“Hukuk güvenilirliği yabancı yatırım için çok önemli”

10. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında ‘Elektrik Sektöründe Rekabet, Dönüşüm Ve Yeniden Yapılandırma’ konusu ele alındı.

10. Türkiye Enerji Zirvesi’nin ikinci günü eş zamanlı oturumlarla devam ediyor. Zirvede ‘Elektrik Sektöründe Rekabet, Dönüşüm ve Yeniden Yapılandırma’ oturumu gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç’in yaptığı panele Erdem & Erdem Kurucu ve Kıdemli Ortağı Prof. Dr. H. Ercüment Erdem, Erdem &Erdem Ortak Rekabet ve Uyum Lideri Av. Mert Karamustafaoğlu ve Erdem & Erdem ortağı Av. Tuna Çolgar konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç sektörün finansman durumunu ve sektördeki finansal gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.

Erdem &Erdem Ortak Rekabet ve Uyum Lideri Av. Mert Karamustafaoğlu; “Bugün sektörde bazı şirketlerin yeniden alınması söz konusu olacak. Sektöre giriş ve çıkışların olduğu bir dönem içerisindeyiz. Bundan sonra yeni bir dönem içerisine gireceğiz. Bu tarz yeniden yapılandırma dönüşümlerinde bütün perspektifleri yakalayabilmek önemli. Türkiye’deki dinamikler de değiştiği için sektörde yeni bir dönüşümün söz konusu olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Erdem & Erdem ortağı Av. Tuna Çolgar; “Sektördeki yapılandırmalar şirket içi ve bankaların proje yapılandırması kısmı olarak ikiye ayrılıyor. Bankalarda 12 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Bu dönemde bankalardaki yatırımların yapılandırılması durumu öne çıkıyor. Bankalar belirli stratejilerle projeleri yeniden yapılandırıyor. Yabancı yatırımcıyı çekebilmek için yargı reformunun sektörü hareketlendirebileceğini düşünüyorum. Hukuk güvenilirliği yabancı yatırım için çok önemli.” İfadelerini kullandı.

Erdem & Erdem Kurucu ve Kıdemli Ortağı Prof. Dr. H. Ercüment Erdem; “Yapılandırma konusunda tek bir model söz konusu değil bir çok model var. En başarılı model bence Türk Telekom’un ana hissedarı olan OTAŞ’ta (Ojer Telekomünikasyon AŞ) yaşanan dönüşüm. OTAŞ bir çok yönden elektrik sektöründeki yapılandırmalara örnek bir yapıya sahip.  OTAŞ örneğinden çıkarılan dersler çok taraflı bir regülasyona sahip bir sektör olduğu için uzun süren modeller üzerinde çalışılması gerekiyor. İzinler kısmı çok önemli. Bankaların bu konuda çok özgür olduğunu düşünmeyin. Esas regülatör kurumun ne dediği ve Rekabet Kurumu’nun olaya nasıl baktığı çok önemli. Bütün şirketleri aynı kefeye koymamak lazım. Bazı şirketlerin sponsor yapıları ve teminat durumları çok farklı. OTAŞ örneğini ele alarak bu konuda çözümler geliştirebiliriz” dedi.