ÇEDAŞ’ın yüksek gerilim laboratuvarı hizmete girdi

Elektrik dağıtım sektörünün yetişmiş eleman ihtiyacına çözüm üretebilmek adına başlatılan ‘Enerjinin Yıldızları Projesi’ çerçevesinde ÇEDAŞ’ın Sivas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurduğu ‘Yüksek Gerilim Laboratuvarı’nın resmi açılışı, törenle gerçekleştirildi.

İlk adım 27 Haziran’da atıldı

Elektrik dağıtım sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek üzere MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ arasında 27 Haziran 2018’de yapılan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’ne imza atılmasının ardından İstanbul, Antalya ve Sivas’ta projeye uygun üç okul belirlendi. Bu çerçevede Sivas’ta da Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde önce sektörün ihtiyaç duyduğu ‘Yüksek Gerilim Dalı’ bölümü açıldı. Ardından da öğrencilerin uygulamalı eğitimi için ‘Yüksek Gerilim Laboratuvarı’ kurulması için hızla çalışma başlatıldı.

Avrupa Birliği standartlarına sahip laboratuvar 2018-2019 eğitim öğretim yılına yetiştirilirken, söz konusu okulda toplam 16 öğrenci Yüksek Gerilim Dalı’nı tercih etti.  Elektrik dağıtım sektörüne ‘yıldızlar’ yetiştirecek Yüksek Gerilim Dalı’nda öğrencilere uygulamalı eğitim vermeye başlayan Yüksek Gerilim Laboratuvarı’nın resmi açılışı da 11 Aralık Salı günü gerçekleştirildi.

“Özel sektör ve meslek lisesi iş birlikleri çok önemli”

Sivas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan törende Sivas Valisi Salih Ayhan,   MEB Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Ertuğrul Geçgil, MEB Kalite Geliştirme Daire Başkanı İsmail Güler, MEB Bilgi İşlem Daire Başkanı Hamdi İçer, ÇEDAŞ Genel Müdürü Niyazi Kıvılcım ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci hazır bulundu.

Törende konuşan Sivas Valisi Salih Ayhan, özel sektör ve meslek lisesi işbirliklerini önemli bulduğunu, ÇEDAŞ’a mesleki eğitime verdiği katkılardan dolayı teşekkür ettiğini söyledi. Valilik olarak gerekli her konuda destek olacaklarını belirten Ayhan, “Yeni dönemde Sivas çok önemli bir eğitim merkezi olacak. ÇEDAŞ gibi büyük firmaların bu yöndeki desteklerini Valilik olarak çok önemsiyoruz” dedi.

“İstihdam ve eğitim ilişkisi desteklenmeli”

MEB Kalite Geliştirme Daire Başkanı İsmail Güler de, “Sosyal sorumluluk kapsamında özellikle istihdam ve eğitim ilişkisinin desteklenmesinden ötürü emek veren kurum, kuruluş, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederim” diye konuştu.

“Öğrencilerimizi yalnız bırakmayacağız”

Yüksek Gerilim Dalı’nı tercih eden öğrencilerin, elektrik üretilmesinden, iletim ve dağıtımına kadar tüm kademeleri laboratuvarda uygulamalı olarak görme fırsatına sahip olacağını dile getiren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Niyaz Kıvılcım da, “Biz, bu özel bölümde, özel eğitim alan öğrencilerimizi yalnız bırakmamaya kararlıyız. Bir yandan ÇEDAŞ’ta bu işin ehli olan arkadaşlarımız mentorluk yaparak öğrencilerimiz ile deneyimlerini paylaşırken, diğer yandan da başarılı öğrencilere burs vererek destek oluyoruz. Yine bu dalda eğitim alan öğrencilerimize staj imkânı da sunarken iş hayatına ilk adımı atmaları konusunda da yanlarında yer alıyoruz. Bizlerin mesleki tecrübesi ile değerli öğretmenlerimizin bilgi ve birikimlerini aynı potada eriten Enerjinin Yıldızları projemizin Türk eğitim sistemine, öğrencilerimize, sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Öğrencilere staj imkânı ve burs

Enerjinin Yıldızları Projesi çerçevesinde Yüksek Gerilim Dalı’nda öğrenim gören öğrenciler, ÇEDAŞ’ta staj yapma imkânına da sahip olacak. Proje kapsamında başarılı öğrencilere iki yıl boyunca aylık 500 TL burs da verilirken,  burs aldıkları süre kadar da istihdam garantisi sunulacak. Eğitim süresince ÇEDAŞ’ın yöneticileri, kuruma özel derslerde bilgi birikimi ve deneyimlerini öğrencilere aktaracak ve mentorluk yapacak.

Kapanan yüksek gerilim dalı AB standartlarında dönüyor

Proje ile malzeme fiyatlarının yüksek olması ve sektörden yeterli destek almadığı için meslek liselerinin elektrik bölümünde kapatılan ‘Yüksek Gerilim Dalı’ da yeniden eğitim sistemine kazandırılmış oldu. Yüksek Gerilim Dalı’nı tercih eden öğrencilere, laboratuvarlarda elektriğin üretilmesinden, iletim ve dağıtımına kadar tüm kademeleri uygulamalı olarak öğretilecek. Söz konusu proje sektörün yetişmiş eleman ihtiyacına çözüm üretirken, mezun olan çocuklar da tehlikeli meslekler sınıfında yer alan bu alanda uygulamalı eğitim aldıkları için daha yüksek ücretle ve güvenli olarak sektöre ilk adımlarını atacaklar.

Türkiye Mükemmellik Ödülü ÇEDAŞ’ın oldu