BORON ürün yelpazesine yenileri eklendi

Milli madenimiz bordan üretilen BORON’un güçlendirilmiş formüllü iki yeni toz çeşidi ve sıvı temizlik ürünü piyasaya çıktı.

Eti Maden’in doğal mineralli temizlik ürün markası BORON, ürün yelpazesini genişletti. Milli madenimiz bordan üretilen BORON, güçlendirilmiş formülüyle iki yeni toz çeşidi ve sıvı temizlik ürünüyle duyuruldu. Yeni ürünler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer’in katılımıyla İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Bakan Fatih Dönmez, BORON’un yeni ürünlerinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Farklı platformlarda Boron’un ar-ge çalışmalarının devam ettiğini ve önümüzdeki dönem yeni ürünlerle piyasada olacağını ilan etmiştik. Kamuoyundan da ürünlerin farklı kullanımlar için geliştirilmesi yönünde sürekli geri bildirimler aldık. Ve bugünden itibaren renkli ve beyazlar için sıvı ve toz olmak üzere dört farklı Boron raflardaki yerini almaya başlayacak. Türkiye’de temizlik ürünleri pazarı bugün yaklaşık 10 milyar liralık bir hacme sahip.”

Sektörde rekabetin yüksek olduğuna, kapasite fazlasıyla üretim yapılabildiğine, modern tesislerin bulunduğuna ve her geçen gün daha da gelişme kaydedildiğine dikkat çeken Bakan Dönmez, üretimin büyük bir kısmının çamaşır ve bulaşık deterjanları için ayrıldığını dile getirerek “Ham maddenin önemli bir kısmı da yurt dışından ithal ediliyor. Boron böylesine yüksek nitelikli bir pazarda 10 aylık kısa bir süre zarfında yüzde 8’lik bir pazar payına sahip oldu. Toplam 30 bin ton satış rakamına ulaştık. Yıl sonunda inşallah 35 bin tona ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

YERLİ VE MİLLİ ÜRÜN

Boron’un yerli ve milli bir ürün olduğunun altını çizen Bakan Dönmez, içeriğinde petrol türevi ya da fosfat gibi insan sağlığına, doğaya ve çevreye zararlı hiçbir katkı maddesi olmadığını söyledi. “Bugün pek çok temizlik ürününde kullanılan optik beyazlatıcılar, ağartıcılar, ya da güzel kokması için eklenen sentetik esaslı koku özlerinin cilt ve deri hastalıkları ile solunum yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere pek çok hastalığı tetiklediği bilimsel bir gerçek. Ayrıca biyolojik olarak çözülme özelliğine sahip olmayan ürünler kullanım sonrası kanalizasyona, toprağa ve su kaynaklarımıza karışıyor. Zararlı etkileri, kalıntıları doğada ve canlı yaşamı üzerinde yıllar boyunca görülüyor” diyen Dönmez, Boron’un doğal minerallerden oluşan bileşimiyle geleneksel deterjanlardan ayrıştığını da aktardı. Bakan Dönmez ayrıca Boron’un içeriğinin yüzde 50’den fazlasının doğal mineral ve borakstan oluşmasından dolayı kullanım sonrası ortaya çıkan atık suyun çevreye zarar vermediğini de sözlerine ekledi.

“20 BİN NOKTADA OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

BORON’un sektörde doğal mineralli temizlik ürünlerinin yaygınlaşmasına olduğunu ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada öncü bir rol de üstlenmiş oldu aslında. Arkadaşlarımız kimi zaman içeriğinde bor kullanılmış bazı ürünler gösteriyorlar bize. Tabi sektörün teşvik edilmesi, buradaki boşluğun doldurulması adına güzel bir gelişme ama taklitlerimizden de sakının diyoruz. Yeni ürünlerle birlikte BORON’un piyasadaki pazar payını daha da artırmak için geniş bir dağıtım ağı kurduk. Türkiye’de tüm büyük zincir mağazalarda yani yaklaşık 20.000 noktada olma hedefimiz var. Bunun büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Bütün hazırlıklarımızı bu hedefe göre yapıyoruz. Birçok yerde vatandaşlarımızdan haklı serzenişler alıyoruz. Marketlerde bulamıyoruz ya da gidiyoruz hemen tükeniyor şeklinde. BORON’un hem üretiminin artırılması hem de yaygınlaşması için arkadaşlarımız büyük emek sarf ediyor.”

ABD, İSVİÇRE, TUNUS VE KOSOVA’YA İLK İHRACAT

Eskişehir Kırka’daki fabrikanın artan talebe yetişmek için kapasitesini yüzde 20-25 oranında artırarak yıllık 30 – 35 bin ton arası üretim yaptığını anlatan Bakan Fatih Dönmez, Boron’un ihracatının yaygınlaşması için de çalışmaların devam ettiğini aktardı. Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Tunus ve Kosova’ya ilk ihracatı gerçekleştirdiklerini söyleyen Dönmez, “Amacımız yurt dışında daha fazla ülkeye erişerek buradaki pazar payımızı da mümkün olduğunca artırmak. Boron’un ar-ge süreçleri devam ediyor. Bulaşık makineleri ve elde yıkama için doğal mineralli bulaşık temizlik ürünü geliştirmek için çalışmalar sürüyor. Öte yandan gerek mevcut ürünlerin performanslarının artırılması gerekse de yeni ürün geliştirilmesi için ekiplerimiz sürekli mesaide. Bu gayretler sonucu yeni ürünlerimizin leke çıkarma gücü yüzde 30 oranında artırıldı” diye konuştu.

KATMA DEĞERLİ YENİ ÜRÜNLER

Yaklaşık iki hafta önce Balıkesir Bandırma’daki bor karbür tesisinin temelini attıklarını anımsatan Bakan Dönmez, “Dünyada toplam bor karbür üretimi yaklaşık 12 ila 15 bin ton arasında. Balıkesir’deki tesisimiz yıllık bin ton üretim yapacak. Yani dünyadaki toplam üretimin yüzde 8’lik dilimi artık Türkiye’de üretilecek. Savunma sanayimizin yerlilik oranının artırılması için önemli bir girdi sağlayacak. Öte yandan Ferrobor ve Bor Nitrürün ülkemizde üretilmesi amacıyla ihale hazırlık çalışmalarına başladık. Orada da en kısa sürede aksiyon alarak borda katma değerli uç ürünlerin ülkemizde üretilmesi adına önemli bir adım daha atmak istiyoruz.  Önümüzdeki on yıl içinde büyüme gerçekleşeceği öngörülen inşaat, biyoyakıt, ilaç ve medikal, seramik, yenilenebilir enerji yatırımları, elektrik-elektronik eşya üretimi, havacılık ve uzay sanayi bor tüketimini doğrudan etkileyen alanlar olacak” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZIN BOR’U İLE HALKIMIZIN MENFAATİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Eti Maden Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Keleşer ise toplantıda yaptığı konuşmada Boron ile birlikte Türkiye temizlik tarihinde yeni bir sayfa açıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Bizim Boron’umuz kimyasal içermez bizim Boron’umuz farklı bir kulvardadır. Diğer temizlik ürünlerinden farklı bir konumdadır. Bize soruluyor niçin köpürmüyor, parlak beyazlık vermiyor. Bizim ürünümüz köpürmez kokmaz. Bizim ürünümüz de temizlik var. Biz Türkiye’de çamaşırda bir alternatifiz. Alerjisi olanlar bizim ürünümüzü kullanmadığında alerji olmaz. Bizi diğer ürünlerle karşılaştırılamayız.”

Türkiye’de çamaşırda temizliğin tarihinin ‘Boron’dan önce Boron’dan sonra’ diye yazılacağını kaydeden Keleşer, “Herkes Boron’a göre kendini konumlandıracak. Bu kadar da iddialıyız. Sektörde bizden sonra kokusuz deterjanların çıktığını görüyoruz, indirimlerin olduğunu görüyoruz. Biz devlet kurumu olarak hem fiyat hem sağlık konusunda halkımızın menfaatini koruyarak piyasa var olacağız. Boron’umuz bordan üretiliyor, bor halkımızın, 32 tesisimiz var onlar da halkımızın. Boron da halkımızın onu Türk halkına emanet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“DOĞAYLA DOST, İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMİYOR”

BORON’un içeriği sebebiyle doğa dostu olduğunu, ayrıca petrol türevlerinin yanı sıra parfüm ve fosfat gibi zararlı kimyasallar içermediğini belirten Serkan Keleşer, “Bor madeninin leke çıkarma işlemini kolaylaştırma, enzimleri stabilize etme, suyu yumuşatma gibi özellikleri kullanılarak geliştirilen doğal mineralli temizlik ürünü, insan sağlığına da zarar vermiyor. Otomatik çamaşır makineleri için üretilen BORON, içerdiği bor mineralleri sayesinde antibakteriyel ve antifungal etki sağlıyor. Kireç çözücü etkiye sahip olan ürünün, çamaşırı yumuşatma özelliği bulunuyor. Ön yıkamaya gerek bırakmayan ürün, renkleri soldurmuyor. BORON’un içinde; boraks, bitkisel sabun, soda, oksijen bazlı ağartıcı, zararlı kimyasal içermeyen diğer hammaddeler bulunuyor” dedi.

10 AYDA 30 BİN TONU AŞKIN SATIŞ

Doğal Temizlik (Beyazlar) ve Doğal Renkler (Renkliler) olmak üzere iki şekilde piyasaya sürülen Boron Doğal Mineralli Sıvı Temizlik Ürünü, 1690 ml’lik paketlerle vatandaşların hizmetine sunuldu. Ürün 27,50 TL tüketici fiyatıyla raflarda yerini aldı.

Yıl başında piyasaya sunulan BORON toz temizlik ürünü, 10 ayda 100 milyon TL’nin üzerinde ciroya ulaştı ve 30 bin tonun üzerinde satıldı. Toz temizlik ürününün, 2019 yılı sonuna kadar 130 milyon TL’nin üzerinde ciroya ve 35 bin tonun üzerinde bir satış rakamına ulaşması hedefleniyor. 2018 yılında bor içerikli temizlik ürünleri 7844 ton satıldı. 10 aylık sürede ürünün pazar payı yaklaşık yüzde 9 olarak gerçekleşirken, ulaştığı satış rakamıyla da yüzde 450 oranında artış yakaladı. BORON’a ilgi gösteren ilk 10 il; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kocaeli, Bursa, Adana, Konya, Samsun ve Gaziantep olarak sıralanıyor.