“5 termik santral tamamen, 1’i ise kısmen kapatıldı”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bakan Kurum, Çevre Kanunu’nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Sibel ACAR-ANKARA/ Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ortak basın toplantısı düzenledi.

7 SANTRAL ÜRETİME DEVAM EDECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, Çevre Kanunu’nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Bakan Kurum, incelenen 7 termik santralden 4’üne geçici faaliyet belgesi verildiğini, 3 santralin ise gerekli çevre izinlerini aldığını bildirdi.

Bakan Kurum’un açıklamasından satır başları;

“Bugün burada, 13 termik santralimiz ile ilgili gelinen son durumu sizlerle ve aziz milletimizle paylaşmak için bir aradayız.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak; doğamızı ve özellikle vatandaşlarımızın sağlığını korumak, çocuklarımıza daha sağlıklı bir ülke bırakmak gibi bir vazifemiz var.

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 11. ve 15. maddeleri gereği; 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verilmiştir. Diğer 7 santralden 4’üne geçici faaliyet belgesi verilmiş, 3 santral ise gerekli çevre izinlerini almışlardır.

Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır.

Burada termik santralleri; baca gazı arıtma, sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin olmaması veya atıl durumda bulunması, atık sahasına ilişkin Bakanlığımıza sunulan raporun yetersiz olması gibi nedenlerle kapatma kararını aldık.

Kısmi kapatma kararı verdiğimiz Soma Termik Santrali’nde ise 2 ünitede kapatma işlemini gerçekleştirdik. Diğer 4 ünite ise faaliyetlerine geçici olarak devam edecektir.

Burada tabii Soma’nın özel durumunu kamuoyuyla paylaşmak isterim. Soma’mızda 12 bin konut, okullar, kamu kurum ve kuruluşları ısınma ihtiyaçlarını buradaki santralden karşılıyorlar.

Soma’da termik santralden karşılanan bölgesel ısınma sistemleri yerine; vatandaşlarımızın kendi imkânlarıyla bireysel ısınma yöntemiyle ihtiyaçlarını karşılamaları halinde yaşanacak hava kirliliğinin çok daha ciddi boyutlara ulaşacağı teknik olarak değerlendirilmiştir.

Bu nedenle Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edeceğiz.

Bu süre zarfında 4 ünitenin yakıt kalitesinde yapılacak iyileştirmelerle mevzuatımızda belirtilen sınır değerlerin sağlanmasına yönelik çalışmalar da yapılacak ve biz de bu çalışmaları yakından takip edeceğiz.”

“ÇEVRE VE İNSANIMIZ İÇİN İNİSİYATİF ALMAKTAN ÇEKİNMEYECEĞİZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise, sürecin en başından beri takipçisi olduklarını ifade etti.

Karar ile ilgili değerlendirmede bulunan Dönmez; “Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavat. Bunu karşılayacak kadar rezerv kapasitemiz mevcut. Kısacası arz güvenliğinde her hangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Devlet olarak çevre uyumu konusunda tesislerin gecikmelerine şahit olursak inisiyatif almaktan çekinmeyeceğiz. 100 milyon dolarlık çevreye uyum yükümlülüğü söz konusu. Sadece baca gazı değil onarım izleme üniteleri yapılması, kül atıklarının depolanması gibi birçok husus var. Kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacağız” dedi.