akdeniz

MESAJ NET

Türkiye, Oruç Reis gemisinin  yapacağı sismik araştırma faaliyeti için kendi kıta sahanlığı içinde kalan bölgede Navtex ilan etti. Bu gelişme sonrası Yunanistan’ın  bölgede gerilimi arttırıcı  taciz ve açıklamalarına karşı Türkiye, iki yeni Navtex ilanı ve bölgeye konuşlandırdığı savaş gemileri ile Doğu Akdeniz’de yürüttüğü faaliyetlerde geri adım atmayacağı mesajını veriyor.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlıyor. Söz konusu faaliyetin 21 Temmuz’da NAVTEX ile duyurulmasının ardından Yunanistan ve GKRY’nin bölgede gerginliği arttırmaya yönelik açıklamaları sonrası Türkiye attığı adımlarla kararlılığını gösteriyor.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, 21 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasından itibaren Doğu Akdeniz’de Rodos adasının batısı ile Meis adasının güneyinde, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında TPAO’ya verilen ruhsat sahaları içinde yer alan bölgede yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlıyor. Söz konusu faaliyetin 21 Temmuz’da NAVTEX (Denizcilere Seyir Duyurusu) ile kamuoyuna duyurulmasının ardından Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bölgede gerginliği arttırmaya yönelik açıklama ve adımları karşısında Türkiye geri adım atmıyor.

Antalya’nın Kaş İlçesi açıklarında sismik araştırma faaliyetine başlaması beklenen Oruç Reis sismik araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetleri’nden fırkateyn ve uçar unsurlar eşlik ediyor. Rodos adasının batısı ve Meis adasının güneyinde sismik araştırmaların yapılacağı bölgede bulunan Deniz Kuvvetleri’ne ait çok sayıda savaş gemisiyle bölgedeki askeri varlığını artıran Türkiye, Yunanistan’ın taciz ve gerilimi arttırıcı adımları karşısında geri adım atmazken bölgeye gönderdiği sismik araştırma ve savaş gemileri ile kararlılık mesajını en üst payeden veriyor.

YAVUZ YENİ SONDAJINA BAŞLADI

Türkiye, Doğu Akdeniz’de sismik araştırmaların yanı sıra sondaj faaliyetlerine de ara vermeden devam ediyor. Bu yılın Ocak ayında adanın güneyinde yer alan Lefkoşa-1 isimli kuyuda sondaja başlayan TPAO’nun Yavuz sondaj gemisi Lefkoşa-1 kuyusunun ardından ikmal yaparak Türk Kıta Sahanlığı’nın Kıbrıs adasının güney batısında yer alan bölümünde yeni sondaj faaliyetine başladı. NAVTEX bildirimine göre, sondaj faaliyeti 18 Temmuz -18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yavuz sondaj gemisine Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileri de lojistik destek sağlayacak.

FATİH KARADENİZ’DEKİ İLK SONDAJINA BAŞLADI

29 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenen törenle sondaj hazırlıkları için Karadeniz’e uğurlanan TPAO’ya ait Fatih sondaj gemisi Trabzon’da kulelerinin monte edilmesi ve gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından hareket ettiği Karadeniz Ereğli açıklarındaki Tuna-1 lokasyonunda 20 Temmuz’da sondaja başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuya ilişkin olarak Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Fatih, milletimizin duası ve desteğiyle Karadeniz’deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladı. Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için denizlerimizin her bir metrekaresini karış karış arayacağız. Varsa mutlaka bulacağız” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy 22 Temmuz’da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetine ilişkin yaptığı açıklama hakkındaki soruyu yanıtladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, “Ülkemizin Doğu Akdeniz’de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde, Oruç Reis araştırma gemimizin 21 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağı ilgili makamlarımızca yayımlanan bir NAVTEX ile kamuoyuna duyurulmuştur. Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında Hükümetimizce TPAO’ya verilen ruhsat sahaları içindedir. Söz konusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu. Hal böyle olmasına rağmen Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır. Yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu’ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratması rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz. Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan’a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir” dedi.