“Hacıbektaşlı’daki jeotermal kaynak Salihli’yi ısıtacak”

JESDER, Salihli’de kurulması planlanan elektrik santraliyle ilgili tartışmalar üzerine bir açıklama yayımladı. Açıklamada santralin Hacıbektaşlı mahallesine değil, belediyenin onaylayacağı bir yere kurulacağı belirtildi.

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcılar Derneği’nden (JESDER) jeotermal kaynaklar bakımından zengin olan Manisa’nın Salihli ilçesindeki Hacıbektaşlı mahallesinde devam eden çalışmalar ve bölgede kurulması planlanan elektrik santraliyle ilgili bir açıklama yayımladı.

Salihli’de jeotermal enerjiye karşı yürütülen faaliyetlerin yerel halkın yanlış bilgilendirilmesine sebep olduğu belirtilen açıklamada Hacıbektaşlı’dan çıkarılan jeotermal kaynakla şehrin ısıtmasının yapılacak, elektrik santralinin ise Salihli Belediyesi tarafından onaylanacak bir yere kurulacağı kaydedildi. Jeotermal kaynakların şehir ısıtması için kullanılmasının bölge halkına ekonomik katkı sağlayacağı vurgulanan açıklamada, “Hacıbektaşlı’dan çıkarılan kaynaktan elde edilecek 27,6 MWt gücünde sıcak suyun şehrin ısıtmasında kullanılması, bölge halkının daha ucuza daha temiz bir şekilde ısınması anlamına geliyor. İzmir Balçova örneğinde olduğu gibi, jeotermal kaynaktan elde edilen suyla, ısınma faturalarının yarı yarıya düşmesi öngörülüyor” ifadeleri kullanıldı.

“JEOTERMAL KAYNAKLA 8 BİN ABONE DAHA ISINACAK”

JESDER’den yapılan açıklamada, jeotermal enerjinin yerli, yenilebilir ve temiz bir enerji kaynağı olduğu aktarılarak Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’nın geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamalara dikkat çekildi. Belediye Başkanı Kayda açıklamasında, Salihli’deki jeotermal faaliyetlerin 1976’da başladığını ve 1990’lı yıllarda farklı belediye başkanlarının yönetiminde yapılan jeotermal kuyu kazılarıyla devam ettiğini anlatmıştı. Zeki Kayda, geçmişte açılan 28 kuyudan bugün sadece 8’inin çalışması nedeniyle şehrin ısıtılmasında sorunlar yaşandığını, bundan dolayı kendi arama sahalarının işletilmesi için ihaleye çıktıklarını ve tüm Türkiye’ye açık olarak yapılan ihaleyi Sanko Enerji’nin kazandığını açıklamıştı. Sanko, bu kaynaktan elde edeceği 27,6 MWt gücünde sıcak suyu, ısıtmada kullanılmak üzere Salihli Belediyesi’ne tahsis edecek. Verilen bilgilere göre Sanko Enerji, Salihli Belediyesi’ne ayrıca yıllık 1 milyon 500 bin TL kira ödeyecek ve elektrik üretiminden elde edeceği brüt gelirin yüzde 8,70’ini aktaracak. Bu arada 8 bin abonenin jeotermal kaynakla ısındığı şehirde, Hacıbektaşlı’daki kaynak sayesinde 8 bin yeni aboneye daha ısı verileceği belirtildi.

“TARIMIN OLUMSUZ ETKİLENDİĞİ İDDİASI GERÇEKÇİ DEĞİL”

Jeotermal enerjinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediği yönündeki iddiaların doğru olmadığı ve ilgili kurum verilerinin bu iddiaların aksi yönde olduğu ifade edilen açıklamada, “2012-2017 arasında Manisa’da don olayları ve hastalıklar dışında rekoltede dramatik oranlarda düşüş yaşanmamış ve başta üzüm olmak üzere, çeşitli ürünlerde rekolteler iyi gelmiştir. Büyük ölçüde iklim şartlarına bağlı olarak dalgalanmalar görülse de üretim miktarları yıllar itibari ile 3 milyon 650 bin – 4 milyon 200 bin ton arasında değişiklik arz etmektedir” denildi. Ülkemizin uzun yıllardır kuru üzüm üretiminde üst sıralarda yer aldığı bildirilen açıklamada “Üretilen ürünün neredeyse % 90’ının ihraç edildiği bir ülkede, üretilen üzümün kalitesizliğinden bahsetmek gerçekçi olmayacaktır. Üretimdeki artış önemli ölçüde bağ sahalarının genişlemesi ile oluşmuştur. Alanların genişlemesinin yanı sıra verimde de artış sağlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

JESDER’in açıklamasında son olarak “Tüm dünyada temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirilen jeotermal enerji, ülkemizde bilgi sahibi olmadan, kulaktan dolma bilgilerle engellenmeye çalışılmaktadır” denildi.