TÜRKAKIM’DA GAZ HAZIR

TürkAkım projesinde açık deniz kesimi inşaatının yarısından fazlası tamamlandı. Rus Gazprom şirketi, Türkiye’ye bu hat aracılığıyla taşınacak doğalgazın üretildiği Sibirya bölgesinde yer alan Novi Urengoy sahasının kapılarını ilk kez açtı. Gas&Power dev gaz bölgesini ziyaret etti.

DÜNYANIN İKİNCİ EN BÜYÜK GAZ SAHASI

Moskova’nın 3 bin 600 km kuzey doğusunda yer alan ve hava sıcaklığının -60 derecelere yaklaştığı Sibirya’da Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’ndeki Novi Urengoy (Yeni Urengoy) şehrinde yer alan Urengoy bölgesi, 12 trilyon metreküplük çıkarılabilir doğalgaz rezervi ile dünyanın ikinci en büyük, Rusya’nın ise en büyük doğalgaz rezervlerine sahip.

5 BİN KİLOMETRELİK DEV GAZ BÖLGESİ

Sibirya’nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’nde kutup dairesi dolaylarında beş bin kilometreden daha geniş bir alana yayılan Urengoy sahasında doğalgaz, doğalgaz kondensatı ve petrol üretiliyor. Urengoy’da, 22 doğalgaz işleme tesisi, 2 petrol arıtma tesisi, 20 pompaj istasyonu, 5 gaz soğutma istasyonu ve petrol kaynaklı doğalgaz için 2 kompresör istasyonu faaliyet gösteriyor.

 

HABERİN TAMAMI

 

TürkAkım’dan gelecek gaz hazır

Türkiye’nin 1980’lerden bu yana Rus gazını ithal ettiği ilk hat olan Batı Hattı’nın(Trans Balkan) yerine inşa edilen TürkAkım projesinde açık deniz kesimi inşaatının yarısından fazlası tamamlandı. Rus Gazprom şirketi, Türkiye’ye bu hat aracılığıyla taşınacak doğalgazın üretildiği Sibirya bölgesinde yer alan Novi Urengoy sahasının kapılarını ilk kez Türk gazetecilere açtı.

Moskova’nın 3 bin 600 km kuzey doğusunda yer alan ve hava sıcaklığının -60 derecelere yaklaştığı Sibirya’da Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’ndeki Novi Urengoy (Yeni Urengoy) şehrinde yer alan Urengoy sahası, 12 trilyon metreküplük çıkarılabilir doğalgaz rezervi ile dünyanın ikinci en büyük, Rusya’nın ise en büyük doğalgaz rezervlerine sahip.

5 BİN KM’LİK DEV GAZ BÖLGESİ: URENGOY

Sibirya’nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’nde kutup dairesi dolaylarında beş bin kilometreden daha geniş bir alana yayılan Urengoy sahasında doğalgaz, doğalgaz kondensatı ve petrol üretiliyor. Urengoy’da, 22 doğalgaz işleme tesisi, 2 petrol arıtma tesisi, 20 pompaj istasyonu, 5 gaz soğutma istasyonu ve petrol kaynaklı doğalgaz için 2 kompresör istasyonu faaliyet gösteriyor.

Gazprom sistemine dahil olan doğalgazın yaklaşık yüzde 70’ini üreten Urengoy bölgesi, Rusya’dan Karadeniz’in altından geçerek Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz aktaracak TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’ndan akacak doğalgazın da çok büyük kısmını sağlayacak.

Gazprom’un Türkiye ve Avrupa ülkelerine yaptığı doğal gaz ihracatının büyük bölümü de yine bu bölgedeki gaz kaynaklarından üretiliyor. 2016 yılında 179,3 milyar metreküplük gaz ihracatı yapan Gazprom 2017 yılında bu rakamı yüzde 8,1’lik artışla 193,9 milyar metreküpe yükseltti.

TÜRKAKIM’IN DENİZ KESİMİNDE İLK HATTIN YARISI TAMAMLANDI

Halen yapımı devam eden TürkAkım Boru Hattı’nın derin denizlerdeki inşaatını dünyanın en büyük inşaat gemisi olan Pioneering Spirit gerçekleştiriyor. Her biri 930 kilometre uzunlukta olacak iki hattan oluşacak projede, hatlardan biri Türkiye-Rusya Münhasır Ekonomik Bölgeleri’nin sınırı olan 224. kilometreye kadar gelirken, Türkiye’nin kullanımına açılacak diğer hatta ise 530 kilometrenin üzerinde boru döşendi. Böylece Türkiye’nin güncel doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’ini karşılayacak ilk hattın yapımında yolun yarısı geçildi.

SADECE BİR SAHANIN YILLIK ÜRETİMİ 29,5 MİLYAR METREKÜP

Urengoy’dan yaklaşık 4 saat uzaklıktaki 16. Sahaya gerçekleştirilen ziyaret evlerimize ulaşan doğal gazın ne kadar zor iklim ve doğa koşullarında üretildiğini görmemizi sağlıyor. Kuzey Dairesinin kuzeyinde yer alan 16. Sahada üretim son teknoloji kullanılarak yapılıyor.

Urengoy bölgesindeki gaz rezervleri ve sahalardaki üretimin büyüklüğünü daha iyi anlamak için, ziyaret edilen bölgede yer alan 16 üretim sahasından birisi olan 16. Sahadaki üretim rakamlarına bakmak yeterli. Sahada yer alan 163 kuyudan yıllık 29,5 milyar metreküp gaz üretiliyor. Sahadaki kuyulardan saate 3 milyon metreküpün üzerinde gaz üretiliyor. Türkiye’nin 2017 yılında Rusya’dan 28 milyar metreküpe yakın doğalgaz ithal ettiği düşünüldüğünde bölgedeki üretimin ne denli büyük olduğunu görülüyor. Bu rakam aynı zamanda TürkAkım projesi kapsamında inşa edilecek iki hattan iletilecek yıllık 31,5 milyar metreküplük doğalgazın yüzde 94’ünü tek başına karşılayacak büyüklükte.

Bu sahada üretimi gerçekleştiren personel 2 ay kaldıkları bu tesiste günde 6 saat çalışırken sonraki 2 ay ise evlerinde dinleniyor.

KUTUPTAKİ GAZ ŞEHRİ: NOVİ URENGOY

Uzun süren arama faaliyetleri sonucunda ilk doğal gazın 1966 yılında bulunduğu Urengoy’da ilk gaz üretimi 1978 yılında başlıyor. 43 sene önce kurulan şehri gaz şehri olarak adlandırmak mümkün. 12 bin kişiyi istihdam eden Gazprom Dobycha Urengoy şirketi, zor yaşam şartlarının hüküm sürdüğü bölgedeki toplumsal ve kültürel hayatın da belkemiğini oluşturuyor. Novi Urengoy şehrindeki sosyal ve kültürel tesisleri, spor tesisleri, sağlık, çocuk ve yaşlı bakım tesisleri, meslek yüksekokulu ve daha birçok sosyal sorumluluk projesiyle bu zorlu coğrafyada yaşayıp çalışanların hayatlarına katkıda bulunmaya çalışılırken, bölgeyi ayakta tutacak gelecek nesiller de en iyi şekilde yetiştiriliyor.

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM

Yenilikçi teknolojik yöntemler ve ilerici bir çevre politikası uygulayan Gazprom Dobycha Urengoy şirketinde, petrole bağlı doğalgaz üretimi, çukursuz kuyu açma teknolojisi ve otomatik sensörlerle doğalgaz toplama gibi yöntemlerle Sibirya’nın kırılgan doğası üzerindeki etkiler asgariye indiriliyor.

TÜRKAKIM AÇIK DENİZ BORU HATTI PROJESİ

TürkAkım, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaratacak.

Rusya kıyısında Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına Trakya’da İstanbul’a 100 km mesafede yer alan Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. Bu sayede TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayacak.

Rusya’dan Türkiye’nin batısına halen doğalgaz aktaran Batı Hattı’nda Türkiye bir dizi transit ülkenin ardından nihai alıcıyken, TürkAkım ile birlikte doğalgazın ilk alıcısı olacak. Böylece transit risklerimiz azalırken, ekonomimiz için hayati önem taşıyan doğalgaza erişim güvenliğimiz pekişecek.

TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak. Proje böylece Türkiye’nin stratejik önemine katkıda bulunacak. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, TürkAkım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar.

TürkAkım, 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenecek 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olarak, son teknolojiyle uygulanan çığır açıcı bir proje olacak. Yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına bırakılıyor. TürkAkım boru hattının yapımında halen dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit görev yapıyor.

Boru hattının karaya çıktığı noktada, yani 100 km uzaklıktaki Kıyıköy’de inşa edilecek alım terminalinde, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, hacmi ölçülüp sıcaklık ve basıncı kontrol edildikten sonra kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinde doğalgaz depolaması veya elektrik üretimi gerçekleştirilmeyecek. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak.

Geçtiğimiz günlerde ÇED onayını alan proje, çevreyi korumak için kapsamlı önlemler almanın yanı sıra, Kıyıköy bölgesinin sosyal ve ekonomik gelişimi için de yatırımlar yapacak.

Projenin 2019 sonunda tamamlanması hedefleniyor.

4 BİN METRELİK 3 FORMASYON

250 km uzunluğunda 30 km genişliğindeki gaz yolunda 13 gaz kaynağı olan nokta var. Urengoy bölgesi Rusya’nın en geniş ve büyük gaz kaynak alanı.

Bölgedeki gaz rezervleri yeraltında 3 farklı formasyonda yer alıyor. Sarı renkli ilk formasyonda yer yüzünden 1700 metreye kadar olan derinlikte yer alıyor. Bu formasyonda 1200 metre derinlikten çıkarılan gaz yüzde 97 oranında temiz gazdan oluşuyor.

Turuncu renkli ikinci formasyon ise 1700-3000 mt derinliğinde ve kondensat üretimi bu formasyondan sağlanıyor.

Kırmızı renkli en alttaki formasyon ise yeryüzünün 3500-4000 metre derinliğinde yer alan ve jeolojik olarak çok zor bir formasyon. Basınç bu formasyonda 600 atmosfer ve gazın sıcaklığı 100 derece.

EN BÜYÜK DOĞAL GAZ REZERVLERİNE SAHİP ŞİRKET

Dünyanın en büyük doğalgaz üretim ve iletim şirketi, Gazprom. Dünyanın keşfedilmiş en büyük doğalgaz rezervlerini elinde bulunduruyor: 36 trilyon metreküplük bu kapasite, dünyanın tüm doğalgaz rezervlerinin yüzde 17’sine karşılık geliyor.

Gazprom her yıl yarım trilyon metreküpün üzerinde doğalgaz üretimi yapabiliyor. Batıda Barents Denizi’nden doğuda Okhotsk Denizi’ne kadar geniş bir coğrafyada saha geliştiriyor. Üretilen gazın yaklaşık üçte biri ise Yamal Yarımadası’nda geliştirilen yeni bir sahadan elde ediliyor.