Elektrikli ve alternatif yakıtlı araçların geleceği masaya yatırıldı

Sibel ACAR-İSTANBUL

 Asis  Petroleum Istanbul Akademi ‘nin ilk günü “Elektrikli ve Alternatif Yakıtlı Araçların Güncel Durum ve Gelecek Beklentileri oturumu” ile sona erdi.

Moderötörlüğünü GER Partners Araştırma ve Strateji Direktörü Emin Emrah Danış’ın yaptığı oturuma Enerjisa Eşarj Kurucu Ortağı Cem Bahar, TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram ve Lexus Türkiye Direktörü Selim Okutur konuşmacı olarak katıldı.

Enerjisa Eşarj Kurucu Ortağı Cem Bahar; şarjla ilgili dünyadaki gelişmelere baktığımızda batarya konusunda inanılmaz gelişmeler yaşandığını görüyoruz. Geldiğimiz noktada birkaç ana trend var. Hızlı, daha hızlı ve ultra hızlı.

Bunun yanı sıra şebekeden daha az bağımlı bir yapıya doğru gidiyoruz. Enerjiyi entegre haline getirdiğimiz bir süreç içerisindeyiz. Enerji sektöründeki oyuncular bu noktada ilerliyor.

Akaryakıt tarafında Shell 2035 yılında dünyanın en büyük elektrik şirketi olmak istiyor. Bu durum sektörde büyük dönüşümlerin yaşanacağını bize gösteriyor.

TEHAD Kurucu Başkanı Berkan Bayram; Elektrikli otomobil ve konveksiyonel araç ayrımı konusuna değinecek olursak; elektrikli otomobille günde 50-60 defa frene basarken konveksiyonel araçta bunun kat be kat fazlası oluyor. Bu durum yedek parça sektörünü de etkileyecek bir durum. İstanbul’da şarjım bitti diye yolda kalmak yok. Cep telefonunda şarjım bitti korkusu yok bu durum elektrikli otomobilde de olmalı.

Elektrikli araçlarda ülkelerin gelecek beklentileri konusunda uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Örneğin ülkemizde egzoz emisyon kanununda egzoz kirliliği hafif kusurluya çevrildi. Bunlar elektrikli otomobil vizyonuna ters gelişmeler. Avrupa’da bu konuda daha olumlu adımlar atılıyor. Yan sanayinin bu konuda iyi hazırlanması gerekiyor. Batarya yapmak zorunda değiliz. Batarya hücre olarak Çin’den sipariş edilir herhangi bir fabrikada modül halinde satılır. Ülkece biz de yapmak zorunda değiliz fakat geliştirmek zorundayız. 350-400 KW’larda rekor kırıldı.

Lexus Türkiye Direktörü Selim Okutur; Dünyada nüfus gittikçe artıyor. Gelir ve refah sayısındaki artış fazla. Bunlar artınca ulaşım ve enerji ihtiyaçları artıyor. Avrupa karbondioksit bazlı politikalar belirleyince bu durum piyasayı dizelleşmeye itti. Fakat Avrupa bunu fark etti ki laboratuvar testleri yanıltıcı olabiliyor. Dizel egzozu dünyada sigaradan daha zararlı. Bu konuda çeşitli makaleler var. Avrupa bu noktadan nereye döneriz diye düşündüğünde,  elektrikliye dönmek için büyük bir baskı yapmaya başladı. Bu konuda Toyota 10 milyar dolar Ar-geye bütçe ayıran bir şirket. 2050 yılında neler olacak Toyota şimdiden bunu planlıyor.

Elektrikli araçtaki 1 aküyle 40 tane hibritli araç üretebilirsiniz. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor. Devletlerin hedefleriyle Avrupa’da herkes bu alana yöneliyor. Gelecek şimdilik hibritte gelişecek gibi görünüyor.

Petroleum Istanbul’da bir ilk