“Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklı faaliyetlerimizi sürdüreceğiz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de izlediği politikadan vazgeçmeyeceğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bloomberg HT’de yayınlanan “Enerji Gündemi” programında sektörle ilgili soruları yanıtladı. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Irak ziyaretinden maden sektörüne, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerden dar gelirli ailelere yapılan elektrik yardımına kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulunan Dönmez, ülke olarak enerji ithalatımızın son dönemde azaldığını ve ihracat rakamlarının oldukça arttığını ifade etti.

“IRAK’TA CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR”

Geçtiğimiz hafta beraberindeki heyetle birlikte Irak’a bir ziyaret gerçekleştiren ve Irak Hükümeti’nin ilgili bakanlarıyla görüşen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Irak’la bu coğrafyada yıllardır devam eden teknik, ekonomik, kültürel ilişkilerimiz var. Geçtiğimiz Mayıs ayında Başbakan Adil Abdülmehdi’nin Ankara ziyaretinde yeni dönemin güzel işaretlerine birlikte şahit olmuştuk” dedi. Irak’la enerji alanındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesi ve geliştirilmesi adına Irak Enerji Bakanı ve Petrol Bakanı’yla görüştüğünü anımsatan Dönmez, “Sayın Başbakan ile de görüşme fırsatı bulduk. Başta petrol olmak üzere enerjinin her alanında Irak’ta ciddi bir potansiyel var, ilişkilerimizi arttırabiliriz” şeklinde konuştu. Yıllardır işlevde olan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı’yla ilgili de açıklamalar yapan Bakan Dönmez, “Bu boru hattının kapasitesinin arttırılması dahil olmak üzere bazı hususları istişare etme imkanı bulduk. Irak’ın kuzeyindeki petrolün değil, Irak’ın muhtelif yerlerindeki petrolün de yine Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden pazarlara ulaştırılmasıyla alakalı bazı çalışmalar olduğunu ifade ettiler, biz de memnuniyetle karşıladık” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ İTHALATI POLİTİKASI

Ülkemizin son yıllarda izlediği enerji ithalatı politikasının olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade eden Bakan Fatih Dönmez, “Elektrik ithalatımız son yıllarda ciddi oranda azaldı, hatta tersine döndü diyebiliriz. Elektrik ihracatımız, ithalatımızdan daha fazla” dedi. Komşu ülkelerle olan elektrik transfer kapasitesini artırmak istediklerini dile getiren Dönmez, elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payına da vurgu yaptı. “Geçtiğimiz yıl elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yaklaşık yüzde 50 idi. Bu sene ilk 7 ayda bu oran yüzde 65-66’lara çıkıtı, yani yüzde 15-16’lık bir yerli payında artış söz konusu” diyen Dönmez, bunun ekonomik karşılığının ise 1,5 milyar dolar olduğunu ifade etti ve önümüzdeki yıllarda yerlilik payını artırmak için yerli kaynakları azami ölçüde kullanmayı hedeflediklerini söyledi.

“DOĞU AKDENİZ’DE FAALİYETLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Son dönemde gündemi oldukça meşgul eden Doğu Akdeniz meselesine de değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bölgedeki doğal ve hidrokarbon kaynakların aramasına, araştırılmasına ve varsa üretilmesine dönük çalışmalarda büyük ivme yakaladıklarını söyledi. Bölgede Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis Sismik Araştırma Gemileri’nin bir süredir çalışmalarını yürüttüğünü anımsatan Bakan Dönmez, “İki tane de sondaj gemisi ile filomuzu genişlettik. Artık iki sismik gemi ve iki sondaj gemisiyle oradaki faaliyetlerimizi yapıyoruz” dedi. Kıbrıs adasında Türk toplumunun hak ve menfaatlerinin yok sayılmasına müsaade etmeyeceklerini dile getiren Dönmez, “Biz Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığımızda uluslararası hukuktan kaynaklı arama ve üretim faaliyetlerimize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“AKKUYU’DA İLK ÜNİTEYİ 2023’TE İŞLETMEYE ALMAK İSTİYORUZ”

Akkuyu Nükleer Santrali’nin birinci ünitesinin temeliyle alakalı inşaat çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını açıklayan Dönmez, “Proje, iş planına ve programına uygun ilerliyor. Toplam 4 üniteden oluşan projenin ilk ünitesini Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023’te işletmeye almayı planlıyoruz” dedi. Yakın zamanda Nükleer Düzenleme Kurulu’nun ikinci reaktör inşaatı için gerekli izni verdiğini de duyuran Bakan Dönmez, her iki ünitenin çalışmalarının da hızlanarak devam edeceğini belirtti.

“JAPONYA’YLA İŞBİRLİĞİMİZ ARTACAK”

Japonya’yla Türkiye’nin ekonomik anlamda farklı alanları kapsayan ilişkiler olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “Bugün için nükleer güç santrali belki gündemde değil ama enerjinin diğer alanlarında da iş birliğinin arttırılması, ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda bir mutabakata da varmış durumdayız. Başta yine yenilenebilir enerji kaynakları olmak üzere yerli kaynakların değerlendirilmesi, temiz kömür teknolojileri, keza enerji depolama teknolojilerinde yeni bir iş birliğine gideceğiz. Japonya’yla enerjide iş birliğimizin başlığını genişletmiş olduk” ifadelerini kullandı.

“YURT DIŞINA 300 ÖĞRENCİ GÖNDERECEĞİZ”

Ülke olarak insan kaynağının kalitesini artırmak için kamuda çalışan personellerin yurt dışında uzmanlaşmasını istediklerini dile getiren Dönmez, “300’ü aşkın öğrenciyi mecburi hizmet karşılığında nükleer enerji, verimlilik, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı gibi alanlarda uzmanlaşmaları adına yurt dışına yüksek lisans yapmaya göndereceğiz. Yapacağımız sınavla bu adayları belirleyeceğiz” dedi. Yurt dışında lisansüstü eğitim alacak bu öğrencilerin döndüklerinde uzman yardımcısı olarak işe alınacaklarını aktaran Dönmez, “Geleceğin enerji yöneticileri bunların içerisinden çıkacak” değerlendirmesinde bulundu.

KAMU BİNALARINDA TASARRUF VE DAR GELİRLİ AİLELERE DESTEK

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle kamu binalarında enerji tasarrufu devrinin başlamasına yönelik de açıklamalarda bulunan Bakan Fatih Dönmez, “2023’e kadar kamu binalarında yüzde 15’lik enerji tasarrufu planlıyoruz. Yaptığımız potansiyel çalışmalara göre de yaklaşık yüzde 27’lik bir tasarruf potansiyelimiz var” dedi. Konuyla ilgili olarak vatandaşlara da seslenen Dönmez, “Lütfen halkımız da bulundukları, yaşadıkları binalarda, çalıştıkları binalarda enerji verimliliği anlamında dikkatli davransınlar” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yılın başında dar gelirli ailelere elektrik desteği sağlanmasıyla ilgili müjde verdiğini de anımsatarak “Bu yardım 2 ile 5 kişilik hanelerde ortalama 80-100 lira arasında değişiyor. Ağustos sonu itibariyle bu kapsamda vatandaşlarımıza ödediğimiz rakam 275 milyon lira. Bunu tabii Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız kanalıyla yürütüyoruz. Biz teknik destek veriyoruz. Desteğimizi önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz” dedi.

“MADEN İÇİN KESİLEN AĞAÇLAR YERİNE DİKİLİYOR”

Türkiye’deki madencilik faaliyetleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülke olarak ham madde ithalatını azaltmamız ve sanayide kullanmak için ihtiyaç duyduğumuz ham maddeyi yerli kaynaklardan tedarik etmek zorunda olduğumuzu dile getirerek “Maden, sanayinin ham madde girdisini üretiyor. Ancak madencilik, zaman tüketen ve yatırım tutarı yüksek bir sektör. Dolayısıyla biraz sabırlı olmalıyız” şeklinde konuştu. Ülke genelindeki madencilik faaliyetlerine de değinen Dönmez, “Maden varsa bulmaya çalışıyoruz. Ancak meskun mahallerde, şehirlerde ve doğal parklar, milli parklar, SİT alanları, turizm alanları gibi yerlerde arama ve üretim faaliyeti yapmıyoruz. Zaten yasa buna müsaade etmiyor” dedi. Korunan alanlar dışında kalan kısımların yatırım arazisine ya da ormanlık alana denk geldiğini ifade eden Bakan Fatih Dönmez, ormana denk gelen kısımlar için Orman Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinlerin alındığını ve kesilen ağaçların madencilik faaliyetleri bittikten sonra yerine tekrar dikildiğini açıkladı. Dönmez son olarak, “Bir Enerji Bir Nefes” projesi kapsamında her yeni doğal gaz ve elektrik abonesi adına o şehirde bir fidan diktiklerini vurgularken hedeflerinin 5 milyon fidan olduğunu söyledi.