“Türkiye’nin maden kaynaklarının röntgenini çekiyoruz”

Bakan Dönmez; “Maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla maden arama ve sondaj çalışmalarını yapacağız” dedi.

Sibel ACAR-ANKARA/ “ Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi Tanıtımı” toplantısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Ankara Genel Havacılık Terminali’nde gerçekleştirildi.

“Havadan Jeofizik Araştırmaları Proje”sinde gelinen son nokta ile ilgili bilgiler veren Dönmez; “Milli Enerji ve Maden Politikası Strateji Belgemizi açıklarken ülkemizin jeofizik haritasını çıkararak maden arama çalışmalarımızdaki yeni atılımı ilan etmiştik.  Maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla maden arama ve sondaj çalışmalarını yapacağız. Böylece, Türkiye’nin maden kaynaklarının adeta röntgenini çekiyoruz. Aralık ayından bugüne ülkemizin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerini tamamladık. Şimdiye kadar bu kapsamda iki uçakla toplamda 1.500 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdik” diye konuştu.

“BU ALANDA ARTIK BİZ DE VARIZ”

Proje hakkındaki teknik detaylarla ilgili bilgi veren Bakan Dönmez; “Uçuşlar yüzeye oldukça yakın olacak şekilde nominal 200 metre yükseklikte gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar proje kapsamında ilk öngörü haritalarının oluşturulması amacıyla planladığımız 820 bin kilometrekarelik alanın yaklaşık 570 bin kilometrekarelik kısmını taradık.100 günlük eylem planında hedefimiz 500 bin kilometre karenin taranmasıydı. Hamdolsun bugün bu rakamın da ötesine geçerek 570 bin kilometrekarelik kısmını taradık. İnşallah bu rakamı yıl sonuna kadar 700 bin kilometrekareye çıkaracağız” dedi.

“KLASİK YÖNTEMLE 250 YIL SÜRECEKTİ”

Madencilik sektöründe Türkiye’nin dünya ülkeleriyle yarışır durumda olduğuna vurgu yapan Bakan Dönmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Havadan Jeofizik Araştırmalar, dünyada madencilik sektöründe başı çeken ülkeler tarafından aktif şekilde kullanılıyor. Türkiye olarak bu alanda artık biz de varız. Dünyada bu alanda kullanılan en son teknoloji, donanım ve yazılım ne ise aynısını ülkemizde de kullanıyoruz. Proje kapsamında verilerin toplanması, kalite kontrolü, analiz ve haritalama işlemleri MTA’nın uzmanları ve mühendisleri tarafından yürütülüyor. Proje tamamlandığında dünyada havadan jeofizik araştırmalar sektöründe hizmet veren ilk 8 ülke arasında da yer alacağız.Bu teknolojiyi kullanmasak bu verileri toplayabilir miydik? Evet toplayabilirdik. Ancak 2 ekip ve klasik yöntemle bu veriler karadan toplanmak istendiğinde 250 yıl sürecekti.Bu durumda yaklaşık olarak 100 kat daha uzun süreye ve 29 kat daha fazla ekonomik kaynağa da ihtiyaç duyulacaktı.Proje tamamlandığında havadan hızlı ve etkin şekilde toplanan yüksek çözünürlüklü veriler ile daraltılan alanlarda karadan jeofizik, jeolojik ve sondaj çalışmaları sonucu nihai arama hedeflerimize ulaşmayı planlıyoruz. Ayrıca karalarda yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında,MTA bu yıl 1milyon 200 bin metre sondaj gerçekleştirdi. Yılsonu hedefimiz ise 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek.”