“Depolama sistemleri konusundaki hamlelerimiz devam edecek”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; “Geleceğe dönük olarak pil depolama sistemlerini çok önemli görüyoruz. Bunun için de önümüzdeki dönemde hamlelerimiz olmaya devam edecek” dedi.

Sibel ACAR-ANKARA/ Bu yıl “Enerjini Fark et” ve “Enerjini Paylaş” sloganıyla gerçekleştirilen 11. EIF Uluslararası Enerji Kongresi Ankara’da başladı.

“Kısır döngüyü kırmamızın tek yolu yerli kaynaklarımız”

Kongrenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Türkiye’nin bugün geldiği noktanın yenilenebilir kaynak kullanımını hızla arttırmış, elektrikte yerli kaynakların kullanımında 4 sene öncesine göre yüzde 40’a varan bir artış sağladığı bir nokta olduğunu ifade etti. Bu başarıların bu kadar kısa bir zamanda elde edilmesinde 3 önemli kaynağın güneş, rüzgâr ve yerli kömür olduğuna dikkati çeken Dönmez;  “Bizim yerli kömür dâhil yerli kaynak ısrarımızın altında yatan sebep ise elektrik faturası ile küresel petrol ve kur hareketleri arasındaki bağı koparmaya çalışmaktır. Bugün küresel petrol fiyatları arttığı zaman 2 hafta içinde akaryakıt pompalarına, 3 ay ile 8 ay içerisinde doğalgaz fiyatlarına ve kademeli olarak da 8-9.ay gibi elektrik fiyatlarına sirayet ediyor. Bu döngüyü kırmamızın tek yolu yerli kaynaklarımız. Bu sene içerisinde Türkiye’de bu kaynaklar bazında bazı istatistikleri sizlerle paylaşmak isterim. Bu sene ilk defa Türkiye’de günlük elektrik üretimi Ağustos-Temmuz döneminde 1 TWh/gün seviyesini geçti.  Ağustos ayında yine saatlik elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların tüm üretimdeki oranları yüzde 50 seviyesini yakaladı ve bir miktar üzerine geçti. Yani Türkiye’de Haziran’da ilk defa test ettiğimiz saatlik yenilenebilir oranında yüzde 50 rakamını Ağustos ayında geçtik. Günlük yenilenebilir üretim oranlarında ise Haziran ayının ilk haftasında yüzde 45 ile çok yüksek bir orana eriştik. Rüzgârda yine bir rekor yılı oldu. Eylül ayının son haftasında rüzgâr üretiminin saatlik bazda yüzde 20’leri geçtiği saatleri gördük. Fakat bu ender dönemler maalesef tüm seneye yayılmıyor. Bugün elektrik şebekemiz de belirli aylarda çok yüksek kapasiteyle diğer aylarda ise daha düşük kapasitede çalışan yenilenebilir kaynaklardan etkileniyor. Bu etkileri azaltmak için de yerli kömürümüz var” dedi.

“Yerel yönetimler altyapı şirketlerine yardımcı olmalı”

Dönmez yerel yönetimlere çağrıda bulunduğu konuşmasında; “Yatırımlar altyapılar olmadan tüketiciye kesintisiz bir şekilde erişemez. Bu altyapıların zamanında ve kaliteden ödün vermeden düşük maliyetlerle bitmesi önemli. Bu yatırım maliyeti sadece boru hattı, tel, direk olsa tahmin edilebilir bir bütçesi var. Ama yerel yönetimlerin talepleri, maliyetleri arttırmaya devam ediyor. Yerel yönetimler altyapı şirketlerine yardımcı olmalı çünkü altyapı şirketleri yaşadıkları bölgelerdeki yaşam kalitesini en hızlı arttıran ve destek veren şirketler. Gerek doğalgaz gerek elektrikte, yerel idareler önce yatırımı isteyip sonra da kazı izinleri için neredeyse yatırım bedellerinin yüzde 50’sine varan bedeller çıkarmaktadır. Bunun koordinasyon ve eşgüdümle ve kazan-kazan bakışıyla çözülebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Bakan Dönmez gelecek ile ilgili olarak depolama sistemlerinin önemine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Geleceğe dönük olarak ise pil depolama sistemlerini çok önemli görüyoruz. Burada bir yatay bütünleşme ile hem elektrikli arabaların Türkiye’de üretilmesini hem de bu pil sistemlerinden yenilenebilir kaynakların, bireysel tüketicilerin ve elektrik şebekemizin faydalanmasını planlıyoruz. Bunun için de önümüzdeki dönemde hamlelerimiz olmaya devam edecek. Gelecek ve özellikle de enerjini geleceğinde ülkemiz çok daha güçlü şekilde söz sahibi olacak. Teknoloji temelli, insan ve çevreye duyarlı; milli ve yerli politikalarımız ile tüm hedeflerimize ulaşacağız.”

“Enerji sektörümüzün vites düşürmesi söz konusu olamaz”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı konuşmada; “Ekonomik dalgalanmaların yaşandığı bugünlerde enerji sektörümüzün vites düşürmesi söz konusu olamaz” dedi.

Başkan Yılmaz; Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasasının 1 Eylül itibariyle faaliyete başlamasının üzerinden daha henüz iki ay geçmesine rağmen kayda değer gelişmelerin gözlemlenmesinin dikkat çekici olduğunu söyleyerek; “ Dönüp baktığımızda; 2 ay içinde yapılan piyasa işlemlerine ilişkin veriler ve aldığımız geri bildirimler, doğal gaz piyasasının geleceği için hayli umut verici. Ekim ayı sonu itibariyle 43 şirket, piyasada ticaret yapmak üzere EPİAŞ’a kayıt yaptırmıştır. Bu dönemde dolar kurunda yaşanan düşüşün de piyasada yapılan ticarete olumlu etkisi olduğunu görmekteyiz” diye konuştu.

“Dünya’da güven ve istikrar için enerji itici bir güç olabilmelidir”

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ise; enerjinin misyonuna yönelik gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Enerjiye olan talep giderek artmaktadır. Hızla artan tüketime yanıt olarak da yenilenebilir enerji yükselmektedir. Ülkeler enerji kaynakları bakımından talep tarafı kadar çeşitlilik içinde değildir. Dünya’da bugün altı ülkenin toplam petrolün yarısı, üç ülkenin ise dünya gazının yarısının ürettiği bir kaynak dağılımı söz konusudur. Bu genel görüm ülkelerarası işbirliği ihtiyacının önemini göstermektedir. Dünyada güven ve istikrar için enerji itici bir güç olabilmelidir.

Enerji kaynakları yönünden zengin coğrafyaya yakınlığı ile bölgede önemli bir aktör olan ülkemiz jeopolitik konumunun farkında olarak hem halkına hem de içerisinde yer aldığı bölgeye ve dünyaya karşı bir sorumluluk bilinci ile hareket etmektedir. Zira Türkiye sadece köprü değil aynı zamanda bölgesinde istikrarlı ve güvenli bir enerji aktörüdür.”