elektrik

Covid-19’un elektrik pazarına etkileri ele alındı

EÜD, ELDER ve McKinsey Türkiye iş birliğinde bugün “Covid-19’un Türkiye ve Global Elektrik Pazarına Etkileri ve “Yeni Normal” için İlk Öngörüler” konulu dijital ortamda bir toplantı düzenlendi.

EÜD, (Elektrik Üreticileri Derneği) ELDER (Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği) ve McKinsey Türkiye iş birliğinde bugün “Covid-19’un Türkiye ve Global Elektrik Pazarına Etkileri ve “Yeni Normal” için İlk Öngörüler” konulu bir toplantı düzenlendi.

Dijital ortamda gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmalarında ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen ve EÜD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık yer aldı.

“ELEKTRİK TALEBİ YÜZDE 14 ORANINDA DÜŞTÜ”

ELDER Yönetim Kurulun Başkanı Serhat Çeçen, “31 Aralık 2019 tarihinde Çinli yetkililerin ilk Covid 19 vakasını raporlamalarıyla birlikte virüs tüm dünyayı etkileyen bir hale geldi. Ülkemiz sınırları içinde ilk vaka 11 Mart tarihinde açıklandı. Böylece süreç hepimizin gündelik hayatını, yaşam tarzını ve iş yapış şekillerini etkiledi. Ekonomik anlamda da derin etkilerin yaşandığı bir dönemden geçmekteyiz. Salgının toplumsal ve ekonomik etkileri kaçınılmaz olarak üretim, iletim, dağıtım, ticaret ve perakendeden oluşan elektrik değer zincirinin tamamını etkiledi. Nisan ayı elektrik talebi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında düştü. Nisan ayı piyasa takas fiyatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında azaldı. Elektrik fiyatları ve yatırımlardaki düşüşler döviz kurundaki dalgalanmalarla sektör oyuncularının finansal sürdürülebilirliklerini etkili. Normalleşme olarak tanımladığımız Covid 19 öncesi dünyaya dönüş farklı senaryolara göre 2021 yılının sonuna kadar uzayacak. Bu senaryoların yanında gerek sağlık, gerekse ekonomik alanda iki farklı faktör belirleyici oldu. Bunlar kamu sağlığı önlemleri ve ekonomik politikalar önlemleridir. Yine bilinmeyenler olarak adlandırabileceğimiz paradigma değişiklikleri de geleceğimizi şekillendirecekti” dedi.

“ELEKTRİK TEDARİKİ HERHANGİ BİR SORUN YAŞANMADAN DEVAM EDİYOR”

EÜD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Aşık toplantıda söyle konuştu: “Hep birlikte zor günlerden geçiyoruz. Dünyada ve ülkemizde tüm iş hayatı kötü etkilendi. Buna enerji sektörü de dahil. Gerek üretim gerek dağıtım ve perakende sektörleri de bir taraftan çalışanların özverileri, diğer taraftan şirketlerin iş modellerini hızlı değiştirerek ortama uyum sağlayabilmeleri sayesinde elektrik tedariki herhangi bir sorun yaşanmadan devam ediyor. Devletimiz de bu konuda hızlı düzenlemeler yaptı. Yani sistem hayatta kaldı. Burada sistem kelimesi diyorum. Çünkü üretici, iletim tarafı, dağıtıcı, perakendeci, tüketici ve finans kuruluşları tüm paydaşlar birbirleriyle ilişkili. Herhangi birinde oluşan sorun zincirleme olarak diğer paydaşları da etkiliyor. Diğer taraftan dünyadaki diğer gelişmelere baktığımızda hükümetler ve merkez bankaları aracılığıyla pazarlara nakit pompalandığı görüyoruz. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak dünyada bir nakit bolluğu oluşacak. Bu paraların bir kısmı da farklı ülkelere kayacak. Bu noktada elimize bir şans geçeceğini düşünüyorum.”

Ortak, McKinsey Türkiye ve Enerji Sektörü Lideri Eren Çetinkaya ise bütün sektörlerin tetikte olduğunu ve sektörler içerisinde farklılıklar olduğunu söyleyerek, elektrik sektörü diğer sektörlere göre daha homojen olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE’DE ELEKTRİK FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ DİĞER ÜLKELERE GÖRE DAHA AZ”

McKinsey Türkiye Enerji Sektörü Odaklı Danışmanı Bahadır Güler, “Elektrik talebinde hala belirsizlik sürüyor. Belirsizlik taleple birlikte üretim tarafında da geliyor. 2020 ve 2021’de de yıl bazında elektrik talebinde düşüş ve elektrik toptan satış fiyatlarını da düşüşler bekleniyor. Gaz fiyatına baktığımızda ise gaz fiyatının seviyeleri gaz santrallerinin ne seviyede olduğunu belirliyor. Türkiye’de de talepte ve piyasa takas fiyatlarında bir düşüş görüyoruz. Diğer ülkelere baktığımızda talep düşüşü Türkiye’dekine

çok yakın. Elektrik fiyatlarını Türkiye için dolara endeksledik. Türkiye’de elektrik fiyatlarındaki düşüş diğer ülkelere göre daha az. Bu önemli bir nokta. Türkiye’deki reel fiyatların düşüşünün talep düşüşüne daha paralel gittiği Avrupa ülkelerindeki fiyat düşüşünün ise çok daha fazla oldu gözleniyor. Bunun sektöre etkileri de farklı olacaktır” diye konuştu.