Japon firmaların deneyimleri Türk firmalarına ışık tuttu

Sibel ACAR/ANKARA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen “Nükleer Sektörde Kalite Yönetim Sistemi, Standartlar ve Nükleer Güvenlik Kültürü” konulu seminerin ikinci günü Ankara’da tamamlandı.

2 gün süren etkinlikte Japon uzmanlar, Türk firmalarının Sinop ve diğer nükleer santral projelerinde kullanılan ürün standartları, tedarikçilerde aranan özelliklerle, nükleer sektörde bütünleşik kalite yönetimi konusunda bilgilendirmede bulundu; katılımcıların sorularını yanıtladı.

KALİTE, GÜVENCE VE KONTROL UYGULAMALARI

Katılımcılarla deneyimlerini paylaşan Mitsubishi Heavy Industries (MHI) şirketi Kalite ve Güvenlik Departmanı Mühendislik Müdürü Takashi Fukuda nükleer santral kurulumu sırasında gerekli olan kalite güvence ve kontrol uygulamaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Malzeme seçimi hakkında teknik değerlendirmelerde bulunan Fukuda konuyla ilgili; “Ekipman kalitesi A ve B sınıfı gibi sınıflara ayrılıyor. Bu ürünler denetimden geçiyor. A sınıfı ekipman en üst düzey denetim gerektirir ardından B sınıfı gelir. C sınıfı ekipman için denetim gerekli değildir. C sınıfı malzemeleri tedarikçiyle yapılan değerlendirmeler sonucu seçilir. Denetim sürecine geçildiğinde baş denetçi ve denetçiler malzeme hakkında teknik analiz gerçekleştirip, şirketimize rapor sunar. Kalite güvencesi programına uygun hareket edilir. Eğer bir bulgu ortaya çıkarsa tedarikçinin uygun hareket etmesi beklenir ve uygun koşullar sağlandığı takdirde tedarikçiye sertifika verilir. Daha sonra bu sertifikaları bizim veri tabanımıza kaydederiz. Bu liste kalifiye tedarikçilerin bulunduğu bir listedir ve her 3 yılda bir bu denetimler tekrarlanır. Eğer bir uygunsuzluk tespit edilirse tekrar o konuda denetim yapılır. Bu 3 yıl içerisinde faaliyetler sürekli devam edecekse bu sefer yıllık denetim sistemine geçilir” dedi.

NÜKLEER ENDÜSTRİNİN HASSAS NOKTALARI

Japonya’da nükleer sektör için vana üreten firmanın Kalite Kontrol Sistemi çalışmalarını katılımcılarla paylaşan President, TOA Valve Engineering inc. (TVE) şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yoshihisa Manabe ise katılımcılara teknik bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunda nükleer endüstrinin farkına dikkat çeken Manabe; “Nükleer endüstri ile genel endüstri arasında farklar bulunmaktadır. Genel endüstriyel ürünlerde fonksiyon önemlidir; nükleer endüstride ise planlanan şekilde yapılıp yapılmadığı ürünün değerini belirlemektedir. Nükleerde iyi ürünlerin kontrol edilebilmesi önemlidir. Proses üretiminin ispat edilmesi gerekmektedir. Başlangıçtan sona kadar olan tüm kısımlar önemlidir. Bu kalite yönetimi gerçekleştirmek için, şirket içi kalite yönetimi de başarıyı doğrudan etkiler. Teknik prosesler dışında şirket içi kurallar ve tüm araçlar rasyonele uygun mu bunların kontrol edilmesi gerekir. Eğitim yeterliliklerinin kontrolü ve şirket içi iletişimin doğru yönetilmesi gerekir” diye konuştu.