Ilısu Barajı’nda enerji üretimi başladı

Türkiye’nin vizyon projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında kurulan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali’nde enerji üretimi, düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldı.

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye’nin en büyük elektrik üretimi projelerinden biri olan Ilısu Barajı’nın altı tribününden ilki, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda hizmete alındı.

18 milyar liralık yatırımla hayata geçirilen Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde düğmeye basıldı. 6 tribünden oluşan dev barajın ilk tribününün açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle iştirak ettiği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de hazır bulunduğu törende butona basılarak Ilısu Barajı’nda enerji üretimi başladı.

ERDOĞAN’DAN KARARLILIK VURGUSU

Törenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımına 2008 yılından başlanan projenin her aşamasında pek çok engellemeyle karşılaştıklarını fakat sürdürülen kararlılık sayesinde barajın Türkiye’ye kazandırıldığını dile getirdi.

Barajın yapımına engel olmak isteyen herkesin bugün karşılarındaki eserin ihtişamı karşısında ezildiğini belirten Erdoğan; “Karşımızda 18 yıldır uyguladığımız laf değil eser üretme siyasetimizin somut bir örneği duruyor. Bizi ezmeye çalışan tüm dış faktörlere verdiğimiz en güzel cevap işte bu muhteşem eserdir. Ilısu barajından esecek barış ve refah rüzgarı asırlar boyunca bu topraklarda kendini gösterecektir” diye konuştu.

“ILISU’NUN MALİYETİ TOPLAMDA 18 MİLYAR LİRAYI BULDU”

Bu zamana kadar çağın temel hizmetlerinden mahrum kalan Türk halkının büyük acılar çektiğine vurgu yapan Erdoğan, artık hizmet üretme döneminin içerisinde olunduğuna dikkat çekti.

Açılışı yapılan tesisin ekonomiye yıllık katkısının 2,8 milyar lira olmasını beklediklerini belirten Erdoğan; “Ilısu’nun maliyeti, yeniden yerleşim, tarihi ve kültürel varlıkların korunması, inşaatı ve diğer harcamalarıyla birlikte toplamda 18 milyar lirayı buldu. Biz bugüne kadar tüm kısır döngüleri kırdık. 18 yılda kimi alanlarda 5 kimi alanlarda 10 katı hizmet üretmeyi başardık. Hiçbir alanı ihmal etmedik. Bunun en temel örneklerini sulama ve enerji yatırımlarında görmek mümkündür. Türkiye’ye 585 baraj daha ekledik. İsraftan bahsedenler bu yatırımları görmüyorlar mı? Bu millet bu gerçeklerin hepsini görüyor. 17 baraj açılışını daha yapacağız. Bu yaz bu konularda zenginlik dönemi olacak. 2002 yılında 97 hidroelektrik santrali vardı, 584 santral daha ekledik. Bu Türkiye, dünyada devrim gerçekleştiren ülkelerden biri demektir. Sadece 2020 yılında 403 tesisi hizmete almayı planlıyoruz. Ülke ve millete hizmet yolunda durmak yok yola devam demeye devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Herkesi tekrar tekrar tebrik ediyorum. Vatandaşlarımıza bereketler diliyorum” şeklinde konuştu.

“DİCLE, YENİ HİKAYESİYLE TARİHİN AKIŞINA ŞAHİTLİK ETMEYE DEVAM EDECEK”

Törenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir yanda kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımlarının yakıldığı 19 Mayıs’ı büyük bir coşkuyla kutlarken, diğer yandan 100. yaşına girmeye hazırlanan Cumhuriyete yakışan bir gurur abidesini hizmete almaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirerek sözlerine başladı.

Suyun var ve ihya ettiği Mezopotamya topraklarının bundan sonra da su medeniyeti olmaya devam edeceğinin altını çizen Dönmez; “Nice medeniyetlere can veren, tarihin en büyük âlimlerinden El Cezeri’ye ilham kaynağı olan Dicle, yeni hikâyesiyle tarihin akışına şahitlik etmeye devam edecek” dedi.

Açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Artık su akar Türk bakar yok. Artık su akar Türk yapar var” sözlerini anımsatan Dönmez; “Ilısu Barajı’nın her biri 200 MW gücündeki 6 türbininden ilkini bugün devreye alarak enerji üretimine başlıyoruz. Diğer türbinler de inşallah birer ay arayla faaliyete geçecek ve yıl sonunda tesisimiz tam kapasiteye ulaşacak. Ilısu Barajı ve HES tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Ülke ekonomisine yılda yaklaşık 2,5 milyar TL katkı sağlayacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu azim ve kararlılık sayesinde Türkiye hidroelektrik kurulu gücü ve elektrik üretimi bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdi” diye konuştu.

“CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA DEVREYE ALINAN HİDROELEKTRİK SANTRALLERİNİN YÜZDE 58’İ SON 18 YILDA FAALİYETE ALINDI”

Türkiye’nin hidroelektrik kurulu gücü bakımından dünyada dokuzuncu, Avrupa’da ikinci sırada olduğunu ifade eden Dönmez; “Son 18 yılda toplam 526 hidroelektrik santralini tamamlayarak 16.554 MW’lık hidroelektrik kurulu gücü devreye aldık. Bu santrallerden 310 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirdik. Böylece yaklaşık 17 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının da önüne geçtik. Bugün hidroelektrik kurulu gücümüz 28.713 MW’ye ulaştı. Bu da yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam kurulu gücümüzün yüzde 50’sine denk geliyor. İfade etmekten büyük bir gurur duyuyorum ki Cumhuriyet tarihi boyunca devreye alınan hidroelektrik santrallerinin yüzde 58’i son 18 yılda faaliyete alındı. Türkiye’nin enerjide gelecek vizyonunu oluştururken ‘Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir’ dedik. Hedefimizi ise ‘Bağımsız enerji, güçlü Türkiye’ olarak belirledik. Bu anlayışla kurulu gücümüzü, kurulu güç içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerji payımızı ve yatırımlarımızı da istikrarlı bir şekilde yükseltiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye, sadece hidroelektrik santrallerin inşasında değil burada ürettiğimiz elektriğin jeneratörlerini de yüzde yüz yerli ve milli imkânlarla üretebilir aşamaya geldi. Geçtiğimiz aylarda Keban Hidroelektrik Santralimizin yerli jeneratör testlerini tamamlayarak başarıyla devreye aldık.

EÜAŞ mühendislerinin ve teknik personelinin gece gündüz yoğun çalışmaları sonucu 7 gün 24 saat elektrik üretimine başlayan 2 jeneratörümüze inşallah diğerlerini de ekleyeceğiz ve milli kaynaklarımızı milli teknolojiyle değere dönüştürmeye devam edeceğiz.

Keban için hazırlanan 160 MW gücündeki dev jeneratör sayesinde elektrik üretiminde yüzde 10’luk bir verim artışı yakaladık. İlk jeneratörden elde ettiğimiz bilgi ve tecrübeyle ikinci yerli jeneratörü 4 ay gibi kısa bir sürede hazır hale getirdik. Eğer her iki jeneratörü ithal etmiş olsaydık toplam 16 milyon avro yurt dışına ödemek zorunda kalacaktık.

Bizlere bu gururu yaşatan gençlerimize, Türk mühendislerine güveniyoruz. Her zaman, her şart ve koşulda yanlarında olmaya devam edeceğiz. Yürekten inanıyorum ki Türkiye’nin yüksek idealleri, heyecanla, aşkla, şevkle yürüdüğümüz 2023 vizyonumuz gençlerimizin enerjisiyle hayat bulacak.

Milletimizin bir rüyasını daha gerçeğe dönüştüren Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Ilısu Barajı’nın yapımında büyük emekleri geçen önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarımızla, Tarım ve Orman Bakanlarımıza, EÜAŞ ve DSİ yöneticilerimize, yüklenici firma yetkililerine, alın

terleriyle milletimize bu güzide eseri armağan eden mühendis ve işçilerimize şükranlarımı sunar, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ederim.”

KAYA DOLGU TİPİNDE DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ

Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin dördüncü büyüğü konumunda bulunan Ilısu Barajı’nın önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından ise dünyada birinci sırada yer alıyor. Tesis temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve bin 820 metre kret uzunluğuna sahip.

8,5 milyar liraya mal olan baraj yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat enerji üretimiyle ülke ekonomisine yıllık 412 milyon dolar katkı sunacak. Ilısu Barajı aynı zamanda Cizre Barajı’nın yapımına da imkan sağlayacak.

Tam kapasite faaliyete geçmesi halinde bölgede 4 bin kişiye istihdam sağlayacak Ilısu Barajı’nın tarım ve enerjiye yönelik bir proje olmasının yanı sıra bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal gelişimine de çok ciddi katkı sunması bekleniyor.