Türk ve Rus enerji uzmanları doğal gazı konuştu

Dünya Gazetesi’nin ev sahibi olduğu “Türk-Rus Enerji Uzmanları Toplantısı” dijital ortamda gerçekleştirildi. Toplantıda, enerji geçişinde doğal gazın rolü, Covid-19’un enerji piyasaları üzerindeki etkisi, gaz piyasalarındaki küreselleşme ışığında Rusya’nın pozisyonu gibi önemli konular masaya yatırıldı.

Sibel ACAR-ANKARA/ Türk ve Rus enerji uzmanları, Dünya Gazetesi’nin ev sahipliğinde, enerji geçişinde doğal gazın rolünü ve Covid-19’un enerji piyasalarına etkilerini konuştu.

Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın ev sahipliğinde ve Anadolu Ajansı Enerji Masası Yrd. Editörü Barış Sağlam’ın moderasyonunda gerçekleşen Enerji Uzmanları Toplantısı’na Türkiye’den Emekli Büyükelçi Mithat Rende, Enerji Analisti Mehmet Doğan , Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkanı Dr. Konstantin Simonov ve EastWest Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Dr. Danila Bochkarev konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıda enerji geçişinde doğalgazın rolü, Covid-19’un enerji piyasaları üzerindeki etkisi, gaz piyasalarındaki küreselleşme ışığında Rusya’nın pozisyonu gibi önemli konular masaya yatırıldı.

“YAŞANAN OLUMSUZ GELİŞMELERE RAĞMEN DOĞAL GAZ ÖNEMİNİ KORUYACAKTIR”

Covid-19’un enerji piyasaları üzerindeki etkileri sebebiyle piyasalardaki kısa ve orta vadeli beklentileri değerlendiren Emekli Büyükelçi Mithat Rende, konuyla ilgili; “Dünya hiç karşılaşmadığı bir krizle karşı karşıya kaldı. Tüm ekonomik faaliyetler durdu. Nisan ayı petrol ve doğal gaz için felaket bir aydı. Avrupa’da toplam tüketimin üçte biri kadar düşüş söz konusu oldu. 17 dolar gibi fiyatlardan bahsediliyor. Bunun sonuçlarını piyasalarda hissedeceğiz. Petrol şirketleri sermaye harcamalarından kısacaklar. Özellikle derin deniz aramaları, sondaj faaliyetleri durma noktasına gelecek. Doğal gaz piyasası çok iyi durumda değil. Çok kısa vadede bir düzelme de beklemiyoruz. Covid-19 üretim tüketim alışkanlıkları da değiştirecek. Tüm bu gelişmeler ışığında doğal gaz piyasası için düşük fiyatları beklemek daha doğru olacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Enerji dönüşümü ilgili de değerlendirmelerde bulunan Rende; “Her ne kadar sözlerime çok iyimser değilmişim gibi başlasam da doğal gaz açısından kötümser de değilim. Doğal gaz enerji miksinde önemli bir role sahip olmaya devam edecektir. Doğal gaz ara rolü önemli bir güç kaynağı. Daha az kirletmesi ve yenilenebilir enerjiyle kullanılması açısından öne çıkan özellikleri söz konusu. Bu sebeple doğal gaz önemini koruyacaktır” dedi.

“LNG PİYASASI DİĞER PİYASALARA GÖRE ÇOK DAHA CANLI”

Piyasalardaki son gelişmelere değinen Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkanı Dr. Konstantin Simonov ise olağan üstü bir dönem içerisinde olunduğunu fakat petrol ve doğal gaz açısından durumun hızlıca değişmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

LNG pazarındaki son gelişmelerle ilgili tahminlerini paylaşan Simonov; “Türkiye’nin LNG’ye ucuz gaza ihtiyacı var. Bunun yöntemi çok fark etmiyor. Rusya’nın bu rekabette çok ciddi argumanları söz konusu. Biz hiç bir şekilde rekabete karşı değiliz. Fakat bu rekabet her zaman dürüst ilerleyen bir rekabet olmuyor. İmzalı sözleşmeler var. İlerleyen dönemlerde Gazprom sözleşmelerinde tabii ki esneklik olabilir. Dürüst rekabete asla karşı değiliz, buna hazırız” diye konuştu.

“PETROL VE DOĞAL GAZ ARTIK AYNI SEPETTE DEĞİL”

Enerji Analisti Mehmet Doğan da, yaşanan gelişmelerin sonucunda piyasalarda mutlaka yeni bir tarzın gelişeceğini belirtti.

Doğan; “Eskiden doğal gaz ve petrol aynı sepetteydi. Fakat günümüzde petrol ve doğal gaz talebi birbirinden ayrıldı. Petrol talebi kesinlikle düşecek ama bu durum doğal gaz için geçerli olmayacak. Sebep de çok açık; doğal gazın bir alternatifi yok. Doğal gazla çalışan santraller yenilenebilir enerji ile çalışan santrallerin yedeği olacak. Türkiye’de artık güneş enerjisi diye yeni bir potansiyel var. Maliyeti çok uygun. Artık; üretici tüketiciler söz konusu. Güneş enerjisinde devlet teşviği olmadan 5 yıl içinde yatırımınızı geri alabilirsiniz. Bu enerjinin büyümesi kaçınılmaz bir gerçek. Buradan da yola çıkarak ideal enerji miksi yenilenebilirler ve artı doğal gaz olmalı diyebiliriz. Gelecekte kömür gibi yakıtları göremeyeceğiz” dedi.

“GÜNÜMÜZDEN İTİBAREN FARKLI ENERJİ KAYNAKLARINI KONUŞACAĞIZ”

EastWest Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Dr. Danila Bochkarev, koronavirüste 2. dalga gelmemesi durumunda  doğal gaz sektöründe bir toparlanma yaşanacağını ifade ederek sözlerine başladı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün doğal gaz için fırsat olduğunu belirten Bochkarev; “Çin zorlu dönemine rağmen ciddi bir toparlanma yaşıyor. Bu ülkelerde artık toparlanma dönemi söz konusu. Bunların hepsi yenilenebilir enerjiye yönelik planlardan kaynaklanıyor. Günümüzden itibaren farklı enerji kaynaklarını konuşacağız. Türkiye’de yapılacak seçimlerde denge iyi kurulmalı. Sürdürülebilir kalkınma göz önüne alınmalı. Türkiye’de doğal gaz çok cazip. Tüm söylenenlere rağmen doğal gaz açısından olumlu gelişmeler var. Ulaşımda doğal gazın yeri artıyor. Kimya endüstrisi açısında doğal gazdan kolay kolay vazgeçilemeyecektir. Sosyal yapılar değişiyor; küçük haneler, küçük yapılar var. Bu yüzden doğal gaz ihtiyacı giderek artıyor. Gelecekten çok önemli şeyler beklemeliyiz. Rusya ile Türkiye, bu iki önemli ülke doğal gaz anlaşmaları konusunda mutlaka orta bir yolu bulacaktır” açıklamalarında bulundu.