‘Şebekelerin doğru şekilde işletilmesini sağlamalıyız’

Burak Söylemez/ Konya

EPDK ve Doğal Gaz Dağıtım Şirketi Yetkilileri GAZBİR-GAZMER tarafından yapılan Doğal gaz sektörü için en geniş kapsamlı test ölçüm ve kalibrasyon merkezini ziyaret etti.

Sistem Güvenliği ve İşletmecilik Standartlarının Belirlenmesi’ne dair düzenlenen Çalıştay Programı EPDK’nın desteğiyle GAZBİR-GAZMER tarafından Konya’da düzenlendi.

“KURULUŞ MİSYONUMUZ: TEKNİK KONULAR HAKKINDA BİRLİKTE ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GAZMER Genel Müdürü Mustafa Ali Akman şunları kaydetti:” Bu piyasanın düzgün kurulmasındaki en önemli unsurlardan birisi de güçlü mühendislik yapılarıdır. GAZBİR-GAZMER, GAZBİR’in iktisadi bir işletmesidir. Biz icradan ziyade, sektördeki uzmanları bir araya getiriyoruz. Kuruluş misyonumuz, teknik konular hakkında birlikte çalışma kültürü oluşturmak. Ürün sertifika takip sistemimiz 2011 yılında kuruldu. Her şirket bu yapı için belli bir sayıda personel istihdam etmek zorundaydı. Bu sistemimiz kullanıcılara ücretsiz olarak açık Aylık olarak 150 bin takibi var. 2008 yılında Mesleki Yeterlilikte ilk gönüllü kuruluş olduk. Mühendis arkadaşlarla ve sektör paydaşlarıyla önemli bir iş çıkardık. Personel Belgelendirmede 29 bin 725 belgelendirme yaptık. Yeni teknolojilere uyum ve Ar-Ge çalışmaları kapsamında esnek boru sistemleri ile iç tesisat yapımı, esnek bağlantılarda ömür tayini, sayaçlarda ölçüm belirsizliği çalışmaları yaptık. AB hibe programlarında proje sahibi okullara eğitim ve belgelendirme desteği veriyoruz. Güvenli gaz kullanımına ilişkin kamu spotu çalışmaları yapıyoruz. Sektörün en büyük ölçüm ve kalibrasyon ölçüm merkezini hayata geçiriyoruz.”

“TEKNOLOJİYE VE İNSAN KAYNAĞINA ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPTIK”

Çalıştayda bir konuşma yapan  GAZBİR Başkan Yardımcısı ve Enerya Genel Müdürü Aslan Uzun şöyle konuştu: “Enerya Konya olarak 410 bini aşkın abonemiz var. Konya’ya önemli yatırımlar yaptık. Geçtiğimiz yıl Capital Dergisi tarafından yapılan Capital 500 ciro sıralamasında listeye girdik. EPDK ile önemli işlere imza attık. Teknolojiye ve insan kaynağına önemli yatırımlar yapıyoruz. Müşteri memnuniyeti ve güvenliği en büyük önceliğimiz. Devlet ve özel sektörün yaptığı en büyük girişimlerden birisiyiz. Geçen sene açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikasına uyum sağlamak için stratejilerimizi geliştiriyoruz. Bu çalıştay da sektörün ve EPDK’nın işbirliği açısından önemli bir çalışma oldu. Ortak bir lisan ve platform geliştirdik.”

“ORTAK AKILLA EN OPTİMUM ÇÖZÜMÜ BULMAK İSTEDİK”

Çalıştayda EPDK Doğalgaz Dairesi Genel Değerlendirme ve Mevzuat Süreci hakkında bir sunum yapan EPDK Doğalgaz Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir şunları belirtti: ” Düzenleme kalitesi olarak EPDK, kamuda bu kaliteyi en yüksekte yakalayan kurumlardan birisi. 2015’te Gazbir ve Gazmer ile güzel bir işbirliği yaparak, bu adımı attık. Ortak bir akılla en optimum çözümü bulmak istedik. En etkin çalışan komisyon işletmecilik standartları komisyonu oldu. Doğalgaz Dairesi olarak olayın tarifesi önemsediğimiz bir konu. Olayın daha çok teknik, hukuki ve güvenlik taraflarını ön plana çıkarıyoruz. Kurulda tartışmalar neticesinde optimal noktalar bulunuyor. Mevzuat yazma ve hazırlama süreçlerimiz olgunlaştıkça sizlerin  görüşlerine açıp, kurulun takdirine arz edeceğiz. Komisyonun çalışmalarına birebir katılamasak da bu sonuçları birlikte dairede değerlendirdik. Komisyon çalışmalarının ne kadar uzun sürdüğünü biliyoruz. Farklı şirketlerden arkadaşlar bir araya geldiğinde, ortak bir karar almak biraz zaman alabiliyor. Çok zor bir işe başladık. Çalışmanın derinliklerine indiğimizde ne kadar önemli bir iş yapmaya çalıştığımızı görünce daha iyi anlıyoruz. Kurum artık ortada bir ürün görmek istiyor. Son üç ayda yapılan çalışmalarla ortaya bir rapor çıktı.   Sektörden birçok katılımcının katkılarının olduğunu biliyoruz. Şirket yöneticilerine de teşekkür etmek gerekiyor. Herkesin eline sağlık diyorum. Doğalgaz dağıtımının işletmecilik standartlarının geldiği nokta konusunda, yatırımların geldiği noktanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bunu işletmecilik konusunda da gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor. 2018 yılının ortalarına kadar taslağımızı piyasa görüşüne açacak noktaya getirebiliriz.  Üst yönetimimiz, bu çalışmayı ne kadar önemsediğini bir kez daha gösterdi. Bu çalışmaya katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Gazbir-Gazmer yöneticilerine, Enerya’ya teşekkür etmek istiyorum.”

“ACİL İHBARLARDA ELİMİZDEKİ SAYISAL VERİLERE İNANMAMIZ GEREKİYOR”

GAZBİR-GAZMER Teknik Çalışmaları Kapsamında Sektörel Vizyon konu başlıklı bir sunum yapan GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan,”Her işin daha iyi yapılacağına inanmak gerekiyor. Doğalgaz sektörünün bu yapıya kavuşmuş olması çok önemli. İşletmecilik ve bizim kullandığımız standartlar dünyada da hızlı değişmiyor.  Bir iş yaparken, kamunun ve özel sektörün sorumlulukları çok farklı. Acil ihbarlarda  özellikle elimizdeki sayısal verilere inanmamız gerekiyor. Bunu bir kere netleştirmemiz lazım. Reel verilerden hareket ederek, çözüm geliştirmemiz gerekiyor. Gazbir olarak mevzuatsal değişiklik konusuna odaklanmamız gerekiyor. Sayısal verilerle iyileştirme yapmamız gerekiyor. Hikayeden işlerle değil, ciddi işlere dönüştürmemiz gerekiyor. Bazı konularda Ar-Ge yapmamız gerekiyor. Koku konusu bunlardan birisi. Bunu sektör acısından yapmakta yarar var. Sektörümüzde çalışanların saygınlığının arttırılması çok önemli. Bunun arttırılmasında kılık kıyafet ve araç tarzları çok önemli.Araçlarımızın insana güven veren yapıda olması ve personel kıyafetlerinin de vatandaşa güven vermesi gerekiyor. Sayaç kalibrasyonları konusunda yaşadıklarımızı kimseye anlatmıyoruz. Sayaçlar kirli vaziyette çıkıp, dağıtım şirketlerine  geliyor. Burada farklı bir uygulama yapıyoruz. Bundan sonra sayaçların dağıtım şirketine paketlenmiş bir şekilde gönderilmesini sağlayacak bir tesis kuruyoruz. Bu işi doğru yapacak şekilde, hareketliliği dijital ortamda takip edilmesini sağlayacak bir çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“HİZMETLERDEN BEKLENTİMİZ: KALİTE”
Toplantıda, Sektör Teknik Kabiliyeti ile Hizmet Kalitesinin Artırılmasının Önemi ve EPDK Vizyonu konu başlıklı bir sunum yap  EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk şu ifadelere yer verdi: “Çalışan ve sunum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sürecin yönetimiyle ilgili arkadaşlarla istişare etmeye çalıştım. Doğalgaz Dairesindeki arkadaşlara talimat olarak bu talebimi ilettim. Üretilen hizmetlerden beklentimiz kalite. Devletin ve milletin bizden beklentisi doğru ve kaliteli bir şekilde üretmeniz. Hizmetin doğru üretilip, standartlarının oluşturulması lazım. Olabildiğince hızlı yönetebilmek adına ben de elimden geleni yaptım. Biz EPDK olarak sektörün yatırımları aşamasında organizasyon olarak önemli işler yaptığımızı düşünüyorum. 2018 yılında Türkiye’nin bütün şehirlerine doğalgazın ulaşmasında önemli çalışmalar yaptığımızı düşünüyorum. Bu yatırımların tüm ülkeye yayılması sağlandı. Bu şebekelerin doğru ve standardize bir şekilde işletilmesini sağlamak zorundayız.”

Galeri için tıklayınız…