Türk iş adamlarına Ukrayna’dan 3 milyar dolarlık iş fırsatı

TUİD Başkanı Burak Pehlivan, Ukrayna’da gerçekleştirilecek 3 milyar dolarlık altyapı projeleri için Türk firmalarının yetkinliklerine güvendiklerinin altını çizerek firmalara çağrıda bulundu.

Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) ve Ukrayna Devlet Enerji Firması Ukrenergo iş birliğiyle düzenlenen TUİD Ukrenergo Roadshows inşaat, enerji firmaları ve ekipman üreticilerini buluşturdu.

Ankara’da gerçekleşen ve 2 gün boyunca devam eden etkinlikte, Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası finansörlüğünde Ukrayna’da yapılması planlanan 3 milyar dolarlık enerji ihalelerine katılım şartları Türk firmalarla paylaşıldı.

TUID Başkanı Burak Pehlivan 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Ukrayna’nın 2014 yılından itibaren bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunun altını çizdi.

“UKRAYNA’DA TÜRKİYE VE TÜRK MARKASI ALGISI GÜNDEN GÜNE GELİŞİYOR”

İki ülkenin ticaret dışındaki bir çok alanda da birbiri ile yakın ilişkide olduğunun altını çizen Pehlivan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, bu dost ülkenin, stratejik partnerimizin yeniden kurulma, hızla kalkınma ve büyüme sürecinde dışarıdan bakan bir ülke değil, Ukrayna’nın refaha ulaşmasında oyun kurucu olarak katkısı olan bir ülke olarak konumlanıyor. Türkiye, Türk ve Türk markası algısı günden güne gelişiyor. Biz de iş dünyası olarak gelişen bu ilişkilerden büyük fayda görüyoruz. Bu coğrafyada, 25 yıl öncesine göre çok daha güvenli, deneyimli ve güçlüyüz.

‘UKRAYNA’DA GÜÇLÜ KONUMLANMIŞ DURUMDAYIZ’

Burak Pehlivan dış politikada yaşanan gelişmelerin iki ülkeyi birbirine yakınlaştırdığını ifade ederek; “Türkiye’nin kuzey komşusu, hızla kalkınma, ekonomisini toparlama ve adeta yeniden kurulma süreci yaşarken bugün başka bir Türkiye var. Türkiye, yurtdışında yıllar içinde dünyada en çok dış diplomatik temsilciliği olan 6’ncı ülke konumuna geldi. Türk şirketleri özellikle AB ile 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği antlaşmasıyla rekabet güçlerini artırdılar.

Bugün ihracatımızın yüzde 48’i AB ülkelerine yapılırken, kazanılan rekabet avantajı Ukrayna gibi ülkelerde de bizi güçlü kılıyor. Devlette ve özel sektörde de yabancı dil bilmek, uluslararası iş yapma kültürüne ve deneyimine sahip olmak istisna olmaktan çıktı, artık çok sık rastlanan bir durum. Firmalarımızın finansmana erişimi görece çok daha kolay. Yıllardır dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasına en az 40 Türk firmamız giriyor. Ukrayna özelinde ise oldukça güçlü konumlanmış durumdayız” diye konuştu.

600’dan fazla Türk şirketinin Ukrayna’ya bugüne kadar 3 milyar doları aşan yatırım yaptığının altını çizen Pehlivan, Türk sermayesinin 2014 sonrası yapılan yatırımların tutarıyla birlikte ülkede en çok yatırımı olan üç ülke arasına girdiğini ifade etti.

‘TÜRK İŞ DÜNYASININ ÇALIŞKANLIĞIYLA İYİ BİR PARTNER OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ’

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Natalya Lopatina ise ülkede yapılacak çok şey olduğunun altını çizdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin iş birliğine çok uygun olduğunu söyleyen Lopatina; “Türk iş dünyasının çalışkanlığıyla ülkemize iyi bir partner olacağını düşünüyoruz. İkili ilişkilerin iklimi de buna oldukça müsait durumda” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın kapsamlı bir şeffaflaşma ve özelleştirme süreci gerçekleştirdiğini belirten Lopatina, Türk firmalarının Ukrayna için önemine vurgu yaparak savunma endüstrisi gibi stratejik alanlarda ülkeler arasında gelişen ticaretin, enerji sektöründe de büyümesi için bu toplantıların kritik öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

‘UKRAYNA ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT’

Ukrayna’da uzun yıllar boyunca önemli görevlerde bulunan Ukrenergo Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Acuner, TUİD tarafından düzenlenen Ukrenergo’nun ilk yurt dışı tanıtım toplantısında, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi için yürütülen bu tip çalışmaların son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Acuner, ülkenin elektrik piyasasının ve Ukrenergo’nun özellikle son 6 ayda çok büyük bir değişimden geçtiğini ve bu durumun Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Ukrayna elektrik sektörünün dönüşümü sürecinde en önemli faktörlerden birinin, Avrupa elektrik sistemine entegrasyonun tamamlanması olduğunu dile getiren Acuner konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu 3 milyar dolarlık yatırım programı, sizler için çok büyük fırsatlar yaratacak. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkiler benim bütün iş hayatımda gözlemlediğim diğer ikili ilişkilerden son derece farklı. . Bu ilişki iş dünyasına büyük başarılarla yansımış vaziyette . Türkler olarak yaptığımız dönüşümün daha da ileri safhalara çekilmesi hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir fırsat olarak ortaya çıkıyor. Bu toplantının herkes için verimli geçmesini umut ediyorum ve herkese başarılar diliyorum.”