıyla 2017 yılını 42 milyar liralık rekor bir yatırımla kapatmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Son 15 yılda enerji sektöründe kamu ve özel sektör iş birliğiyle 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. 2002’de 31 bin 846 megavat olan kurulu gücümüz, yıl sonu itibarıyla 85 bin 200 megavatı geçecek. Bu sene elektrik üretimindeki yüzde 8’lik artış, 2011’den bu yana en yüksek yıllık artış oldu.”

YERLİ KAYNAKLARDAN 3’TE 2 ÜRETİM HEDEFİ

Albayrak, 2016 sonunda yerli kaynaklardan elektrik üretim oranının yüzde 49’lara ulaştığına değinerek, “Bu yıl yüzde 45-50 bandıyla yerli kaynaklardan elektrik üretimimizi her geçen gün yukarıya taşımak için yoğun bir mücadele içerisindeyiz. İnşallah yeni yatırımlarımızla, yerli ve yenilenebilir yatırımlarımızla 2023 hedefimiz, yerli kaynaklardan üretimin 3’te 2 oranına taşınması olacak. Yerli kömürün elektrik üretimindeki payı bu yıl itibarıyla yüzde 16’ya ulaştı. Son 10 yılda toplam rezervin yarısı kadar ilave linyit rezervi de ortaya çıktı. Yerli kömür rezervlerinin çevre dostu yeni nesil termik santrallerle ekonomiye kazandırılması gerekiyor. İthal kömürle elektrik üretimi yapan tesislerin yerli kömürle üretime geçmesi için firmalara sunduğumuz teşviklerin meyvelerini de zaman içerisinde 2018’den başlayarak alacağız. Tüm yerli kömürümüzden üretilen bu santrallerdeki enerji, ekolojik dengeye zarar vermeden yüksek insan sağlığı ve çevre standartlarında enerjiye dönüşecek” diye konuştu.

‘MADE IN TURKEY’ DAMGALI PANEL VE TÜRBİNLER

Berat Albayrak, yerli kaynakların verimli şekilde kullanılmasının yanı sıra bunları değere çevirecek teknolojilerin de ülkede üretilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı dönüşümün önemli olduğunun altını çizen Albayrak, “Dünyaya ‘Made in Turkey’ damgalı güneş panellerini, rüzgar türbinlerini Allah’ın izniyle 2019 olmadan ihraç etmenin gururunu yaşayacağız. Yeni kaynakların sisteme girişiyle elektrik arz güvenliğinin teminat altına alınması noktasında önemli bir adım atılmış olacak. Tüm bu yatırımları enerji sektörünü doğrudan etkileyen kurdaki baskıyı da vatandaşlarımıza yansıtmadan hayata geçirmeye devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Açılış töreninin sonunda Adana, Kırıkkale ve Muğla’da elektrik santrallerine canlı bağlantı kurularak, açılışları gerçekleştirildi.