“Enerjide en önemli mesele arz güvenliği”

Moderatörlüğünü Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek’in yaptığı 8. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında düzenlenen Elektrik Piyasaları oturumunda ETD Başkan Vekili Birol Ergüven, EÜD Başkan Vekili Cem Aşık, EPİAŞ Yönetim  Kurulu Üyesi Mustafa Karahan ve ELDER Başkanı Serhat Çeçen elektrik piyasaları ile ilgili önemli konulara değindiler.

 

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Endüstrisi Lideri Elif Düşmez Tek piyasa ile ilgili sunumunda elektrik piyasalarında kamunun ağırlıklı olduğu yapıdan özel sektörün ağırlıklı olduğu yapıya geçildiğini altını çizdi. Tek, “Büyüme sadece talebin büyümesinden kaynaklanmıyor. Ayrıca ileriki dönemlerde büyük özelleştirmeler de göreceğiz. Biliyorsunuz ki kapasite mekanizması ile ilgili bir taslak çıktı ve katılım kriterleri var. Bu taslak aynı zamanda kapasite mekanizmasının arz güvenliği hedeflediğini göstergesi. Elektrik konuşulurken doğalgazdan da bahsetmemek olmaz. Toptan doğalgaz satış pozisyonunun işlerlik kazanması konusu çok önemli. Elektrik ve doğalgaz piyasasının entegrasyona doğru gitmesi bizi heyecanlandırıyor” dedi.

 

‘YATIRIMCILARIN NEYE GÜVENDİKLERİ ÇOK BELLİ DEĞİL’

 

EÜD Başkan Vekili Cem Aşık yaptığı konuşmada 90’lı yıllarda daha alım garantili modellerin olduğunu ama 2000’li yıllardan sonra yatırımcıların serbest piyasaya göre yatırım yaptıklarını belirtti. Aşık, “Yatırım yapılıyor ama yatırımcıların neye güvendikleri çok belli değil. Fiyat beklentileri ile ilgili bir risk yönetimi yapılmadı buna rağmen güvenin çok yaygın olduğunu görüyoruz. Çok planlı yatırım dönemi olmadı çünkü çok hızlı yatırımlar yapıldı.  Hızlı büyümede Avrupa’da da benzer şeyler yaşanıyor ama alım garantileri de istenmeye başlandı. Arz güvenliği için kapasite mekanizması konuşuluyor. Linyit ve yenilenebilir gibi stratejik kaynaklarda da fiyat desteği ile ilgili konuşuyoruz ve bu sadece Türkiye’nin değil Avrupa Birliği’nin de konusu ve bu konuda yoğun çalışılıyor” diye konuştu.

 

‘SERBEST PİYASANIN DOĞRU OLDUĞUNU BİLİYORDUK’

 

Enerjide en önemli şeyin kapasite mekanizması değil arz güvenliği meselesi olduğunu altını çizen ETD Başkan Vekili Birol Ergüven şöyle konuştu, “Biz enerji piyasasında serbest bir piyasa gibi bir şey denedik. Serbest piyasanın doğru olduğunu biliyorduk. Denedik ve piyasaya inanarak yatırım yaptık. Fakat aşırı yatırım yapıldı lafını ben kabul etmiyorum. Böyle bir gevşekliğe piyasanın girmemesi lazım”

 

‘GÜZEL GERİ DÖNÜŞLER ALDIK’

 

EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karahan EPİAŞ’ın 2 yıllık bir şirket olduğunu ve kendisine verilen görevleri yaptığını belirtti. Karahan, “Piyasadaki çalışmalarımız ile ilgili çok ciddi ve güzel geri dönüşler aldık. İleriki zamanlarda çok çeşitli çalışmalarımız var. Spot piyasada elektrik ve daha sonra doğalgaz ile başlayan çalışmalarımızı da ilerletmek istiyoruz. Doğalgazdaki oyuncuların da bu konuda etkin ve yakın davranmaları gerekiyor” dedi.

 

‘100 MİLYAR DOLARIN 13 MİLYAR DOLARI ELEKTRİK DAĞITIM KAPSAMINDA HAZİNEYE GEÇTİ’

 

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de ELDER’in 12-13 yıllık bir dernek olduğunu ifade etti. Çeçen, “2007 yılında özelleştirmelerle başlayıp tamamlanması ile 21 ayrı dağıtım bölgesinin tamamı özel sektör haline gelen bir iş kolundan bahsediyoruz. 100 milyar doların 13 milyar doları elektrik dağıtım kapsamında hazineye geçti. Çalışan insan sayımız 100 bin kişiyi bulurken şirketlerin özelleştirilmesinden bu yana 2020 tarife dönemine kadar 30 milyar alt yapı ve teknolojik yatırım söz konusu” dedi.