Kuzey Akım-2, yolu yarıladı

Rusya’nın kuzeyindeki Yamal Yarımadası’nda yer alan Bovanenkovskoye doğal gaz sahalarında üretilecek Rus doğal gazını Baltık denizinin altından Almanya’ya ulaştırması planlanan Kuzey Akım 2 Boru Hattı Projesi’nde önemli bir eşik daha geçildi. Kuzey Akım Sözcüsü Jens D. Mueller, “Açık denizdeki devam eden boru döşeme çalışmalarında tamamlanan kısım yüzde 50’yi geçti ve 1.000 km’nin üzerinde boru döşendi” dedi.

Almanya’nın Baltık denizi kenarında yer alan Lubmin şehrindeki Griefswald’de yer alan Kuzey Akım tesislerinde değerlendirmelerde bulunan Kuzey Akım Sözcüsü Jens D. Mueller projedeki son duruma ilişkin bilgi verdi.

Toplam yatırım maliyeti 8 milyar Euro ve 1.230 km uzunluğunda olması planlanan Kuzey Akım 2 boru hattı Rus doğal gazını Baltık denizinin altından Almanya ve Avrupa piyasalarına ulaştıracak. Finansal yatırımcıları arasında OMV, Shell Uniper, ENGIE, Wintershall şirketlerinin yer aldığı projede bu şirketlerin her biri azami 950 milyon Euro olmak üzere toplamda finansmanın yüzde 50’ye kadarını karşılayarak projeyi destekliyor. Projenin geri kalan yüzde 50’lik bölümünü ise Gazprom finanse ediyor.

Açık denizde boruların yüzde 50’si döşendi

Kuzey Akım Sözcüsü Jens D. Mueller, Açık denizde devam eden boru döşeme çalışmalarında tamamlanan kısımın yüzde 50’yi geçtini ve 1.000 km’nin üzerinde boru döşendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Almanya’daki kara tesislerinde altyapı ve mikrotüneller yapıldı, vanalar takıldı ve kara kesimi boru sistemi kurulumu yapıldı. Rusya kara tesislerinde ise inşaat mühendisliği ve altyapı geliştirme çalışmaları sürüyor. Tesisten Baltık denizi kıyısına dek 3 km boru döşenmesi için hazırlıklar sürüyor. Açık denizde 1.000 km’den fazla boru döşendi. Boru döşeme gemileri Soliatre ve Pioneering Spirit İsveç sularında, Audacia ve Castoro 10 gemileri 2018 sonu itibariyle Almanya sularında 68 km uzunluğundaki bölümlü tamamlandı.”

Uluslararası hukuka uygun

Kuzey Akım 2’nin Uluslararası ve AB mevzuatına uygun olarak uygulanmakta olduğunu ABD ve bazı AB üyesi ülkelerin projeye yönelik eleştirilerinin geçerli gerekçelere dayanmadığına dikkat çeken Mueller, “Eleştirilerin mantığına bakmak gerek. Nesnel ve mantıklı eleştiriler olması lazım. Buradan gelecek gaz AB için tek alternatif değil. LNG var, Norveç gazı var. Nesnel ticari çıkarlar var ve bunlar tartışmaların içinde yer almakta. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan adayı Alman siyasetçi Manfred Weber Avrupa Parlamentosu(AP) seçimleri için seçim kampanyasını başlattığı Polonya’da basına yaptığı açıklamada Kuzey Akım 2’yi durduracağını ve karşı olduğunu söyledi. Almanya’da ise Almanya medyasına farklı konuştu. Kuzey Akım 2 uluslararası hukuk ve mevzuata uygun olarak ilerliyor. Bu yüzden, bu Sayın Weber’in durdurabileceği bir şey değil. Uluslararası kurumlardan onay aldı. ABD’den Kuzey Akım 2’a yaptırımla ilgili gelen açıklamalar kamuoyuna yapılan açıklamalarda ABD her şeyden önce gelir mantığını buraya da yansıtıyorlar. Avrupa’ya daha fazla ABD LNG’sini satmak istiyorlar. Biz hukukun üstünlüğü içinde hareket ediyoruz” dedi.

Yaptırımlar Kuzey Akım 2’yi etkilemez

Mueller, ABD’nin Kuzey Akım 2’la ilgili yaptırım kararları ve açıklamalarına ilişkin olaraksa, ABD Dışişleri Bakanlığının bu konuda bir karar yayınladığını ve bu karara göre yaptırımların 2017 yılı öncesi yapılan anlaşmalara uygulanamayacağının yer aldığına dikkati çekerek, “İlk olarak, tüm yaptırımlar müttefiklerle koordine edilmeli. İkincisi, bu yaptırımlar enerji tedariki güvenliğine zarar vermemeli. Üçüncüsü de yasanın yürürlüğe girmesinden önceki tüm anlaşmalar kapsam dışında. Bizim tüm siyasi, ticari ve finansal anlaşmalarımız, hem boru hattının döşenmesi hem de finansman tedarikine ilişkin olanlar bu yasanın çıkmasından önce 2017 öncesi yapıldı. Bu yüzden teorik olarak diyebilirim ki hali hazırdaki ABD’nin yaptırım kararları projeye uygulanamaz. Buna rağmen her hafta yeni bir yaptırım spekülasyonuna dair haber okuyabilirsiniz. Bizler, proje üstlenicisi olarak politik spekülasyonlar hakkında yorum yapamayız. Projemiz açısından rahatız. Yatırımcılarımızın projeye bağlılığı tam, finansmanımız garanti altında, boru döşeme sürecimiz planlandığı gibi gidiyor. Bu yüzden, olası ABD yaptırımlarına karşı şirket olarak herhangi bir B planı ihtiyacı görmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka’daki izin süreci devam ediyor

Kuzey Akım 2 boru hattının açık deniz bölümünün izin süreçleriyle ilgili bilgi veren Mueller, “Hattın geçtiği 5 ülkeden dördü olan Rusya, Almanya, Finlandiya ve İsveç’teki tüm izin süreçleri olumlu bir sonuçlandı ve tamamlandı. Danimarka’nın ise Bornholm Adası’na dair bazı endişeleri nedeniyle ilk başvurumuz reddedilmişti. Kuzey Akım 2 şirketi olarak ikinci başvurumuzu Nisan 2018’de yaptık. Adanın Kuzey Batısından geçen ikinci başvurumuz da ülkenin enerji otoritelerinin isteği doğrultusunda revize edilerek bu yılın Nisan ayında üçüncü başvurumuzu yaptık. Danimarka’nın bu yıl içinde gerekli izinleri vereceğini düşünüyoruz bu konuda umutluyuz. Projenin herhangi bir gecikme yaşanmadan 2019 sonunda devreye girmesini bekliyoruz” dedi.

Avrupa’ya 30 milyar euroya yakın tasarruf sağlayacak

Kuzey Akım 2 boru hattı ve LNG’de ithalat yolları arasında seçim olanağı yaratarak Avrupa’da toptan fiyatların artmasını önleyeceğinin de altını çizen Mueller, “Avrupa yüksek LNG fiyatlarına bağımlı olmaktan kurtularak fiyat avantajı sağlayacak yapılan tahminlere göre, 2020’de Avrupalı tüketiciler için her yıl 7,9 ila 24,4 milyar euro; 2025’te her yıl 12,9 ila 34,8 milyar euro ve 2035 yılında ise her yıl 9,7 ila 26,9 milyar euro tasarruf imkânı sağlayacak. Birbiriyle bütünleşik piyasa yapısı sayesinde tüm ülkeler yararlanabilecek” diye konuştu.

Kuzey Akım’dan 264 milyar metreküp gaz taşındı

Kuzey Akım boru hattına ilişkin bilgi veren Kuzey Akım İdari Direktörü Alexey Zaytsev, 2011 yılında faaliyet geçen Kuzey Akım boru hattından 2011-2019 döneminde toplam 264 milyar metreküplük doğal gazın taşınarak Almanya üzerinden Avrupa piyasalarına ulaştırıldığına belirterek hattan taşınan gaz miktarının her geçen sene arttığına dikkati çekti.

Dağıtıcılar arası akaryakıt ticaretinde değişiklik taslağı görüşe açıldı