IAEC’de elektrikli araç sektörü ve gelecek teknolojiler tartışıldı

Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı – IAEC, oturumlarla devam etti.

IAEC kapsamında gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü İstanbul Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Alankuş’un yaptığı Elektrikli Araçlar: Pazar, Politika Ve Emisyonlar başlıklı oturumda; JATO Kidemli Analist Juan Felipe Munoz, LMC Automotive Aktarma Organları Direktörü Al Bedwell, Eurelectric İklim ve E-mobility Politikaları Danışmanı Petar Georgiev, TOGG Kıdemli Müdür Özgür Özel konuşmacı olarak yer aldı.

JATO Kidemli Analist Juan Felipe Munoz, elektrikli araç piyasasının çok hızlı ilerlediğini ifade ederek “Küresel ölçekteki satışlarda çok iyi bir çıkış var. Son 7 yılda pazar ciddi bir yanıt verdi ama pazar payında hala yüzde 7’lik bir oran görüyoruz” dedi. Elektrikli araçların pahalı olduğunu söyleyen Munoz, bu yüzden son dönemde hibrit araçlara odaklanmış durumda olduklarını dile getirirken bunun nedenini ise hibrit araçların daha ucuz bir piyasasının olmasıyla açıkladı.

LMC Automotive Aktarma Organları Direktörü Al Bedwell ise oturumda yaptığı konuşmada “Pazarda sabit bir rakamdan bahsetmiyoruz. Ama pazarda risklerin de olduğunu görüyoruz. Elektrikli araçlar Avrupa’da hızla büyüyor. Verilen politik kararlar içten yanmalı araçlardan uzaklaştırdı. Çin ise sübvansiyonlar dolayısıyla elektrikli araçlarda küçük bir azalma yaşayacak” dedi.

Eurelectric İklim ve E-mobility Politikaları Danışmanı Petar Georgiev da elektrikli araçlar için daha fazla şarj istasyonu gerektiğini belirterek “Elektrikli araçların yüzde 80’i sadece 6 ülkede satılıyor. Ülkeler bazı teşvikler vererek elektrikli araçlarda katkı sağlamayı amaçlıyor. Daha doygun bir pazara doğru gidiyoruz. Ama politika bu noktada çok önemli” ifadelerini kullandı.

TOGG Kıdemli Müdür Özgür Özel ise akıllı yaşam alanlarının ortaya çıkmaya başladığını hatırlatarak “Otomobiller önümüzdeki 10-15 sene içerisinde 3. yaşam alanına girecek. Çok ciddi bir dönüşüm olacak ve fırsatlar getirecek. Elektrikli araçlardan büyük bir kar edilecek. Elektrikli araçlar şu an büyük bir statü sahibi ve bu da çekici olmasını sağlıyor” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILIN KAZANANI ELEKTRİKLİ ARAÇLAR OLACAK”

Moderatörlüğünü İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Özgen Akalın’ın yaptığı “XElektrikli Araç Teknolojileri” oturumunda BorgWarner Başkan Yardımcısı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan Hakan Yılmaz, HYUNDAI Ticari Araçlar Elektrik Yakıt Bataryası Geliştirme Başkanı Nabil Nachi, konuşmacı olarak yer aldı.

BorgWarner Başkan Yardımcısı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan Hakan Yılmaz, oturumda yaptığı konuşmada “Farklı mobilite uygulamaları var ve mobilite yeniden keşfedildi. Özellikle paylaşımlı yani minibüs benzeri araçlarda büyük bir trend var. Hedef içten yanmalı araçlardan hibrite, hibritten de elektrikli araçlara geçmek. Bu noktada devlet politikaları önemli olacak. Çünkü elektrikli araçlar pahalı. Önümüzdeki 10 yılın kazananı ise elektrikli araçlar olacak” ifadelerini kullandı.

HYUNDAI Ticari Araçlar Elektrik Yakıt Bataryası Geliştirme Başkanı Nabil Nachi, batarya elektrik sistemleri ile yakıt hücreli elektrik sistemlerini anlatırken batarya elektrik sistemlerinin maliyet avantajı sağladığına değindi. Nachi, yakıt hücreli elektrik sistemleri ile ilgili olarak da,” Önümüzdeki 10 yılda bu teknolojide artış olacak. Yakıt hücreliler yüzde 62 oranında verimlilik sağlıyor” dedi.

“2050’YE KADAR KARBONDİOKSİT SALINIMINI DÜŞÜRMELİYİZ”

Moderatorlüğünü  YTÜ Öğretim Görevlisi Doç.Dr. Alp Tekin Ergenç’in yaptığı “Ticari Araçlarda Elektrifikasyon” oturumunda ise FEV ASIA Başkan Yardımcısı Dr. Taner Göçmez, Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation Kıdemli Müdürü Lars Schroeter, ZF Friedrichshafen AG Ticari Araç Teknolojileri Kıdemli Yöneticisi Dr. Frank-Detlef Speck konuşmacı olarak yer aldı.

FEV ASIA Başkan Yardımcısı Dr. Taner Göçmez ise ticari anlamda elektrifikasyonun çok önemli olduğuna değinerek “2050 yılına kadar karbondioksit salınımını düşürmeliyiz. Elektrifikasyon temel olarak bunun için bir önlem. Ama sadece karbondioksit azalımını önler” dedi.

Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation Kıdemli Müdürü Lars Schroeter, enerjiyi akıllı bir şekilde kontrol etmek gerektiğini, elektrifikasyonu mümkün kılan şeylerin başında enerji maliyetlerinin geldiğini söyledi.

ZF Friedrichshafen AG Ticari Araç Teknolojileri Kıdemli Yöneticisi Dr. Frank-Detlef Speck ise konuşmasında otobüslerdeki elektrifikasyon sistemlerini anlattı.