Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği tüketmek isteyen kullanıcılar için yenilenebilir enerji tarifesi üzerinde çalışıldığının bilgisini verdi. Sibel ACAR-ANKARA/ Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Jeotermal Kongresi Ankara’da başladı, Bakan Dönmez elektrikte yenilenebilir enerji tarifesi ile ilgili bilgiler verdi. 2 gün sürecek kongrede sektörel gelişmeler masaya […]
Sibel ACAR-ANKARA/ Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Jeotermal Kongresi Ankara’da başladı, Bakan Dönmez elektrikte yenilenebilir enerji tarifesi ile ilgili bilgiler verdi. 2 gün sürecek kongrede sektörel gelişmeler masaya yatırılacak.
Kongrenin açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ‘Bağımsız enerji, güçlü Türkiye’ hedefiyle hareket edildiğinin altını çizdi.
Bu anlayışla birçok adım atıldığını ifade eden Dönmez; “2019 sonu itibariyle kurulu gücümüzü 91 bin 300 MW’a yükselttik. 2000’li yılların başından bu yana toplam kurulu gücümüzü yaklaşık üç kat artırdık. Bir başka deyişle büyüyen Türkiye’nin enerjisi üçe katlandı. 2000’lerde yetmeyen enerjisini yönetmeye çalışan bir Türkiye vardı, bugün ise fazla enerjisini yönetmeye çalışan bir Türkiye var. Aradan geçen süre zarfında gücümüz sağlamlaştı, enerji sektörümüz ayakları yere daha sağlam basar bir hale geldi” diye konuştu.
Milli Enerji ve Maden Politikası’nda yerli ve yenilenebilir kaynakların payının artırılmasını temel hedef olarak belirlediklerini anımsatan Bakan Dönmez; “2019 sonu itibariyle elektrik üretimimizin yüzde 62’si yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşıladık. Yenilenebilir kurulu gücümüz 44 bin 767 MW’a ulaştı. İnanıyorum ki bu oran yeni YEKA yarışmalarımızla daha da yükselecek ve bu konuda kendine özgü modeliyle, Türkiye örnek bir konuma gelecek. 2002’de 12 bin 241 MW olan hidrolik kurulu gücümüz 28 bin 500 MW’a, 28 MW olan biyokütle ve atık ısı gücümüz 1163 MW’a, 19 MW olan rüzgar gücümüz 7 bin 591 MW’a ve belki de en önemli kısım burası sıfır olan güneş enerjisi kurulu gücümüz 5 bin 995 MW’a yükseldi. Bu artışlarla birlikte Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da altıncı, dünyada on üçüncü sıraya yerleşti. Son 10 yılda yenilenebilir kurulu güç ortalamamız yıllık yüzde 11, elektrik üretimimiz yıllık ortalama yüzde 10 artış gösterdi. Oldukça gerilerden başladığımız bu yarışta bugün yenilenebilir enerji kurulu gücünde ve elektrik üretiminde oldukça iyi bir noktaya geldik. Şimdi sıra teknoloji üretiminde. YEKA’larla birlikte artık yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim üssü olmaya adayız” dedi.
Bu kapsamda yürütülen çalışmalar kapsamında Ankara’da Türkiye’nin ilk entegre güneş fabrikasının yükseldiğini söyleyen Dönmez; “İzmir’de inşallah Türkiye’nin ilk entegre rüzgar fabrikasını devreye alacağız. Yenilenebilir enerjide bilgi ve birikimi değere dönüştürüyoruz. Dünyanın güneşi ‘Made In Türkiye’ imzalı panellerle parlayacak. Dünyanın rüzgarı Made In Türkiye imzalı rüzgar türbinleriyle enerjiye dönüşecek. Jeotermal enerji kamu-özel işbirliği ve siyasi kararlılıkla yazdığımız bu başarı hikayemizin düğümünü oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Jeotermalin farklı kullanım alanlarının altını çizen Dönmez; “Isınma, tarım, turizm gibi oldukça çeşitli alanlarda kullanımımız mevcut. Konut ısınmasında 2002’de 30 bin konuta eş değer ısınmayı sağlarken, 2019 yılında bu sayıyı 140 bin konut eş değere yükselttik. Tarımda meyve, sebze kurutulması ve seracılıkta jeotermal kullanımı son dönemlerde ciddi artışlar gösterdi. Bir örnek vermek gerekirse 2002’de 500 dönümlük sera ısıtması jeotermalle gerçekleştirilirken bugün bu sayı yaklaşık 4 bin 300 dönüme yükseldi. Turizm dedik az önce burada da çok büyük bir potansiyele sahibiz. Yaklaşık 18,5 milyon insanın faydalandığı 400 otel ve kaplıcanın kullandığı termal suyun enerjisini de jeotermalden karşılıyoruz. Toplam jeotermal ısı potansiyelimizi göz önüne aldığımızda toplamda 1 milyonun üzerinde yatak kapasiteli termal tesisleri hayata geçirebilecek imkanımız var. Biliyorsunuz sağlık turizmi açısından termal tesisler bütün dünyada oldukça revaçta. Türk turizminin kalitesini ve marka değerini bu alanlarda da güçlü bir şekilde ortaya koymalıyız” dedi.
Her zaman üretimden yana olduklarını ifade eden Dönmez, bu amaçla 2020 sonuna kadar işletmeye giren ve YEKDEM’e dahil olan lisanslı JES’lere destek olmaya devam edileceğinin bilgisini verdi.
Yerli ve yenilenebilir kaynaklı enerji kullanımını yaygınlaştırma adına desteklerin devam edeceğinin müjdesini veren Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu amaçla isteyen tüketiciler için yenilenebilir enerji tarifesi üzerinde çalışıldığını daha önce söylemiştik. Bu tarifeyle, sadece yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği tüketmek isteyen kullanıcılara bu fırsatı vereceğiz. Tarife ile ilgili çalışmalar sürüyor. Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisimizin ilgili komisyonunda tarife üzerinde çalışılıyor. Meclisimizin takvimine göre süreç tamamlanacak. Sonrasında da EPDK ilgili tarifeyi yayınlayacak. Böylece isteyen aboneler tedarik şirketleri vasıtasıyla bu tarifeden yararlanabilecek.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2025 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda18 Kasım 202418:30 Eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için süre uzatıldı18 Kasım 202418:29 Kobi’lere yeşil dönüşüm desteği sağlanacak18 Kasım 202418:28 “Win Solar” Gaziantep Enerji Zirvesi’nin yıldızı oldu18 Kasım 202415:57 ŞA-RA Enerji ve Çukurova Üniversitesi’den öğrencilere uygulamalı eğitim fırsatı18 Kasım 202414:38