TürkAkım inşaat çalışmalarında gaza bastı

TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinde ikinci hattın inşa edilmesine ilişkin olarak taraflar arasında anlaşmaların imzalandığı açıklamasının ardından projenin inşaat çalışmalarında süreç hızlandı.

Türkiye’nin 1980’lerden bu yana Rus gazını ithal ettiği ilk hat olan Batı Hattı’nın(Trans Balkan) yerine inşa edilen TürkAkım doğalgaz boru hattı projesi kara ve deniz kesimlerinde devam eden inşaat çalışmalarında önemli kilometre taşlarını geride bırakırken proje kapsamında yapılması planlanan diğer aşamaların hızlı şekilde tamamlanması için gaza bastı.

Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un önceki günlerde TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinde ikinci hattın inşa edilmesine ilişkin olarak taraflar arasında anlaşmaların imzalandığı açıklamasının ardından projenin inşaat çalışmalarında süreç hızlandı.

GAZ 50 SAATTE TÜRKİYE’YE GELECEK

TürkAkım Sözcüsü Aslı Esen, Anapa’daki kara terminalinin inşaatında sona gelindiğini ve Russkya kompresör istasyonun tamamlanarak işletime hazır hale geldiğini söyledi. Esen, “BOTAŞ tarafından inşa edilecek olan ve Türkiye doğalgaz iletim şebekesine Lüleburgaz’da bağlanacak Kara Kesimi ilk hattı için ÇED süreci tamamlandı. Rusya’nın Anapa’daki çıkış terminalinden gelen doğalgaz Karadeniz’in altından geçerek 50 saatte Kıyıköy’e ulaşacak ve 2019 sonunda gaz akışı başlayacak. ” dedi.

PIONEERING SPIRIT İKİNCİ HATTIN İNŞAATINI TAMAMLAMAK İÇİN YOLA ÇIKTI

Pioneering Spirit, TürkAkım’ı oluşturan hatlardan ikincisini tamamlamak üzere 8 Haziran Cuma günü Rotterdam Limanı’ndan Karadeniz’e doğru yola çıktı. Dev gemi, daha önce TürkAkım’ın birinci hattının tamamını, ikinci hattının ise Rusya-Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgeleri sınırına kadar olan 224 kilometrelik kısmını inşa etmişti. Pioneering Spirit, birinci hattı Kıyıköy’e kadar getirdikten sonra başka bir çalışma için Kuzey Denizi’ne gitmişti. Oradaki çalışmasını da başarıyla tamamlayan gemi, TürkAkım için şimdi yeniden Karadeniz’e dönüyor. Boru döşeme faaliyetine kaldığı yerden devam edecek olan Pioneering Spirit, ikinci hattı da Kıyıköy sahiline ulaştıracak.

PROJEDE ÖNEMLİ AŞAMALAR TAMAMLANDI

TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin birinci ve ikinci hatlarının Türkiye ve Rusya’daki kara kesimleri ile Karadeniz’in altından geçen deniz kesimindeki çalışmalarda tamamlanan ve devam eden aşamalar şu şekilde:

RUSYA KARA KESİMİ ÇIKIŞI

  • Anapa’daki kara çıkış terminalinin inşaatında sona gelindi. Terminal bu yıl sonuna kadar işletime girmeye hazır hale gelecek.
  • Kara çıkış terminalinin çevresindeki geçici inşaat alanlarının yeniden yeşillendirilmesine bu yaz başlanacak.
  • Russkya kompresör istasyonu ise tamamlanarak işletime hazır hale getirildi ve operasyon için beklemeye alındı.

TÜRKİYE KARA KESİMİ ÇIKIŞI

  • Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaat sahasında hazırlıklar tamamlandı.
  • Boru hattının kara kesimi inşaatında döşenecek borular Kıyıköy’e aktarılmaya başlandı.
  • Kıyı geçişini yapacak olan Boskalis şirketi inşaat öncesi etütlerini tamamlayarak inşaata başlamak için hazırlıklarını tamamladı.
  • Allseas şirketine ait Lorelay isimli gemi 2018’in son çeyreğinde Kıyıköy’e gelecek ve TürkAkım’ın sığ sularda yer alacak bölümündeki boru döşeme ve boru çekme işlemini tamamlayacak. Lorelay’ın buradaki işlemleri birkaç haftada tamamlaması planlanıyor.
  • BOTAŞ tarafından inşa edilecek olan ve Türkiye doğalgaz iletim şebekesine Lüleburgaz’da bağlanacak Kara Kesimi ilk hattı için ÇED süreci tamamlandı.
  • Kara hatlarından Avrupa’ya ilerleyecek ikincisi için Gazprom ve BOTAŞ ortak şirketinin (TürkAkım Gaz Taşıma AŞ) kurulmasına ilişkin protokoller geçtiğimiz günlerde imzalandı. Kara Kesimindeki ikinci hattın da bu çerçevede hızla ilerlemesini bekleniyor.

AVRUPA AYAĞI İÇİN SEÇENEKLER MASADA

TürkAkım Sözcüsü Aslı Esen, boru hattının Avrupa’ya ulaşacak ikinci hattının Türkiye’den sonra devam edecek bölümüyle ilgili olaraksa, “Doğalgazı Avrupa’ya götürecek hattın olası güzergâhı olarak halen Yunanistan ve Bulgaristan seçenekleri masada duruyor” değerlendirmesinde bulundu.

TRANSİT RİSKLER AZALACAK

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Alexey Grivach, Rus gazını Türkiye’ye ulaştıran, Batı Hattı ve Mavi Akım boru hatlarında geçtiğimiz yıl yüzde 90’ının üzerinde kapasite kullanımına ulaşıldığını söyledi.

Grivach, “Türkiye halen Rus doğalgazının en büyük alıcılarından biri. Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Rusya Türkiye’ye 29 milyar doğalgaz tedarik etti. Yani Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 55’ini Rusya karşıladı. Rus doğalgazının yarıya yakını, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan’dan geçip Türkiye’ye ulaşan Batı Hattı üzerinden geliyor. Ukrayna ile uzun yıllardır transit konusunda dönem dönem sorunlar yaşanıyor. 1998 yılında Rus doğalgazının yüzde 90’ı Ukrayna üzerinden transit aktarılıyordu. Bugün bu oran yüzde 40’lar düzeyine inmiş durumda, ancak bu oran dahi hala çok yüksek” dedi.

Rusya için uzun vadeli sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek bir enerji güvenliği meselesi olduğunu sözlerine ekleyen Grivach, “Türkiye de bu sözleşmelerin muhatapları arasında başı çekiyor. TürkAkım boru hattı saydığım bu transit risklerine çare olacak. İlk hat Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlarken ikinci hat da Güney ve Güneydoğu Avrupa için aynı işlevi görecek. Gelecekte Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacı artarsa bunu karşılayabilecek kapasite yaratmanın yanı sıra, Türkiye için ekonomik açıdan getirileri de olacak” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKAKIM AÇIK DENİZ BORU HATTI PROJESİ

TürkAkım, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaratacak.

Rusya kıyısında Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına Trakya’da İstanbul’a 100 km mesafede yer alan Kıyıköy beldesi yakınında çıkıyor. Bu sayede TürkAkım, İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi Türkiye’nin batısındaki yüksek nüfuslu sanayi kentlerine doğalgaz sağlayacak.

Rusya’dan Türkiye’nin batısına halen doğalgaz aktaran Batı Hattı’nda Türkiye bir dizi transit ülkenin ardından nihai alıcıyken, TürkAkım ile birlikte doğalgazın ilk alıcısı olacak. Böylece Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu transit riskleri azalırken, ekonomi için hayati önem taşıyan doğalgaza erişim güvenliği pekişecek.

TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak. Proje böylece Türkiye’nin stratejik önemine katkıda bulunacak. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören Türkiye, TürkAkım ile Güney ve Güneydoğu Avrupa için kilit bir bağlantı noktası olacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar.

TürkAkım, 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenecek 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olarak, son teknolojiyle uygulanan çığır açıcı bir proje olacak. Yaklaşık 4 cm kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına bırakılıyor. TürkAkım boru hattının Karadeniz’in altından geçen deniz kesiminin inşaatını ise dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit isimli gemi gerçekleştiriyor.

Boru hattının karaya çıktığı nokta olan Kıyıköy’de inşa edilecek alım terminalinde, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, hacmi ölçülüp sıcaklık ve basıncı kontrol edildikten sonra kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinde doğalgaz depolaması veya elektrik üretimi gerçekleştirilmeyecek. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından inşa edilecek.

Proje, çevreyi korumak için kapsamlı önlemler almanın yanı sıra, Kıyıköy bölgesinin sosyal ve ekonomik gelişimi için de yatırımlar yapacak.

Projenin 2019 sonunda tamamlanması hedefleniyor.