Enerjide dijitalleşme ve verimlilik konuşuldu

 8’inci Türkiye Enerji Zirvesi’nde Enerjide Dijitalleşme ve Verimlilik: Vaka Çalışması Oturumu düzenlendi.

 

8’inci Türkiye Enerji Zirvesi’nde “Enerjide Dijitalleşme ve Verimlilik: Vaka Çalışması Oturumu” düzenlendi. Gama Enerji Genel Müdürü Tamer Çalışır’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma; GE Power Digital Avrupa Bölge Müdürü Alfonso Bochetti, DvM Yönetici Ortağı Levent Meric, Energy Pool Türkiye Genel Müdürü Alper Uğural, EÜD Başkan Vekili Cem Aşık, A Plus Enerji Kurucu Ortak Ozan Korkmaz, Volt Enerji Genel Müdürü Önder Akar ve Teknis Teknoloji Genel Müdürü Murat Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

 

GE Power Digital Avrupa Bölge Müdürü Alfonso Bochetti,  Endüstriyel şirketlerin, dijital şirketlere dönüştüğünü belirterek,  “Makineve hizmetlerde terabitlerce veri topladık. Analitik çalışma know-how üzerineydi. Varlıkları bir network halinde kullanıyoruz. Temel olarak verileri toplayıp, varlıkları etkin bir şekilde kullanıyoruz. Genel olarak bütün enerji üretim santrallerine odaklanıyoruz. Varlıkların yolu yönetimi yoluyla bunlar bize geliyor.  Bu tür analitikleri oluşturmak farklı dinamikler gerektiriyor. Dijital türbin modelleri oluşturuyoruz. Daha fazla veri elde edilmiş oluyor. Bu çalışan bir süreç. Bununla ilgili birçok veri var. Varlık performansı yönetimi yeni bir şey değil. Dün dünde kalır. Bugün enerjinin kombinasyonu ve dengelemeniz gereken şeyler farklı. Biz önlenebilir bakım uygulamaya devam ediyoruz. Bu  her santrali için geçerli” diye konuştu.

 

‘DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE PİYASA SİZİ BEKLEMEZ’

 

DvM Yönetici Ortağı Levent Meric “Lositik sektörü IoT (nesnelerin interneti) teknolojilerinden en çok fayda sağlayan sektörlerin başında geliyor. Sağlık sektörü canlı data toplama ve hasta takibi konusunda büyük faydalar sağladı. Yakın gelecekte connetced olmayan bir makine ve üretim hattı ileride işlevsiz kabul edilecek” açıklamasında bulundu.

Energy Pool Türkiye Genel Müdürü Alper Uğural, “Enerji Pool’un Yenilikçi bir iş modeli var. Akıllı enerji yönetimine yönelik hizmetlerimiz var. Enerji servis şirketiyiz. Talep katılımıyla ilgili çok ciddi bir know-how’ımız var. GAMA ile aktif dengesizlik yönetimini yapıyoruz.  Dijital dönüşüm opsiyonel bir şey değil. Dijital dönüşüm ve piyasa sizi beklemez” dedi.

 

EÜD Başkan Vekili Cem Aşık, “İçimizde ulunduğumuz durumu bir evrim olarak değerlendirebiliriz.  EÜD EPDK ile beraber çalışıyor. Bunun için mevzuat geliştirmeleri ve eğitimler planlanıyor. Üreticileri işin içine sokarak, bazı konularda işbirliği yapılması planlanıyor” dedi.

 

A Plus Enerji Kurucu Ortak Ozan Korkmaz, “Enerji Ticareti Risk Yönetimi yazılımı geliştirmeye başladık. Dataya ihtiyacımız var. Piyasa riski volatilitedir. Piyasada oluşan teklif ve kotasyonların nasıl geliştiğine dair verilere ihtiyacımız var. Bir yazılım ve algoritma geliştirdik” dedi.

 

Volt Enerji Genel Müdürü Önder Akar, “Böyle bir zirvede bu konunun gündeme gelmesi, dönüşümün başlangıcını gösteriyor. Bu dönüşüm geldi ve her sektör bundan etkileniyor. Biz 3 ana işe odaklandık. Elektrik ticareti, doğalgaz ve üretim tarafının izlenmesine yönelik yazılımlar geliştiriyoruz. Dünyada global olarak bir dönüşüm var. Şirketlerin IT vizyonu olması gerekiyor. Buna bir bütçe ayırması gerekiyor. Bunlar bir araya geldiğinde dönüşüm olacaktır” dedi.

“AR-GE YAPMAK KONUSUNDA ELİMİZ SIKI”

 

Teknis Teknoloji Genel Müdürü Murat Yılmaz ise “Henüz olmayan bir sektöre giriş yaparak maceraya atıldık. İlk projelerimiz donanım üzerineydi. Modemler geliştiriyorduk. RES’lerin uzaktan takip işlerini yapmaya başladık. Bizim açımızdan yeni bir sektör. Yaklaşık 10 yıldır enerji sektöründe bilişim  Ar-Ge donanımı üretmek için geliştirdik. Bütçelerimiz çok kısıtlı. Ülke olarak Ar-Ge’ye yatırım yapmak konusunda elimiz çok sıkı. Kat ettiğimiz yol çok önemli, daha da iyiye gideceğimizi düşünüyoruz. Dijitalleşmenin temel noktalarından birisi de entegrasyonlar. Entegrasyon olmadan, dijitalleşme olmaz” diye konuştu.