ARGESİS, EÜAŞ bünyesinde kuruldu

EÜAŞ tarafından oluşturulan ARGESİS’te 15 yeni projenin değerlendirilme süreci tamamlandı.

Ar-Ge çalışmalarının sistem dâhilinde yürütülebilmesi için Ar-Ge Yönetim Sistemi (ARGESİS) kuruldu. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından kurum ihtiyaçları doğrultusunda ilk defa belirlenen Stratejik Ar-Ge Konuları kapsamında, ARGESİS web ara yüzü üzerinden gerek Kurum içinden gerekse Kurum dışından yapılan proje başvurularının değerlendirilmesi süreci tamamlandı.

Yapılan 15 adet başvurunun değerlendirme çalışmaları 15-16 Haziran 2020 tarihlerinde 2 gün süren çalışmalar kapsamında Genel Müdür Dr. İzzet Alagöz Başkanlığında oluşturulan “Akademik ve Ar-Ge Proje Değerlendirme Kurulu” tarafından yapıldı.

Toplantıda EÜAŞ’a proje başvurusunda bulunan Kurum çalışanı ve Şirketlerin proje ve önerileri hakkında sunumları dinlenerek proje önerilerinin detaylı incelemesi karşılıklı olarak etkileşimli bir şekilde yapılarak sağlayacağı katkılar masaya yatırıldı.

PROJE SUNUMLARI YAPILDI

Toplantıda ARGESİS’ e yapılan proje başvuruları ile ilgili proje başvuru sahipleri tarafından;

IGDEAS A.Ş. firmasından Prof. Dr. İskender Gökalp “Elektrik Üretimi İçin Temiz Kömür Teknolojilerinin Geliştirilmesi”

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden Dr. Caner Yürüdü “Hibrit Proseslerle Karbon Yakalama Teknolojilerinin İncelenmesi”

EPRA Elektrik Enerjiden Dr. Osman Bülent Tör “Aynı Havza Üzerinde Kaskad Yapıdaki Hidroelektrik Santrallerinin Kısa/Orta/Uzun Vade Üretim ve Döner (spinning) Rezerv Optimizasyonuna Yönelik Yerli Karar Destek Algoritmaları ve Yazılımı Geliştirilmesi”

ICS Defence firmasından Fevzi Acar “Hidroelektrik Santrallerde Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği”isimli proje başvurusuyla Kübra ERDEM’ in, “Kritik Altyapılardaki Endüstriyel Kontrol Sistemlerinde Meydana Gelen Siber Saldırıları Tespit Edecek Makine Öğrenmeli ve Yapay Zeka Temelli Siber Saldırı Tespit ve Uyarı Yazılımının Geliştirilmesi”

Europower Enerji Anonim Şirketinden Ramin Malek “Hidroelektrik Santrallerde Otomasyon Sistemi Donanımı ve Yazılımı Geliştirme”

BAB Mühendislik firmasından Tutku Dalmaz “Yerli SCADA Yazılımı”

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Yağız Metin “Mıknatısla Fuel-Oil/Motorinli Termik Santrallerde Verimlilik Artırımı”

Hidrolik Santrallar Daire Başkanlığından Kemal Kafalı “Aslantaş Hidroelektrik Santral Türbinin CFD Metodu ile Akış Analizlerinin Yapılması”

İnşaat ve Kamulaştırma Daire Başkanlığından Mehmet Bozabalı “YG Enerji İzleme ve Otomasyon Sistemi”

Termik Santraller Daire Başkanlığından Ziya Erdemir “EÜAŞ Otomasyon Sistemi, Vibrasyon İzleme Sistemi (EOSVİS)” ve “EÜAŞ Otomasyon Sistemi, Simulatör (EOSSİM)”

Afşin-Elbistan B Termik Santralinden Fatih Demir “Kesici Kontrol Rölesi Uyarlaması”

İstanbul Doğalgaz Kombine Çevrim B Santralinden Fatih Albayrak “İthal Kauçuk Ürünlerin İmalatı”

Elektrik Piyasası Hizmetleri Daire Başkanlığından Umur Küçükyarar “Doğalgaz Kombine Çevrim Santrallarının Operasyonel Verimliliğinin Batarya Enerji Depolama Sistemleri ile Artırılması” konularında sunumlar yapıldı.

Toplantıda önümüzdeki süreçte kabul edilecek projelerin Kurum ihtiyaçlarını ve sorunlarını gidermeye yönelik çalışmalar olması ve kurum kaynaklarının daha etkin kullanılmasına imkân sağlayacağından bu kapsamdaki çalışmaların artarak devam etmesinin çok önemli olduğuna da vurgu yapıldı.