Elektrik piyasası çalıştayı tamamlandı

 Enerji Ticareti Derneği (ETD) “Öngörülebilir Bir Elektrik Piyasası için Stratejik Yol Haritası Çalıştayı” sunum toplantısı Ankara’da yapıldı. Toplantıya EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk başta olmak üzere devlet, özel sektör kurum ve kuruşlarından üst düzey katılım gerçekleşti.

 

Enerji piyasalarında öngörülebilirliğin artırılması ve serbestleşmenin tamamlanması konularının tartışıldığı çalıştayın ikinci gününde “Serbest piyasada öngörülebilirlik ve rekabetçilik”, “Perakende Elektrik Piyasası”, “Mevzuat ve Denetim”, “Elektrik için Doğalgaz” ve “Enerji Borsası” başlıklı oturumlar yapıldı.

 

Çalıştay kapsamında yapılan oturumlardan elde edilen sonuçlarların raporlaştırılarak ve çalıştayın geniş bir katılımcı grubuna sunulduğu toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Enerji Piyasası İşletme AŞ, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ, Elektrik Üretim AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ gibi kamu kurumları ile önemli enerji şirketlerinin temsilcileri katıldı.

 

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Ergüven, enerji piyasalarında serbestliğe geçiş aşamasında yaşanan sorunlara yönelik kamu ve özel sektörün ortak çözüm önerileri geliştirebileceğini belirterek; “Serbest piyasaya geçişte sorunlar yaşansa da bu sorunlara ilişkin kamu ve özel sektörün birlikte geliştireceği fikirler var. Çalıştay süresince kamu ve özel sektörün katılımıyla bir beyin fırtınası toplantısı yaptık. Ve burada yaptığımız toplantının sonuçlarını sizlerle paylaşarak birlikte bir yol haritası çizmek istiyoruz” dedi.
Çalıştaydan elde edilecek sonuçların piyasa açısından önemli ipuçları oluşturduğunu ifade eden Ergüven; “Sektörün daha iyi noktaya gidebilmesi için öneriler oluşturduk. Tüm sektör için optimum doğru neyse biz bu çalıştayda onu bulmaya çalıştık. Çünkü elektrik sektöründe son 15 yılda önemli engeller aşıldı. Elektrik üretiminde kamu santrallerinin payı yüzde 80lerden yüzde 40 seviyelerine geldi. 2000’lerdeki rezerv marjı yüzde 5’lerden 2017 yılında yüzde 30 seviyelerine çıktı. Enerjide arz fazlalığı oluşturuldu. Bunu yaparken kamu borçlanmadı. Bu sektörümüz açısından büyük bir başarı. Elektrik fiyatları 90 dolar MWh seviyelerinden dan 45 dolar MWh seviyelerine geriledi. Elektrik dağıtım özelleştirmeleri dağıtım-perakende ayrıştırması tamamlandı. Sektörün bu başarılı grafiğine bizlerde katkıda bulunmak ve sorunların üzerine gidebilmek için bu çalıştayı düzenledik” diye konuştu.

“SERBEST PİYASA MODELİ TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI İÇİN DOĞRU MODEL OLARAK ÖNE ÇIKMAKTA”

“SERBEST PİYASA MODELİ TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASI İÇİN DOĞRU MODEL OLARAK ÖNE ÇIKMAKTA”

 

Enerji sektöründe büyük adımlar atıldığını söyleyen Ergüven; “Son 15 yılda kısa sürede çok önemli başarılara imza atıldı. Bunun altını çizmek gerekiyor. Geldiğimiz noktalar, geleceğimiz noktaları gösteriyor. Şu an bizim problem olarak gördüklerimiz geçmişten çözdüğümüz sorunların yanında çok ufak kalıyor. Bu yüzden “Serbestleşme” modelinin üzerinde biraz daha durmamız gerekiyor. Böyle büyük piyasa bunun sonucu. Sorun ve çözümler burada yatıyor. Serbestleşmeden anladığımız ikili anlaşmaların ve vadeli elektrik ticaretinin teşvik edildiği serbest piyasa modeli Türkiye elektrik piyasası için doğru model olarak öne çıkmakta. Türkiye elektrik piyasası için doğru piyasa modeli ‘Serbest Piyasa Modeli’dir. Bununda vazgeçilmez kriterleri öngörülebilir, rekabet, seçme özgürlüğü olmalıdır” dedi.

 

Perakende sektörünün dünü, bugünü ve yarının ayrıntılarıyla masaya yatırıldığı toplantının kapanış konuşmasını yapan EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk toplantının oldukça verimli olduğunu ve kendilerinin de gerekli notları aldıklarını ifade etti.

 

 

PİYASANIN SERBESTLEŞME SÜRECİNİ DEĞERLENDİRİLDİ

 

“Büyük resme bakacak olursak belirli şeylerin farkındayız” diyen Ertürk piyasanın serbestleşmesi sürecindeki düşündüklerini dile getirdi. Ertürk 10 yılda önemli başarılar edindiğimiz piyasada önümüzde bir realite var diyerek; “Başladığımız günden bu güne önemli mesafeler kat ettik. Maliyette çok ciddi kazanımlar var. Bu yüzden kazanımları ileriye taşıma noktasında serbestleşme yoluna çıktık. Fakat son adımı atma noktasında biraz tıkandık. Çünkü bu nokta biraz cesaret gerektiriyor. Binlerce noktanın etki ettiği karmaşık bir piyasa içindeyiz. Bu piyasayı kontrol edecek miyiz bunun kararını vermemiz ve tüm detayları hassaslıkla incelememiz gerekiyor. Bunun çalışmalarını arttırmada fayda var. Bu stratejinin bize ne getireceğini götüreceğini iyi bir şekilde masaya yatırmalıyız” dedi.

 

Düzenlenen çalıştay ile ilgili “Beyin fırtınası içerisinde tüm detayların masaya yatırıldığı örnek bir çalışma olmuş” diyen Ertürk, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.