‘Güvenli madencilik kültürünü oluşturmayı hedefliyoruz’

Burak Söylemez/ İstanbul

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayında konuştu.

Kömürder tarafından düzenlenen 2. Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında sektörle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

” SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YOL HARİTASI BELİRLEDİK”

Bu çalıştayın bu yıl daha büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  özel sektör ve üniversitelerle istişareler yaparak, yoğun mesailer harcayarak, karşılıklı diyalog içerisinde sürdürülebilir bir yol haritası belirlediklerini söyledi.

“DÜNYADAKİ EN İYİ ÖRNEKLERİ HEDEF ALIYORUZ”

Bugüne kadar yapılmış olan tüm çalışmalarda dünyadaki en iyi örnekleri  hedef alarak uzun vadeli stratejileri ortaya koymaya çalıştıklarını kaydeden Albayrak, enerji üretiminde kömür kullanımının başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanıldığını aktardı.

“TÜM SÜREÇLERİ BİLİMSEL YÖNTEMLERLE ELE ALACAĞIZ”

Ak Parti Hükümetinin en önemli  özelliğinin kendini yenilemesi olduğunu kaydeden Bakan Albayrak,  “Kömürde rezervin keşfinden, çıkarılmasında, elektrik üretiminde kullanılmasına kadar tüm süreçleri insanı önceleyerek, bilimsel ve teknolojik yöntemlerle ele alacağız” dedi.

“TÜM BİLİMSEL YÖNTEMLERİ KULLANACAĞIZ”

Bakan Albayrak akıllı kömür stratejisini; insan, bilim, şeffaf ve açık yönetim odaklı olarak belirleyeceklerini belirterek, “Tüm bilimsel yöntemleri kullanıp, teknolojinin insana hizmet eden bütün yönlerinden yararlanacağız. Attığımız her adımı şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız. Milli Enerji ve Maden  Politikasıyla ortaya koyduğumuz politika stratejilerimizin başında geliyor” ifadesini kullandı.

“TÜM SEKTÖRÜN İTİBARINI YÜKSELTMEK ZORUNDAYIZ”

Güvenli madenciliği tesis etmek zorunda olduklarının altını çizen Bakan Albayrak, “Güvenli kömür madenciliğini tesis etmek zorundayız. Bu sektörün, kazalarla gündeme gelmesini kimse istemez. Üzerimize düşen tedbirleri almak zorundayız. Stratejimizin bir diğer ayağı da istihdamı arttırmak. Verimliliği arttırmak konusunda teknolojiden daha fazla yararlanmalıyız. Dünyadaki en iyi örneklerle bu uygulamayı bir üst noktaya çalışmak zorundayız. Tüm sektörün itibarını yükseltmek zorundayız. Hep birlikte bu taşın altına elimizi koyarak, taşıyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

“YENİ GÜVENLİK ANLAYIŞI GELİŞTİRECEĞİZ”

Kurumsallığını sağlamış, mali açıdan güçlü, dünyadaki örnekleriyle rekabet edebilecek bir sektörü oluşturmanın önemine işaret eden Bakan Albayrak, “Kaçak kömür madenciliğiyle mücadele edip, yeni güvenlik anlayışı geliştireceğiz. Kaçak ile mücadelede denetimlerimizi arttırıp, gerekli durumlarda cezai yaptırımlar uygulayacağız. Denetim noktasında valiliklerle derin bir koordinasyon başlatacağız. Madencilik sektörünün gelişmesi için çok önemli adımlar atıyoruz. Kömür madenlerimizde üretimi arttıracak aksiyonları hayata geçirmek zorundayız. Verimlilik demek işçi çıkarmak demek değildir. Biz ne işçi çıkaracağız ne de istihdamı azaltacağız. Üretimde 200 milyon tona çıkmayı hedef koymamız lazım. Bu kapasiteye kol gücüyle ulaşamayız” ifadelerini kullandı.

“GÜVENLİ MADENCİLİK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Güvenli madencilik kültürünü oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Albayrak şunları söyledi: “Bu alanda dünyanın önemli üniversiteleriyle yaptığımız görüşmeleri son aşamaya getirdik. Denetim politikamızı da tamamen değiştirdik.  Gruplar içerisinde rutin dışına çıkan bir denetim anlayışıyla bundan sonra maden denetimi gerçekleşecek. Baskın denetim sürecini gerçekleştirmeye başladık. Bu yıl 6600 maden sahasını denetledik. Bu denetimlerimizin 2018 yılında daha da artacak. İş ve işçi güvenliği konusu tüm bu süreçlerde sıfır toleransla baktığımız bir konu. Sektörün geriye gitmesini hiçbirimiz istemeyiz. Bu hepimizin el birliğiyle hareket edip, aksiyon alması gereken noktalardan bir tanesi.”