TANAP projesiyle Şahdeniz-2’den Türkiye’ye gaz teslimatı başladı

Türkiye’ye ilk ticari gaz teslimatı, planlandığı gibi 2018 yılında başladı.

Şahdeniz konsorsiyumu, bugün Şahdeniz-2 geliştirme projesinden Türkiye’ye ticari gaz teslimatının başladığını duyurdu. Yapılan planlama ve ayrılan bütçe dahilinde güvenli bir şekilde hayata geçirilen Şahdeniz-2 projesi kapsamında Türkiye’ye yapılacak gaz teslimatı, planlandığı gibi 30 Haziran 2018 tarihinde başladı.

Güney Gaz Koridoru’nun başlangıç noktası olma özelliği taşıyan Şahdeniz-2 projesi, Hazar Denizi kaynaklarını ilk defa Avrupa gaz piyasalarına doğrudan sunacak. Projenin, mevcut üretime her yıl 16 milyar metreküp gaz ilave etmesi bekleniyor. Şahdeniz sahasından elde edilen toplam üretim miktarı, 26 milyar metreküp gaz ve günlük 120 bin varil kondensat miktarına kadar yükselecek. Şahdeniz-2 sahası, Hazar Denizi’ndeki ve Azerbaycan’daki ilk deniz dibi saha geliştirilme projesi olma özelliği taşıyor. Proje, aynı zamanda da BP’nin dünya genelinde faaliyet gösterdiği en büyük deniz dibi altyapı yatırımı.

Yaklaşık 28 milyar dolar tutarında yatırım değerine sahip olan proje şunları içeriyor: toplamda planlanan en az 26 deniz dibi kuyusu, köprüyle birbirine bağlı olan iki platform, 500 km uzunluğunda deniz dibi boru hatları ve akış hatları, Bakü yakınlarında yer alan Sangaçal Terminali’nin kapsamlı genişletme çalışması ve Azerbaycan’dan geçen 428 km uzunluğundaki yeni bir boru hattının yanı sıra Gürcistan’da 59 km uzunluğundaki yeni boru hattı ve iki yeni kompresör istasyonunu kapsayan Güney Kafkasya Boru Hattı’nın genişletilmesi.

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev konuyla ilgili şunları söyledi: “TANAP üzerinden gerçekleştirilen ilk ticari gaz teslimatı, Güney Gaz Koridoru’nun hayata geçirilmesi konusunda hayati önem taşıyan bir kilometre taşıdır. Devasa çaptaki bu projenin beraberinde gelen güçlüklere rağmen, Güney Gaz Koridoru’nun Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye kısımlarını yapılan plan ve ayrılan bütçe sınırları dahilinde eş zamanlı olarak koordine ederek hayata geçirmeyi başardık. Hem güverte altı üniteler hem de çelik tübüler yapılardan oluşan Şahdeniz-2 platformlarının inşasının Azerbaycan’da tamamen SOCAR’ın bağlı ortaklıkları tarafından gerçekleştirilmesi, yalnızca Azerbaycan’ın değil aynı zamanda bölgenin tamamının bu konudaki geçmiş başarılı performansını ortaya koyuyor.”

BP’nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölgesi Başkanı Gary Jones ise konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “2018 yılında Türkiye’ye ilk ticari gaz teslimatının yapılması, bu devasa projenin en başından beri taahhüt ettiğimiz önemli bir hedeftir. Şahdeniz konsorsiyumunda hükümetleri ve iş ortaklarımız ile birlikte çalışarak, bu hedefi yapılan plan ve ayrılan bütçe sınırları dahilinde hayata geçirdik. Bu da gösteriyor ki, birlikte çalışarak kaliteli projeleri başarılı bir şekilde hayata geçirebiliriz. İşletici sıfatıyla hareket eden BP, gerek Azerbaycan gerekse tüm bölge genelinde kurduğumuz uzun süreli ortaklıklar sayesinde, dünya standartlarındaki bu projeyi başarıyla hayata geçirebildiğimiz ve böylece Türkiye’deki tüketicilere verdiğimiz taahhütleri yerine getirebildiğimiz için oldukça memnun. 2020 yılında Avrupa’ya yapılacak gaz iletimi hedefine ulaşmak amacıyla, bu olağanüstü başarıyı katlayarak arttırmaya devam edeceğimiz ve Azerbaycan hükümeti, SOCAR ve diğer iş ortaklarımız ile yakın çalışmalar yapacağımız günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.”