2. Yerli Kömür Çalıştayında sektör temsilcileri buluştu

2’inci  Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayında konuşan sektör temsilcileri yerli kömür yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundular. 
 
“YERLİ KAYNAKLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRMEMİZ LAZIM”
IC Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, “55 milyar dolarlık bir enerji ithalatı faturamız var. Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı çeşitlendirerek, bu alandaki faturamızı azaltmamız lazım.Finansal sürdürülebilirlikte çok önemli bizler açısından. Finansal ve şeffaf sürdürülebilirlik en önemli unsurlardan birisi. Devlet tarafında yönetilen santraleleri devraldığımızda, içinde büyük bir bilgi birikimi vardı.Yıllar içerisinde algıyı yönetememenin yanında ilgi ve alakayı bulamayan bir sektörden bahsediyoruz. Bizler şeffaflık ve sürdürülebilirlik ortamı göremezsek, hikayeler buharlaşır” dedi
“TÜRKİYE’NİN ENERJİ TALEBİ ARTACAK”
Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen,”Hayatımın son 20 yılı madencilikle geçti. Türkiye’deki algının düzelebilmesi için bir konsensüs yaratmak gerekir. Türkiye kişi başına enerji tüketimi açısından yolun yarısında olan bir ülke. Bu artacaktır. Bu artış GSYİH’dan fazla olacaktır. Türkiye büyüyecek, büyüdüğü sürece de enerji talebi artacak. Türkiye enerji güvenliğine bugünden daha fazla yatırım yapmak zorunda olacak. Türkiye’nin cari açığı aşağı yukarı enerji ithalatına eşit. Yerli ve yenilenebilir kaynaklar önemli bir tercihtir. Enerji talebi daha fazla büyümek zorunda. Enerji verimliliğine yatırım yapıp, yerli kaynaklara önem vereceğiz.Tüm Türkiye’nin anlaşılabilir bir dilde bu paydaya getirilmesi gerekir. Madencilik faaliyetini doğru yapamazsanız, ona bağlı olan işleri de doğru yapabilme imkanınız yok. Kurumsal yönetim ilkelerini bu sektörde öne çıkarmamız lazım.Kurumsal iletişim yapıları, modern tekniklerle bunu ileri yöne götürecektir. Mevcut yapıları aynı, tutarak, yeni bir kurumsal kimlik anlayışı inşa etmek kolay değildir.Para kazanılan bir değer ortada yoksa, orada ne çevreye, ne itibara herhangi bir yatırım olmaz” diye konuştu.
“HİÇBİR ENERJİ KAYNAĞINI GÖZARDI ETME LÜKSÜMÜZ YOK”
Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu,  “İtibar ve algı yönetimi yapılmadığı sürece, bu alanda yol kat etmek oldukça zor. Bugün dünyada 1.3 milyar insan elektrikle tanışmamış. Gelecekte 10 milyar  insanın yüzde 70’i şehirlerde yaşayacak. Bu resim bize net mesajlar veriyor. Dünya nasıl gelişirse gelişsin, enerji talebi artmaya devam edecek. Hiçbir enerji kaynağını gözardı etme lüksümüz yok. Bizde elimizdeki kaynakları değerlendireceğiz. Bu tarz toplantıların yapılması gerekiyor. Bu tarz toplantıları tüm paydaşları toplayacak şekilde yapmamız gerekiyor” dedi.
 
“ASGARİ STANDARTLARLA YETİNMEYECEĞİZ”
Koç Grubunun madencilik alanındaki faaliyetlerine de değinen Eyüboğlu şunları kaydetti:  “Demir Export işi başarılı gidiyor. Sivas Kangal’da yıllık 7 buçuk milyon kömür çıkarıyoruz. Yüksek miktarda üretim yapıyoruz. Yeni üretim teknolojileriyle, çevreye verdiğimiz zararı en aza indireceğiz. Çalışanların mutluluğunu sağlayacak azami önlemleri alacağız. Asgari standartlarla yetinmeyeceğiz. Mevzuatın gerektirdiğinin de ötesinde bunları yapmamız gerekiyor. Soma’daki madenimize 500 milyon TL yatırım yaptık. İş güvenliği standardı açısından üst seviyede üretim yapıyoruz. Güvenlik açısından da örnek bir tesis. İş sadece kömürün üretiminde değil, kullanımında da önemli bir noktaya gidiyor. Filtreleme ve bacalama sistemleri oldukça gelişti. Bizler de özel sektör olarak buralara yatırım yapıp, daha çevreci imkanlar yaratabileceğimizi düşünüyoruz.”
“İŞ GÜVENLİĞİ İÇİN TÜBİTAK DESTEKLİ PROJELERİMİZ VAR”
İmbat Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Arif Kurtel, ” Soma Havzasında 45 yıldır çalışıyorum. 2004 yılından beri devlete hizmet veriyoruz. Geldiğimiz nokta ciddi sayılabilecek bir nokta oldu. Önümüzdeki yıllarda kapasitemizi 25 milyon tona ulaşacak şekilde yatırım planlarımızı yaptık. İş güvenliği için TÜBİTAK destekli projelerimiz var. Türkiye’de sermaye kömür madenciliğine geç girdi” dedi.
“KNOW HOW GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Fina Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin, “Kömür konusu son yıllarda bu sahiplenme olmasaydı, bu boyutta gündeme gelemezdi. Gelecek sene sahamızdan kömür çıkartmaya başlayacağız. Türkiye’nin tam mekanize bir maden ocağını hayata geçirmek için çalışıyoruz. 4 milyon ton kömürü bin kişiyle üretmeyi planlıyoruz. Ülkemize de tam mekanize bir madencilik noktasında bir know how getirmeyi hedefliyoruz. Maliyet noktasında çok geniş davrandık. Güvenli ve mekanize sistemeler noktasında en iyiyi bulmaya çalıştık. Doğru örnekleri ortaya koymamız lazım” dedi.
“160’IN ÜZERİNDE SONDAJ YAPTIK”
Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim  Hattat, “Projemizi sıfırdan aldık ve 10 yıldır bu sahayı geliştirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren işletmeye başlayacağız. Amasra sahasını geliştiriyoruz. Sıfırdan girdik. 160’ın üzerinde sondaj yaptık. En uygun kuyu yerlerini tespit ettik. Bu kuyuların iç mekanizasyonları teftiş ediliyor” dedi.
“KÖMÜR TÜRKİYE İÇİN ZORUNLULUK”
Demir Export CEO’su  Ramazan Yön, “Kömür bizim için bir alternatif değil, bir zorunluluk. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 40’ı kömürden elde ediliyor. Ülkemizde 70-80 milyon ton kömür üretimimiz var. Biz 10 milyon tonunu üretiyoruz. Türkiye’nin kömür rezervine bakacak olursak, 8 milyar tondan 18 milyar tona çıkarıldı. Biz bu kömürü değerlendirmek zorundayız. Açık ocakların, yeraltı işletmelerine döneceğini görüyoruz. Yer altı işletmelerine birçok anlam yüklemek zorundayız. Geçtiğimiz 10 yılda madencilik alanında yüzde 3 buçuk oranında bir geriye gitme var” diye konuştu.
 
“YERLİ KÖMÜR MİKTARI 15 MİLYAR TONA ULAŞTI”
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Son 15 yılda 81 bin MW’ı geçtik. Bunda çok başarılı olduk. 2023 yılında da 110 bin MW olacağını görüyoruz. Doğalgazımız yeteri kadar yok. Doğalgaz cari açığa önemli derecede katkı yapıyor. İthal kömüre dayalı santraller de doğalgaz santrali gibi cari açığa negatif katkı yapıyor. Yerli kömür, doğalgaz santralleri ve nükleer santraller baz yüke katkı yapıyor. Türkiye’deki kömür miktarı 15 milyar tona ulaştı. Mevcut santralleri elden geçirmemiz lazım. Santrallerin verimini arttırmanız lazım” dedi.
“YERLİ VE MİLLİ KAVRAMI ENERJİDE BAĞIMSIZLIĞIN İFADESİ OLDU”
Kolin Holding Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, “Organizasyon için bakanlığımıza ve derneğimize teşekkür ediyorum. Ülkemizin yer altı ver üstü zenginliklerini gündeme getiren bu çalıştayın önemi buradan kaynaklanmaktadır. Yerli ve milli kavramı bağımsızlığın ifadesi olmuştur. Yerli ve milli kavramı, enerjide dışa bağımlılığı azaltan bakış açısıdır. Kömür rezervimiz 15 milyar ton civarındadır. Çalışmalar sonucu rezervlerimiz 2 katına çıktı. Linyit rezervlerinin elektrik enerjisine dönüşmesinde çalışmalar sürdürülmektedir. Yapacağımız yatırımlarla, ülkemizin enerji arz ve güvenliği teminat altına alınacaktır” dedi.
“YATIRIMLARDA FİNANSAL ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK GEREKİYOR”
Fina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Karani Güleç, “Batı dünyasındaki finansman kaynakları kömür finansmanına olumsuz bakıyor. O yüzden kaynaklar çok kısıtlı. Yerli kömürde bu zamanlarda finansman bulmak çok zor. Kömürde, 2-3 yıl sahaya gidip geliştiriyorsunuz. Madeni çıkarmak istiyorsunuz. Prosesteki belirsizlik çok fazla. Bu tip yatırımlarda finansal öngörülebilirlik gerekiyor” dedi