‘Elektrik Şebeke ve Ticaretinde Dijital Dönüşüm’ oturumu tamamlandı

Türkiye Enerji Zirvesi’nin öğleden sonraki oturumu ‘Elektrik Şebeke ve Ticaretinde Dijital Dönüşüm’ ile devam etti.

Oturumda, Modarötör Energy Pool Türkiye Genel Müdürü Alper Uğural, “Güneş ve rüzgar bir süre sonra fosili geçecek. Çok uzak bir zaman yok. Yakın gelecekte bu dönüşüme şahit olacağız. Düğme yok. Düğmeyi kapatınca zayi etmiş olursunuz. Şu anki şebekeler nasıl dengeleniyor; gaz kollarıyla oynayarak. Artık oynamamız için elimizde sadece tüketim tarafı kalıyor. Gelecek ne getiriyor? Dengesiz yenilenebilirin anahtarı yok, karmaşıklaşan tüketimin tahmini de komplike, tüketilen yerde üret, tüketemediğini depola, üretemediğinde harca, keyfine göre şebekeye bağlan. Şebekeler, merkezden dengeleme yerine akıllı şebekeler, insanlar yerine otomatik karar alma, üretim yerine talep tarafı ile dengeleme, el sıkışma yerine piyasa ve ticaret mekanizmaları ile geleceğe hazırlanacak. Ticaret nasıl değişecek; Tüketicinin piyasa erişiminde üreticiye eşitlenmesi, tüketicilerin dengelemeye katılımı, uzun dönemli tahmin ve ticaret ile etkin planlanma, ticarette anlık ve çok hızlı kararlar, tüketicilerin arsız ticareti-PP2P’ye geçiş, Off-grid sistemlere doğru yolculuk” ifadelerini kullandı.

Siemens Dijital Şebekeler Direktörü Hasan Ali Pazar, “Bilgiyi topladığımız, ölçtüğümüz her şey bu bilgiyi kullanmak gerekiyor. Bütün bilgiyi datayı kullanabileceğimiz bir bulut alt yapısı ile bunu endüstriyel çıktılara dönüştürmek gibi sistemler mevcut. Dijitilasyonun kullanım alanlarından biri olarak, klasik inşaat iletim dağıtım sahası öreğini verebiliriz. Dijitilasyon yatırımlarını kullanarak yatırım bedelini düşüreceğimizin göstergesi. Neredeyse hiç kablo kullanmayarak yatırım ve işletme maliyetini düşürebiliyoruz. Bu konuda Türkiye’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni iş modelleri, blockchain platformları ile üreten ve tüketenleri bir araya getirdiğimiz bir alt yapı sağlamak da dijital şebekelerin alanına giriyor. Enerji alanında az hiyerarşi, daha güvenilir uygulamalar yaratan bir farklılıkla blockchainler önümüze gelmeye başladı” diye konuştu.

PwC Siber Güvenlik Partner Georg Beham, “Siber saldırılarda geç kalırsak yapacak bir şey olmayabilir. Bu alanda çalışıyorsanız riskleri göz önüne almanız gerekiyor. Çoğu insanların siber tehditleri problem ettiği görülmüş. Siber güvenlik konusunun farkında olmalıyız. Siber tehditle ilgili endüstriyel ve enerji ağlarının tehditlerini inceleyecek olursak; 2015 yılında Ukrayna Nükleer Santrali’nde bir kesinti oldu. Günler boyu enerjisiz kaldılar. Bunun nedeni siber saldırılardı. Eski enerji dünyasında platformu yönetmek daha kolaydı. Yeni enerji sisteminde daha karmakarışık bir sistem var. Ve her şey tek bir ağ üzerinden gerçekleşiyor. Burada güvenliği sağlamak eski sisteme göre çok daha zor. Saldırganlar için bir sisteme bile ulaşmak yeterli olacak” dedi.