Zirve’de ‘Doğu Akdeniz Gazı’ masaya yatırıldı

8. Türkiye Enerji Zirvesi öğleden sonra başlayan oturumlarla devam ediyor. Zirvede “Doğu Akdeniz Gazının Ticarileştirilmesi ve Jeopolitiği” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez’in yanı sıra sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

OME Hidrokarbonlar Direktörü Dr. Sohbet Karbuz’un moderatörlüğünü yaptığı konferansta Doğu Akdeniz’in gaz stratejileri ve geleceği masaya yatırıldı. Konferansa Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı İsrail Altyapı Bakan Danışmanı Dror Cohen, Tri-Ocean Energy Tepe Yöneticisi Raafat El Beltagy ve Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak konuşmacı olarak katıldı.

“TÜM ÜLKELERE GAZ İHRAÇ ETMEK İSTİYORUZ”

Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı İsrail Altyapı Bakan Danışmanı Dror Cohen, İsrail’in gaz sektöründeki gelişmeleri ve stratejileri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. İsrail’in stratejilerine yönelik “İsrail-Türkiye arasında güzel gelişmeler olacağını inanıyorum” diyen Cohen İsrail’in doğal gaz keşif çalışmalarına değinerek ihracat rakamları hakkında bilgi verdi.

Cohen İsrail’in hedeflerine yönelik; “Yerel pazar için belirlediğimiz 540 Milyar küp gazımız var. Kendi gazımızı satmak için kota belirledik. Burada herkese gaz ihraç etmek istiyoruz. Çünkü çok fazla gazımız mevcut ve keşfedilecek gaz alanlarımız var. Doğal gaz iş birliği yapacağımız ülkeler arasında Ürdün, Türkiye, Mısır, Filistin ülkeleri var. Daha çok gaz vermeye devam ediyoruz. Güç santrallerinde kömürü değiştiriyoruz. Hedefimiz 2023’e kadar yüzde 7 veya yüzde 10 arasında kömür kullanılıyor olması. Gazın ihracatını arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

“MISIR’IN HUB ÜLKE OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Tri-Ocean Energy Tepe Yöneticisi Raafat El Beltagy Mısır’ın gaz stratejisinde ithalat ve ihracat arasındaki makası kapatmayı hedeflediklerini ifade etti. Beltagy; “Son gelinen noktada ithalattan ihracat aşamasına geçiş yaşadık. Mısır şimdi ihracata başladı.83’ten fazla anlaşma yaptık. Uluslararası firmalar bizdeki potansiyele inanıyor. Mısır’ın şu anda nakit sıkıntısı var. Stratejilerimizle borçları yüzde 50 düşürmeyi başardık. Fakat burada ana problem enerji karışımı konusu. Mısır doğal gazın güç santralinde kullanılmasını istiyor. Nükleer enerji ve farklı kaynaklar için çalışıyoruz. Mısır hesaplarıma göre doğal gaz 2,5 yıl daha dışarıdan ithal edecek ve daha sonra fark kapanacak. İhracat yapmaya başlayacağız. Doğal gaz piyasası için kanuni düzenlemeler yapıyoruz. Mısır’ın doğal gaz hub’ı olmasını istiyoruz. Mısır’ın bunun için alt yapısı var. Biz kendi doğal gazımızı kendimiz işleyebiliriz. Arz ve talepteki dengeyi sağlamak istiyoruz. Bu konudaki yasal çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN RUSYA’DAN BAŞKA ALTERNATİFLERİ VAR”

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak ise Doğu Akdeniz’in gaz stratejisini anlamak için öncelikle dünyadaki gelişmeleri ele almanın önemine değindi. LNG pazarının hızlı büyümesine devam edeceğini ifade eden Başkan Ak; “LNG geçtiğimiz 10 yıla kıyasla hızla ilerliyor. LNG işinde toplam tüketimin pazarın yüzde 10’u. İleriye baktığımızda LNG işi hızlı büyüyecek. Çünkü gaz sektöründe yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor” dedi.

Gaz pazarında fiyatlandırma hususuna değinen AK; “Şimdi dünyada 347 milyar metreküp enerji özellikle Katar’dan taşınıyor. Lokasyon gazın fiyatında önemli bir yer teşkil ediyor. Türkiye bu noktada tüm gazların ortasında. Katar, Mısır, Cezayir bunlar da önemli ülkeler. Mesafe uzadıkça fiyat artıyor. ABD’nin 3 yıl içerisinde önemli bir atak yapması bekleniyor” dedi.

Türkiye’nin Rusya gazının haricinde 3 alternatifi olduğunu ifade eden Sinan Ak; “Türkiye’nin alternatifleri arasında Katar, ABD, aynı zamanda Doğu Akdeniz var. Bu 3 fiyat kalemini incelemek gerekiyor. 5 Dolar fiyat aralığı uzun vadede ödenecek en yüksek rakama benziyor. İsrail’e baktığınızda 4.7 Dolar. Bu rekabet bizim için önemli. Bizim Türkiye’deki hedefimiz doğal gaz ve enerji fiyatlarını düşürmek. Fiyatlar 5 doların üstünde olmamalı. Bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.