enerji

“Kamudaki enerji potansiyelini hasat etmek istiyoruz”

KojenTürk Derneği tarafından düzenlenen “KojenTürk Enerji Sohbetleri” başlıklı çevirim içi toplantıda ‘UEVEP Kapsamında Kojenerasyon Eylem Adımları’ konusu ayrıntılarıyla ele alındı.

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye Kojenerasyon Derneği (KojenTürk) tarafından düzenlenen “Kojentürk Enerji Sohbetleri” ETKB Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can’ın ve sektör paydaşlarının katılımıyla çevirim içi olarak gerçekleştirildi.

KojenTürk Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın, kojenerasyon konusunda genel bir değerlendirme yaptığı sunumunda, sektörlere göre 2019 Toplam kojenerasyon kurulu gücünün 4640,4 MW olduğunu ifade etti.

“VERİMLİLİKTE ÇÖZÜM KOJENERASYON”

Küresel enerji verimliliği potansiyeli hakkında açıklamalarda bulunan Aydın, dünyada teknik olarak mümkün olan verimlilik kazanımının yüzde 18’inin evsel ve endüstriyel ısıtmadan olduğunu vurgulayarak çözümün kojenerasyon olduğuna dikkati çekti.

Sektörlere göre kojenerasyon yol haritası önerilerini paylaşan Aydın, enerji sektöründe kojenerasyon faaliyetleri ile ilgili, mevzuat düzenlemesi, ısıtma ve soğutma tedarik noktalarının belirlenmesi, ısıtma ve soğutma projeksiyonu konularının önemine değindi.

Aydın, son olarak kojenerasyon ile ilgili verimlilik hususuna yönelik; “Isıtma ve soğutmayı elektrik üretmeden yapabilirsek kazanmış oluruz. Kojenerasyonun en çok böyle verimli olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİYLE İLGİLİ BİRÇOK KONUDA EYLEM PLANIMIZ VAR”

ETKB Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can ise kamuda enerji verimliliği ile ilgili birçok konuda eylem planlarının olduğunu ifade ederek kamudaki enerji potansiyelini hasat etmek istediklerini söyledi.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Can; “Verimlilik bizim varlık amacımız. Kojenerasyon da bu konu içerisinde önemli bir başlık. Konuya sadece elektrik açısından bakmıyoruz. Isıtma ve soğutma faaliyetleri de bu konunun içerisinde yer alıyor. Soğutma yükünün küresel ısınma, ekonomik gelişmelerle birlikte 2030 yılına kadar 3 kat artacağı öngörülüyor. Sahadaki eksiklikler gibi teknik sorunların farkındayız. Mevzuatlar bu anlamda önemli. Bu hususlarda eksikliklerimizi tespit edip gerekeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

‘AB Yeşil Mutabakat’ kapsamında Avrupa’nın emisyon azaltma hedefini yüzde 50-55’lere varan oranlara çıkardıkları hususuna değinen Can, konuyla ilgili; “Ürün bazlı bir emisyon etiketi gibi modellerle sınırlı ‘Karbon Vergisi’ uygulaması gündemde. Bunun için hidrojen tekrar önemli. Almanya da hidrojen katkılama başladı. Çeşitli sektörlerde bu katkı konuşuluyor. Enerji yoksulluğu çeken 50 milyon Avrupa Birliği vatandaşı için binalarda yalıtım dönüşümü başlıyor. Bu tarz gelişmelere de bakacak olursak kojenerasyon her alanda öne çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.