Rusya’dan gaz ithalatında büyük düşüş

Rusya’dan yapılan doğal gaz ithalatı 2019 yılında yaklaşık yüzde 35,3’lük büyük bir düşüş göstererek 15,51 milyar metreküp seviyelerine geriledi. Uluslararası gaz piyasalarında Avustralya ve ABD gibi yeni üreticilerin LNG ihraç kapasitelerindeki hızlı artışla birlikte LNG fiyatlarındaki ucuzlama ülkelerin LNG’ye yönelimini artırdı. 2019 yılında Türkiye’nin toplam gaz tüketiminde ve ithalatında düşüş görülürken Rusya’dan yapılan ithalattaki düşüşün […]

Rusya’dan gaz ithalatında büyük düşüş
Tolgahan Küçük
  • Yayınlanma20 Şubat 2020 17:46

Rusya’dan yapılan doğal gaz ithalatı 2019 yılında yaklaşık yüzde 35,3’lük büyük bir düşüş göstererek 15,51 milyar metreküp seviyelerine geriledi.

Uluslararası gaz piyasalarında Avustralya ve ABD gibi yeni üreticilerin LNG ihraç kapasitelerindeki hızlı artışla birlikte LNG fiyatlarındaki ucuzlama ülkelerin LNG’ye yönelimini artırdı. 2019 yılında Türkiye’nin toplam gaz tüketiminde ve ithalatında düşüş görülürken Rusya’dan yapılan ithalattaki düşüşün ise daha fazla olduğu görüldü. 2019’da Türkiye’nin LNG ithalatı, yapılan tahminlere göre yaklaşık
12 milyar Sm3 seviyelerine yükseldi.

Türkiye’nin 2019’da Rusya’dan yaptığı ithalatta büyük bir düşüş görüldü. Türkiye’nin en önemli doğal gaz tedarikçisi olan Rusya’dan yapılan doğal gaz ithalatı 2019’da yaklaşık yüzde 35,3’lük düşüş gösterdi ve 15,51 milyar metreküp seviyesine geriledi.

Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin en önemli doğal gaz tedarikçisi olan Rusya’dan yapılan doğal gaz ithalatı 2019’da yaklaşık yüzde 35,3’lük büyük bir düşüş göstererek yaklaşık 15,51 milyar metreküp seviyesine geriledi. Türkiye’nin 2018 yılında Rusya’dan yaptığı doğal gaz ithalatı 23,96 milyar metreküp olmuştu.

Uluslararası gaz piyasalarında Avustralya ve ABD gibi yeni üreticilerin LNG ihraç kapasitelerindeki hızlı artışla birlikte LNG fiyatlarındaki ucuzlama Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerin LNG’ye yönelimini artırdı. Türkiye’nin 2019’da toplam gaz tüketimi ve ithalatında düşüş görülürken Rusya’dan yapılan ithalattaki düşüşün ise daha fazla olduğu görüldü.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜLÜĞE GERİLEDİ

2019’daki düşüş sonrası önceki yıllarda Almanya’dan sonra Rus gazının en büyük ikinci alıcısı durumundaki Türkiye üçüncü sıraya gerilerken 22.1 milyar metreküplük ithalatıyla İtalya ikinci sıraya yükseldi.

YENİLENEBİLİRDEKİ HIZLI ARTIŞ DA DÜŞÜŞTE ETKİLİ OLDU

2019’da Türkiye’nin elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklarının payındaki rekor artışla birlikte elektik üretiminde gaz santrallerinin payı yüzde 18,6 seviyelerine gerilerken gaz tüketimi de 2019’u düşüşle kapattı. Elektrik üretimindeki gaz santrallerinin payındaki düşüş Rusya’dan yapılan ithalattaki düşüşü destekleyen diğer bir önemli faktör oldu.

RUSYA’NIN PAYINDAKİ DÜŞÜŞ KALICI OLABİLİR

Rusya’dan 2019’da yapılan doğal gaz ithalatındaki düşüşü Gas&Power’a değerlendiren sektör uzmanları uluslararası piyasalarda LNG fiyatlarında düşük seviyelerin devam etmesinin beklendiğini belirterek Türkiye’nin pahalı Rus gazının yerine düşük fiyatlı LNG ithalatına yönelmesinin dönemsel bir gelişmenin ötesinde kalıcı hale gelebileceğine dikkati çekiyor. Özel sektör doğal gaz ithalat şirketlerinin 2019 yılında ‘al ya da öde’ yükümlülüğüne girmesi ve durumun 2020’de de devam etme olasılığı ile BOTAŞ’ın Trans Balkan Boru Hattı’ndan TürkAkım’a devrolan ve 2021 yılında sona erecek 4 milyar metreküplük kontratı Gazprom’un kontrat fiyat ve koşullarındaki esnekliğe yanaşmaması nedeniyle yenilememe olasılığının Rusya’dan yapılan ithalattaki düşüşü kalıcı hale getirebileceği ifade ediliyor.

LNG’NİN PAYI ARTMAYA DEVAM ETTİ

2019 yılında Türkiye’nin doğal gaz ithalatında LNG fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle LNG’nin payı artmaya devam ederken 2019’da Türkiye’nin LNG ithalatı yapılan tahminlere göre, yaklaşık 12 milyar Sm3 seviyelerine yükseldi.