Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi’nin imza töreni gerçekleştirildi

Sibel ACAR-ANKARA

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi imza töreninde konuşan Bakan Dönmez, “Türkiye, doğal gaz depolama tesislerine yaptığı yatırımlarla Avrupa’da başı çeken ülkeler arasında geliyor. Ülkemiz yapımı planlanan doğalgaz depolama projeleri sayısında İtalya, İngiltere, Romanya ve Polonya’nın ardından beşinci, toplam kapasite açısından İngiltere’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Bugün imzalayacağımız anlaşmayla tesisimizin hem depolama hem de sisteme gaz verme kapasitesini önemli ölçüde artıracağız” dedi.

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi imza töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’yi enerjide merkez ülke konuma yükseltecek TANAP, Türk Akım gibi uluslararası projelerin hız kesmeden sürdürüleceğini ifade etti.

Bu kış doğal gazda tüketim rekoru kırılmasına rağmen, hiçbir kesinti ya da kısıntıya gidilmeden ihtiyacın karşılanması çalışmalarının başarıya ulaştığının en büyük kanıtı olduğunun altını çizen Dönmez, “Türkiye’nin güçlü enerji altyapısı sayesinde bugün sisteme talepten fazla gaz verebilme kapasitesine sahibiz. Hedefimiz, depolama kapasitemizi de sürekli artırarak yıllık doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 20’sini depolayabilecek bir altyapıyı kurmak” dedi.

“Türkiye yaptığı yatırımlarla Avrupa’da başı çeken ülkeler arasında geliyor”

Proje ile ilgili detayları paylaşan Dönmez, “Doğal gaz arz güvenliğimiz açısından büyük önem taşıyan Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Projemizin 1,2 milyar Sm3 çalışma gazı kapasiteli ilk yapım çalışmaları devam ediyor, inşallah kısa zamanda bu rakama ulaşacağız. Projemizin, hâlihazırda depolama kapasitesi 600 milyon Sm³, sisteme gaz verme kapasitesi 20 milyon Sm³ düzeyinde. 2019 Yılı Yatırım Programı’nda BOTAŞ için tahsis edilen kaynaktan en büyük pay Tuz Gölü için kullanılacak. Türkiye, doğal gaz depolama tesislerine yaptığı yatırımlarla Avrupa’da başı çeken ülkeler arasında geliyor. Türkiye yapımı planlanan doğal gaz depolama projeleri sayısında İtalya, İngiltere, Romanya ve Polonya’nın ardından beşinci, toplam kapasite açısından İngiltere’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Bugün imzalayacağımız anlaşmayla tesisimizin hem depolama hem de sisteme gaz verme kapasitesini önemli ölçüde artıracağız. Genişletme projemiz tamamlandığında, 48 yeni kuyu açarak tesisimizin depolama kapasitesini toplamda yaklaşık 5,4 milyar Sm3’e ve toplam geri üretim kapasitesini günlük 80 milyon Sm3’e çıkaracağız. Böylece vatandaşlarımıza her şart altında kesintisiz ve kısıntısız doğalgaz vermeye devam edeceğiz. Bu açıdan bakıldığında projemizi ve bugün imzalayacağımız anlaşmamızı bir sürdürülebilirlik hamlesi olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“Proje ülkemizin ne kadar sağlam bir ekonomik altyapıya sahip ve yatırım yapılabilir olduğunu gösteriyor”

Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşların dâhil olduğu projenin Türkiye ekonomisine duyulan güveni tekrar göstermesi açısından da büyük önem arz ettiğini söyleyen Dönmez, “Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi 1,2 milyar dolarlık bütçesiyle ülkemizin ne kadar sağlam bir ekonomik altyapıya sahip ve yatırım yapılabilir olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Tesisinin çevre dostu bir anlayışla inşa edildiğine de vurgu yapan Bakan Dönmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Projemizle bir taraftan Tuz Gölü’ndeki bitki ve hayvan habitatını desteklerken, diğer taraftan da suyumuzun korunmasını sağlıyoruz. Tesisin yer altındaki depolarını açmak için boru hattıyla bölgeye su taşıyoruz. Suyu derinlerdeki tuz tabakasını eritme işleminde kullanıldıktan sonra tuz oranını Tuz Gölü ile aynı seviyeye getirerek göle bırakıyoruz. Böylece göldeki su seviyenin yükselmesiyle ekolojik dengenin korunmasına ve gölde yaşayan flamingo, suna, bataklık kırlangıcı gibi su kuşlarının konaklama ve kuluçka alanlarının oluşturulmasına katkı sağlıyoruz.  Projenin çevreci yönünü göstermesi açısından bir rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Göldeki canlı hayatının geliştirilmesiyle projeden önce bölgede yaşayan flamingo sayısı 3 bin iken, bu rakam bugün 12 bini aştı. Hem projelerimiz hayat geçiyor hem de doğal hayatı destekliyoruz”

Tören atılan imzaların ardından sona erdi.

Proje hakkında;

Tuz Gölü’ndeki tesisin 550 Milyon metreküplük ilk fazı 2017’de devreye alınmıştı. Genişletme ile projenin kapasitesi 5,4 Milyar metreküpe çıkacak.

Hedeflenen kapasiteye ulaşılması ile 2023’te yüzde 10’u Tuz Gölü’nde depolanabilecek günlük maksimum yüzde 30’u tesisten sağlanacak.

“Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak zorundayız”