Türkiye Doğal Gaz Meclisi’nin bu yıl ilk toplantısı gerçekleştirildi

Türkiye Doğal Gaz Meclisi 2018 yılının ilk toplantısı TBMM komisyonu başkanı Ziya Altunyaldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Arz güvenliği ile enerji güvenliğinin bir arada ilerlediğini belirten TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi ve ülkemiz enerji yatırımlarını dünyadaki gelişmeler çerçevesinde değerlendirdi. Komisyon çalışmalarını parlamento çalışmaları koordinasyonu ile devam ettirmek istediklerini ifade eden Altunyaldız sektör temsilcilerinin değerlendirme ve taleplerini dinledi.

 

Küresel doğal gaz ticaretinde LNG’nin payı boru hatları ile gerçekleşen hacmi yakalayacak

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Danışmanı Erdinç Özen, serbestleşme sürecinde doğal gaz piyasası başlıklı sunumunda, doğal gaz piyasasının ülkemizdeki ve dünyadaki gelişimine ilişkin değerlendirmede bulundu ve sektörün taleplerine yer verdi. Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal dünya LNG pazarı ve ülkemizdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

 

2018 yılında doğal gaz ulaşmayan il kalmayacak

 

BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Yılmaz Demir, ülkemiz doğal gaz arz kapasitesi ve kapasite artırımı çalışmaları, BOTAŞ tarafından gerçekleştirilen yatırımlar, tüketim yönetimi ve piyasa hacmi hakkında bilgi verdi. Yeraltı depoları geri besleme kapasitesi artırma çalışmalarının 2023 yılı itibariyle tamamlanacağını belirten Demir, TANAP projesi kapsamında Eskişehir’e doğal gazın ulaştığını, Türk Akımı projesinin Aralık 2019 tarihinde devreye gireceği bilgisini verdi.

 

Doğal gaz dağıtım alt yapısı için bugüne kadar 21.5 milyar Türk Lirası yatırım yapıldı

 

Dağıtım sektöründe bugüne kadar 21.5 milyar Türk Lirası yatırım yapıldığını belirten GAZBİR Genel Müdürü Cem Önal, doğal gaz arzı sağlanan ilçe ve beldelere ilişkin bilgi verdi. Dağıtım şirketlerinin doğal gazı Türkiye nüfusunun yüzde 76.6’sına ulaştırdığını belirten Önal, 14.1 milyon abone sayısına ulaşıldığını belirtti.

 

Yatırımı yapılan ancak doğal gaz abonelik talebinde bulunmayan kayda değer bir nüfusun bulunduğunu belirten Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, bu sorunu aşmak için doğal gaz dağıtım şirketlerinin farklı modeller üzerinde çalışmakta oldukları bilgisini verdi. Arslan ayrıca konutlarda doğal gaz dönüşümünün doğal gaz dağıtım şirketleri üzerinden yapılması yönünde ETKB ve Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yürüttüklerini belirtti.