TürkAkım’ın sosyal ve çevresel projeleri anlatıldı

Burak Söylemez/ İstanbul

Rusya doğal gazını Karadeniz’in altından Türkiye’ye ulaştıracak olan TürkAkım Açık Deniz Doğal Gaz Boru Hattı’nın tarafından yapılan sosyal ve çevresel sorumluluk projeleri ile projede son durum İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. 

Toplantıda TürkAkım Proje Sözcüsü Aslı Esen, TürkAkım İzinlerden Sorumlu Müdür Matteo Veronesi, TürkAkım Paydaş İlişkileri Uzmanı Ian Wood, TürkAkım Proje Sözcüsü Sander van Rootselaar, TürkAkım Çevre Yetkilisi Wayne Holden ve TürkAkım İzin Prosedürleri Uzmanı Aytaç Togay TürkAkım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı projesinin sosyal ve çevresel sorumluluk projeleri kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“1369 KM UZUNLUĞUNDA BORU DÖŞENDİ”

TürkAkım Projesiyle ilgili bilgiler paylaşan TürkAkım Proje Sözcüsü Aslı Esen, projenin 31,5 milyar metreküp kapasiteli bir proje olarak tasarlandığını belirterek şunları kaydetti: “Projenin, Batı Hattı’nın yerine geçmesi öngörülüyor. Rusya Anapa’dan başlayıp, Karadeniz altından ilerleyerek, Kıyıköy’e ulaşacak bir proje. Her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteli ve 930 km uzunluğundaki 2 ayrı açık deniz boru hattı’ndan oluşan bir proje. 2019 sonunda doğalgaz akışının başlaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yılın Nisan ayında ilk boru hattı Türkiye kıyısına ulaştı. Bugüne kadar 1369 km boru döşendi. Projenin kara kısmında çok az bir kısım kaldı. Kompresör tesisi operasyona hazır.”

“PROJE ULUSLARARASI UYGULAMALAR BAĞLAMINDA GELİŞTİRİLDİ”

Projenin Uluslararası uygulamalar bağlamında geliştirildiğini belirten TürkAkım İzinlerden Sorumlu Müdürü Matteo Veronesi, “Bütün yaşam döngüsü göz önünde bulunduruldu. Rusya ve Türkiye için değerlendirmeler yapıldı. Bir takım ölçüt ve tedbirleri tanımladık. Ağaç kaynaklarına etkiyi minimize etmeye çalıştık” dedi.

Hassas alanlardan kaçınmayı hedeflediklerini belirten Veronesi, “üçüncü taraflarla bir değerlendirme çalışması yaptık. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesiyle çalıştık. Çalışmadan sonra Orman Genel Müdürlüğü ve BOTAŞ ile bir anlaşma imzaladık. Proje çalışmaları sırasında 23 bin 562 adet ağaç kaybı oldu. Yapılan anlaşma kapsamında Orman Genel Müdürlüğü yeniden ağaçlandırma kapsamında Tekirdağ’da 89 hektar, Silivri’de 20 hektar, Aksaray’da 10 hektarlık alan belirledi” ifadesini kullandı.  Proje ile ekoloji üzerindeki etkileri asgariye indirmeyi hedeflediklerini belirten Veronesi, aldıkları önlemler kapsamında ekolojik olarak hassas ve koruma altındaki bölgelerden uzak durduklarını, Dünya ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hassas ve tehdit altında kabul edilen 1100’ü aşkın hayvanın proje alanı dışına taşındığını kaydetti.

“KATILIMCI BİR DİYALOG SÜRECİ YÜRÜTÜYORUZ”

Kıyıköy halkı için iyi bir komşu olmak istediklerini belirten TürkAkım Paydaş İlişkileri Uzmanı Ian Wood, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk yaklaşımları kapsamında paydaş katılımı çerçevesinde projenin her aşamasında süren ve katılımcı bir diyalog yürüttüklerini kaydetti. Wood şöyle devam etti: “ Etki yönetimi çerçevesinde olası etkileri asgariye indiriyor veya bertaraf ediyoruz. Önlenemeyen etkiler için telafi ve tazmin mekanizması uyguluyoruz. Gönüllü olarak hayata geçirdiğimiz Yerel Yatırım Programı çerçevesinde Kıyıköy’ün ekonomik ve sosyal gelişimine destek oluyoruz.”

Proje süresince bütün paydaşlarla karşılıklı açıklık ve saygı temelinde diyalog yürütmenin gerekliliğine inandıklarını belirten Wood, Halktan, sivil toplum kuruluşlarından, işletmelerden, resmi kurumlardan, sektör temsilcilerinden ve diğer paydaşlardan gelen her türlü geri bildirimi memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.